Renovació dels horts socials i ecològics de Montblanc

29/03/2018 - 12:23

Els horts es van posar en marxa l'any 2013 per donar resposta a la crisi econòmica, a l’augment de famílies que acudien al menjador social de Càritas i crear un espai d'acompanyament personal per a les persones aturades de llarga durada o en risc d'exclusió social.

El projecte va créixer, i fins a vint-i-cinc famílies han assistit a sessions de formació per al cultiu agroecològic d'hortalisses, s'han reunit per autoorganitzar-se en la gestió de la finca i del grup i han realitzat tasques de millora de la finca, com la reparació a fons de la bassa, instal·lació del sistema de rec, neteja del pou, millora de la caseta d'eines i del mur perimetral, construcció d'un compostador... Tot plegat, ha generat vincles personals i de confiança entre les participants i les persones que l'han dinamitzat.

La majoria de famílies actuals han estat reubicades en horts privats, on seguiran amb la filosofia que han après. Ara, s'incorporen noves famílies per un cicle de dos anys, en què podran gaudir i cultivar una parcel·la de 60 metres quadrats i formar-se amb especialistes contractats per l'Ajuntament en tècniques de cultiu ecològic, biodiversitat, gestió integrada de plagues, compostatge, poda de fruiters, multiplicació de llavors i transformats alimentaris dels excedents de l'hort. Actualment, hi ha 15 parcel·les individuals, més 2 de comunitàries.

Dimarts 6 de març es van lliurar les claus per a la parcel·la als nous hortolans.

Aquest projecte és promocionat per l'Ajuntament de Montblanc, compta amb la col·laboració dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i té per objectius contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones que hi participen i empoderar-los. Alhora, vol conservar les terres d'horta del terme, millorar la biodiversitat agrària i la producció d'aliments a nivell local.

Per a l'Ajuntament es detaca que "ha estat un projecte molt gratificant tant a nivell de millora del medi natural com de cohesió social de la vila de Montblanc".


 

Categories: 

Relacionats

Reportatge
Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Les persones necessitem trobar vies alternatives de consum i de vida, i tenir més i millor accés al verd. Aquesta és la lliçó apresa després d’una pandèmia mundial vinculada a la globalització i la destrucció de la natura que se suma a la situació actual de crisi climàtica. Una opció interessant per donar-hi resposta des de  les ciutats són els horts urbans, espais multifuncionals que proporcionen un abastiment més sostenible alhora que obren tot un ventall de vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge.

Notícia
Barcelona reparteix collita dels horts dels terrats municipals

La instal·lació impulsa aquesta acció de solidaritat de quilòmetre zero amb el doble objectiu d’ajudar aquells rubinencs i rubinenques que més ho necessiten durant l’estat d’alarma per coronavirus i d’evitar el malbaratament dels aliments cultivats

Notícia

L’Ajuntament de Rubí ha programat un curs pràctic de jardineria i horticultura dirigit a una dotzena de joves en risc d’exclusió social. L’objectiu d’aquesta formació, que s’impartirà als horts municipals de Cova Solera entre els mesos de març i maig, és oferir recursos a les persones participants perquè els sigui més fàcil trobar feina.

Butlletí