Rubí reparteix part de la producció dels horts municipals entre els col·lectius més vulnerables durant el confinament

Barcelona reparteix collita dels horts dels terrats municipals
03/04/2020 - 08:00

La instal·lació impulsa aquesta acció de solidaritat de quilòmetre zero amb el doble objectiu d’ajudar aquells rubinencs i rubinenques que més ho necessiten durant l’estat d’alarma per coronavirus i d’evitar el malbaratament dels aliments cultivats

Malgrat l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol per contenir la COVID-19, la natura segueix el seu curs i moltes de les verdures i hortalisses que es conreen als horts municipals de Cova Solera ja estan a punt per a ser consumides. Per evitar que es facin malbé i amb l’objectiu de pal·liar els efectes derivats d’aquesta crisi sanitària, l’Ajuntament de Rubí reparteix part de la producció dels horts entre els col·lectius més vulnerables de la ciutat.

Fins fa uns dies, es permetia a les persones usufructuàries de les diferents parcel·les accedir a la instal·lació, en un horari controlat i de manera individual, per recollir el fruit del seu treball. Ara, el Consistori ha extremat les mesures de confinament i per això els horts estan tancats.

La cap de planta i personal municipal s’encarreguen de recollir la collita de diferents parcel·les (faves, enciams, cols, menta, coriandre i calçots ─i aviat pèsols─), cedida per algunes de les persones usuàries de forma voluntària, i lliurar-la a entitats i col·lectius de la ciutat en situació de vulnerabilitat. L’Ortiga, la cooperativa que dinamitza els horts, també cedeix la producció dels terrenys de Can Monmany de Sant Cugat que conrea. Aquest dijous, l’Ajuntament proposarà a la resta de persones usuàries dels horts de Cova Solera si també volen donar els aliments conreats a les seves parcel·les a entitats de la ciutat perquè els puguin repartir a les persones que ho necessitin.

De cara a la setmana vinent, la cap de planta i personal municipal tenen previst plantar entre 300 i 400 tomaqueres de varietats ecològiques i no híbrides a la parcel·la comunitària ─seguint els protocols de protecció─ per tal que cap usuari es quedi sense tomàquets a l'estiu. 

Aquests dies, personal de l’empresa Projectes i Jardineria El Roure SL, encarregada del manteniment del medi natural de la ciutat, realitza tasques de manteniment a l’espai dels horts, com ara el desbrossament de la zona no cultivable, l’estassada de brancatge dels arbres o aplicar un tractament de prevenció contra el fong (mildiu i oïdi). Durant les pròximes setmanes es farà un tractament contra el pugó.

Properament, l’Ajuntament de Rubí ─amb l’assessorament tècnic de la cooperativa L’Ortiga─ també editarà unes càpsules formatives en vídeo adreçades a les persones usuàries dels horts municipals per tal que puguin adquirir coneixements d’horticultura durant aquests dies de confinament. Els vídeos es publicaran a la pàgina de Facebook dels horts de Cova Solera i al canal de YouTube de l’Ajuntament de Rubí.

 

L'Ajuntament de Barcelona manté la collita dels horts dels terrats municipals per a persones en situació d'exclusió

Seguint les mesures de seguretat i prevenció s'ha collit la producció dels horts del projecte Hort al terrat de Ciutat Vella, de Sants-Montjuïc i de l'Eixample a la ciutat de Barcelona i s'han destinat a menjadors socials per a persones en situació de risc.

S’han collit 270 enciams, 70 kg de bledes i 90 kg de faves que s’han lliurat als menjadors socials de CECAS i Can Pedró.

Hort al Terrat és un projecte promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona amb el qual s’habiliten terrats d’edificis municipals com a horts urbans gestionats per persones amb discapacitat, que dediquen la collita a menjadors socials. Ha estat premiat amb el 2019 per l’European Public Sector Awards (EPSA) com a projecte innovador en l’àmbit local.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Es farà una distribució del terreny en 13 parcel·les individuals i 5 de cultiu comunitari distribuïdes a La Cisa i al barri Santa Anna-Tió.

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Butlletí