S'amplien les zones protegides per a les aus al Delta del Llobregat

24/07/2024 - 19:18


El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat ampliar la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, que a partir d’ara passa a denominar-se Aiguamolls del Delta del Llobregat.

Aquesta modificació de la zona actual garanteix preservar espais agraris actius que són necessaris per a la biodiversitat i compatibilitzar la producció d’aliments amb la protecció de les espècies. L'ampliació de la ZEPA i la implementació d'un model de gestió integrat tindran beneficis a llarg termini per al medi ambient, la ciutadania i l'economia de la zona, especialment per a l’agricultura sostenible i la conservació de la biodiversitat.

El Delta del Llobregat ha de ser per als seus agricultors, alhora que és un espai clau per a la protecció de la biodiversitat. Sense la ZEPA, el Delta seria per a l’asfalt”, ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

Concretament, la ZEPA s’amplia en 1.472,07 hectàrees (ha), amb una superfície protegida final de 2.407,12 ha, dins els termes municipals del Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Santa Coloma de Cervelló, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Barcelona.

Això suposa incrementar un 157,4% la superfície protegida, una mesura que dona resposta a una carta d’emplaçament de la Comissió Europea, que ara fa tres anys va considerar insuficient la superfície protegida perquè no incloïa els territoris més apropiats per a la conservació de les aus silvestres. La mateixa Comissió Europea instava l’Estat a reforçar les mesures de protecció davant l’impacte de les ampliacions del port de Barcelona, inclòs el desviament de la llera del riu Llobregat, i de l’aeroport del Prat.

Es tracta d’una proposta que, a més de respondre a l’emplaçament que fa Europa, és una proposta de diàleg i convivència d’usos que són múltiples i que, per primera vegada, no lluitaran entre si sinó que seran complementaris”, ha destacat la portaveu.

Mapa de la ZEPA del Delta del Llobregat

 

La llera del riu, inclosa com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC)

L’acord amplia també el Lloc d’Importància Comunitària (LIC) en 590,83 ha, de manera que passa a tenir una superfície de 1.556,66 ha. De fet, el Delta de Llobregat esdevé un espai de gran valor ecològic per la presència de diversos hàbitats d’interès comunitari. En destaquen els del litoral, especialment els referents als ambients dunars, incloent-hi les pinedes de pins mediterranis, catalogades com a prioritàries per la Directiva europea que regula la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres. Cal destacar que l’ampliació del LIC comportarà una protecció de més del 56% de l’hàbitat de les depressions humides interdunars, del 47% de les dunes movents del cordó litoral amb borró i del 13% de les dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre.

La proposta incorpora la llera del riu Llobregat entre la desembocadura i el pont de la carretera N-340 (Molins de Rei – Sant Vicenç dels Horts) com a ZEPA i LIC. Això aporta una extensió rellevant d’espais fluvials amb ambients de ribera i una presència important d’ocells que empren aquest tram del riu de forma complementària a les zones humides del Delta, alhora que esdevé un element clau per a la connectivitat biològica del territori.

 

Reaccions de l'Ajuntament del Prat de Llobregat

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha valorat la declaració d'ampliació de la ZEPA com a doblement positiva, ja que protegeix el medi natural i alhora dificulta l’ampliació de l’aeroport. Ha volgut subratllar que la convivència de la ZEPA amb el Parc Agrari és totalment possible, tal com posa de manifest el fet que hi ha pagesos del Prat que ja cultiven en la zona protegida.

Després de subratllar que fa dos anys que l’Ajuntament reclamava aquesta declaració, ja que la consellera d’Acció Ambiental, Teresa Jordà, va presentar el juny de 2022 al Prat aquesta proposta d’ampliació, Mijoler ha subratllat que la modificació ha d’anar acompanyada d’un pla de gestió i de recursos i ha instat el futur govern de la Generalitat que posi els mitjans per tal que aquesta protecció sigui compatible amb la convivència amb el Parc Agrari. Mijoler, així mateix, ha recordat que la Comissió Europea ha considerat que la protecció actual dels Espais Naturals derivada de les compensacions per l’ampliació de l’aeroport i el port no ha donat els resultats que es preveien. “La Comissió Europea ens emplaça a dotar la zona d’una major protecció, però això és només el primer pas”, ha puntualitzat, i ha subratllat que una de les mancances que té actualment el Consorci del Delta de Llobregat és la falta d’aportacions per part de les administracions competents en la protecció del medi natural.

