Sant Cugat del Vallès posa en marxa sistemes d’estalvi energètic a dues escoles

12/04/2023 - 11:34

Sant Cugat posa en marxa sistemes d’estalvi energètic a l’Escola de Música, el Casal Mira-sol i l’escola Pins del Vallès. Finançats a través de l’AMB i dels projectes europeus SunHorizon i GeoFit, cada equipament estalviarà entre un 60 i un 70%

Amb l’objectiu d’avançar cap a un consum energètic més sostenible i fer front a l’emergència climàtica, Sant Cugat estrena nous sistemes d’estalvi en tres equipaments públics: l’Escola municipal de Música Victòria dels Àngels, el Casal Mira-sol i l’escola Pins del Vallès.

 

Escola de Música Victòria dels Àngels

La nova instal·lació solar fotovoltaica situada al terrat del conservatori i escola de música ha estat projectada, finançada i instal·lada per l’AMB com a part del seu programa Solarmet, i seguint els objectius del Pla Clima i Energia 2030, que estableix una aposta per aconseguir ajuntaments 100% renovables amb un horitzó 2030. A tal efecte, l’AMB destinarà 26 milions d’euros, concretats en 215 projectes que inclouen cobertes solars, fotolineres i instal·lacions fotovoltaiques en aparcaments públics.

La instal·lació inclou 222 mòduls solars de 455 Wp cadascun, arribant a una potència total de 101,01 kWp. Les plaques estan connectades a un inversor de 100 kW, comptant amb tots els elements necessaris per al funcionament final. Amb aquest potencial de generació, es preveu una producció anual de 135.197 kWh, reduint al voltant del 70% de la despesa energètica actual de l’edifici, i substituint el consum d’aquesta per energia verda i de proximitat.

Aquesta reducció en el consum elèctric també es traduirà en un estalvi anual d’emissions de 35 Tones de CO₂. Pel que fa a l’estalvi econòmic per a l’Ajuntament, es preveu que aquest sigui de  14.000 € anuals, i per tant es preveu una amortització simple de 7,56 anys. El sistema, finançat íntegrament per part de l’AMB, ha tingut un cost de 108.239 €.

 

Escola Pins del Vallès

S’ha instal·lat un sistema de geotèrmia, dins del marc del projecte GEOFIT, que compta amb 12 perforacions verticals amb una profunditat de 120 metres i una perforació horitzontal de 100 metres d’allargada, que, que es connecten a una bomba de calor de 40 kW amb una acumulació d’aigua calenta de 2.000 litres, que conjuntament amb el sistema d’aïllament en façana recentment instal·lat, aconseguiran una reducció del voltant del 60% de l’energia anual consumida.

Alhora, a l’edifici d’administració de l’escola s’ha incorporat un sistema innovador de sostre radiant de refrigeració, aprofitant la diferència de temperatura que suposa el subsol amb l’ambient exterior durant els mesos més calorosos de l’any. Aquest edifici també disposa d’un sistema d’energia fotovoltaica (27,03 kWp), així com un sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior (SATE) així com finestres amb doble vidre i llums amb tecnologia LED.

Abans d’adequar aquestes instal·lacions, l’edifici escolar disposava de sistemes de calefacció central amb gas natural, amb un consum total d'energia de 414.862 kWh / any (31% d'electricitat + 69% de gas natural).

El projecte GeoFit (https://geofit-project.eu), finançat a través dels fons HORIZON 2020 de la Unió Europea va començar l’any 2018 i té per objectiu promoure l’ús de les energies renovables i l’eficiència energètica en el sector de la construcció, principalment en rehabilitació, per aconseguir una reducció del 60% del consum energètic i retorns de la inversió entre 5 i 6 anys. Està format per un consorci de 24 socis, de 9 països de la UE.

 

Casal Mira-sol

S’ha adequat una nova instal·lació d’energia solar amb bomba de calor reversible, finançada pel projecte europeu SunHorizon. El nou sistema ha tingut un cost de 400.000 € i inclou 98 captadors solars (125 kW / 192 m²), una bomba de calor de 60kW de compressió i de 40 kW d’adsorció, i un tanc estratificat de 10 m³ d’aigua calenta amb què s’estima una producció solar anual de 199.171 kWh/any. Abans l’edifici tenia un consum total anual d'energia elèctrica de 181.303 kWh, amb un cost de 23.092 €/any.

Amb aquest sistema es preveu una reducció del 64% de la despesa energètica anual, ja que l’edifici té altres consum elèctrics que no provenen de la climatització de l’edifici (bombetes, equips electrònics, etc.). Aquesta reducció en el consum elèctric permetrà un estalvi d’emissions de 30 Tones CO₂* a l’any (*el mix de la xarxa elèctrica espanyola publicat per la CNMC en data 20 d’abril de 2022 és 259 g Co2e/kWh).

El projecte Sunhorizon (https://sunhorizon-project.eu), finançat a través dels fons HORIZON 2020 de la Unió Europea, va començar l’any 2018. Està format per un consorci de 21 socis, de 12 països de la UE.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Notícia

L'EMD espera estalviar entre el 60 i el 70% en la factura de la llum

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha donat llum verda al Pla estratègic per fomentar la mobilitat elèctrica. La previsió és que el parc de vehicles elèctrics i híbrids endollables creixi un 260% fins a l’any 2028.

Butlletí