Regenerar la biodiversitat del mar: el projecte "Seareg" arriba al port de Vilanova i la Geltrú

18/11/2022 - 10:00

El port Grand Marina de Vilanova i la Geltrú participa en la iniciativa, que pretén millorar la qualitat de l'aigua i la sostenibilitat a les zones portuàries

Vilanova i la Geltrú s'ha sumat als municipis que participen en el projecte Seareg de regeneració de la biodiversitat marina a les zones portuàries. Ho fa a través de l'aposta de Vilanova Grand Marina per formar part d'una prova pilot del projecte, promogut per la fundació Seareg, que té l'objectiu de regenerar el Mediterrani. Concretament la iniciativa es basa en la instal·lació d'un sistema de recuperació de la vida al medi marí mitjançant tecnologia capdavantera.

A la marina de Vilanova i la Geltrú hi ha enfonsades des de fa uns dies deu plaques fabricades amb carbonat càlcic, que funcionen com a microesculls de substrat natural que afavoreixen la recuperació dels hàbitats marins de la zona. Gràcies a la tecnologia anomenada BioBoosting System (BBS), s'accelera la regeneració de la biodiversitat. Les plaques s'han ubicat a diferents nivells de profunditat, per tal que hi colonitzin diverses espècies de fauna i flora. En una segona fase del projecte, es preveu avaluar l'impacte dels organismes en la recuperació de la qualitat de l'aigua. El sistema BioBoosting System s'està provant ja en set ports més de Catalunya i les Balears.

Foto:  Olga Arnau, Conxi Martínez i Jaume Carnicer observen l'inici de la regeneració d'espècies marines en una de les plaques​. Font: Ajuntament de Vilanova i la Gelrú


 

Relacionats

Acte
27/09/2023 - 12:00
Masia d'en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú
Notícia

Cubelles participa en el projecte d’investigació Posidònia Activa, sobre la posidònia oceànica.

Notícia

El Centre d’Estudis del Mar, equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona, ha iniciat el projecte Posidònia Costes del Garraf, de ciència ciutadana, per avaluar l’evolució de les praderies submarines de posidònia, endèmiques de la Mediterrània, situades davant del port de Vilanova i la Geltrú, dins de l’Espai Marí Costes del Garraf.

Butlletí