Mijoler no ha passat per alt la connexió entre la declaració d’avui del govern en funcions i l’amenaça sobre el territori que suposaria el creixement de les grans infraestructures metropolitanes. “Aquest pas encara dificulta més una possible ampliació de l’aeroport i el port i ens dona la raó quan diem que no hi cap cap infraestructura més en aquesta zona d’espais naturals i Parc agrari. “Protegir el Delta del Llobregat és la nostra forma de protegir el planeta”, ha conclòs l’alcalde del Prat.

 

El Parc Agrari s’oposa a l’ampliació de la ZEPA proposada pel Govern

Per altra banda, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat ha assegurat que els plans del govern català d’ampliar la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) al delta del Llobregat no és la forma més viable de complir amb els requisits europeus per blindar la biodiversitat al territori. Així ho ha assegurat la gerent d’aquest ens, Helena Perxacs Motgé, qui ha reclamat una millor gestió de la ZEPA actual abans d’ampliar-la. Ho ha fet a una entrevista a elprat.radio on ha assegurat que:

La gestió no s’ha fet bé. S’han perdut espais naturals protegits que s’havien d’haver defensat en el seu moment i, per tant, creiem que primer s’ha de millorar la gestió d’aquests espais, abans de decir ampliar-los. Pots anar ampliant, però si no en fas una bona gestió, la biodiversitat no la milloraràs”.

A principis de 2021 la UE va obrir un procediment d’infracció a Espanya pel mal estat de conservació de la Xarxa Natura 2000 al delta del Llobregat. A la carta enviada des de Brussel·les al govern espanyol es reclamaven mesures per millorar la protecció d’aquests espais davant amenaces com l’ampliació de l’aeroport del Prat. La Generalitat va iniciar aleshores un procediment per ampliar les zones ZEPA. Aquest estiu es va donar a conèixer el projecte, que gairebé duplica el territori inclòs en aquesta zona. Segons els primers plans del Govern es passaria de 935 hectàrees a més de 2380. L’allau d’al·legacions a l’ampliació de la ZEPA va obligar la Generalitat a ampliar un mes el període d’informació pública, fins al 31 d’octubre. Ara el Govern estudia les al·legacions abans de presentar el pla definitiu.

El consorci és un dels ens que ha presentat al·legacions al projecte d’ampliació de la ZEPA perquè consideren que posa en risc l’activitat econòmica al territori: “Amb l’ampliació passaran per davant del cultiu la protecció d’una determinada espècie d’au o d’hàbitat. Hem de pensar quina és la prioritat del Parc Agrari i des del Consorci pensem que és una zona per produir-hi aliments” ha explicat Helena Perxacs,

La designació de noves zones ZEPA vindran acompanyades, segons el Govern, del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge que reclama l’Ajuntament del Prat des de fa anys. En aquest document també s’hi inclourien els usos i pràctiques dels espais agrícoles, que podrien limitar, entre d’altres, les construccions d’edificacions cobertes o hivernacles, la captura d’animals o fins i tot alguns usos de l’espai, encara per concretar en el marc del Pla de Protecció del Delta.

 


 

Categories: 

Relacionats

Acte
18/10/2024 - 09:00
Casal del Barri Montserratina. Plaça de la Constitució, 4. 08840, Viladecans
Notícia

Cada any el departament d’Acció ambiental de l’Ajuntament participa en el projecte Orenetes que organitza l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum).

Notícia

L'alcalde Manuel Reyes, juntament amb el president de l'Institut Català d'Ornitologia, Jordi Baucells, la plataforma de l'Olla del Rei i les entitats veïnals, han unit forces en signar una carta adreçada a la Generalitat.

Butlletí