Renovació dels horts socials i ecològics de Montblanc

29/03/2018 - 12:23

Els horts es van posar en marxa l'any 2013 per donar resposta a la crisi econòmica, a l’augment de famílies que acudien al menjador social de Càritas i crear un espai d'acompanyament personal per a les persones aturades de llarga durada o en risc d'exclusió social.

El projecte va créixer, i fins a vint-i-cinc famílies han assistit a sessions de formació per al cultiu agroecològic d'hortalisses, s'han reunit per autoorganitzar-se en la gestió de la finca i del grup i han realitzat tasques de millora de la finca, com la reparació a fons de la bassa, instal·lació del sistema de rec, neteja del pou, millora de la caseta d'eines i del mur perimetral, construcció d'un compostador... Tot plegat, ha generat vincles personals i de confiança entre les participants i les persones que l'han dinamitzat.

La majoria de famílies actuals han estat reubicades en horts privats, on seguiran amb la filosofia que han après. Ara, s'incorporen noves famílies per un cicle de dos anys, en què podran gaudir i cultivar una parcel·la de 60 metres quadrats i formar-se amb especialistes contractats per l'Ajuntament en tècniques de cultiu ecològic, biodiversitat, gestió integrada de plagues, compostatge, poda de fruiters, multiplicació de llavors i transformats alimentaris dels excedents de l'hort. Actualment, hi ha 15 parcel·les individuals, més 2 de comunitàries.

Dimarts 6 de març es van lliurar les claus per a la parcel·la als nous hortolans.

Aquest projecte és promocionat per l'Ajuntament de Montblanc, compta amb la col·laboració dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i té per objectius contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones que hi participen i empoderar-los. Alhora, vol conservar les terres d'horta del terme, millorar la biodiversitat agrària i la producció d'aliments a nivell local.

Per a l'Ajuntament es detaca que "ha estat un projecte molt gratificant tant a nivell de millora del medi natural com de cohesió social de la vila de Montblanc".


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
El projecte dels horts urbans conreats per persones amb discapacitats al terrats de cinc edificis públics de Barcelona, entre els quals hi ha la seu del Districte de Sants-Montjuïc, ha guanyat els European Public Sector Awards (EPSA) en la categoria d'administracions locals i supralocals.
Article

El programa compta amb tres jornades de treball col·laboratiu i un esmorzar a l'horta social 

Article

L’Ajuntament de Gandia ha procedit al lliurament de la clau que dona accés a les Horts socials municipals. Concretament, 78 parcel·les: 37 darrere de l’ermita Martorell i altres 41 al Grau, al costat de l’edifici Innova

Butlletí