Recta final per posar en marxa la Comunitat d’Energia del Prat, que vol abastir tota la ciutat i esdevenir la més gran de l’Estat

23/11/2022 - 10:00

El ple del Prat ha donat el tret de sortida per cercar socis per a la Comunitat Ciutadana d’Energia, Energia del Prat, que es vehicularà a través d’una societat publicocomunitària. S’han aprovat per unanimitat les condicions del concurs per optar a participar de la comunitat, com a accionista privat o mitjançant l’associació d’usuaris que hi canalitzarà la participació ciutadana

L’Ajuntament del Prat està ultimant el procés per posar en marxa Energia del Prat, la comunitat ciutadana d’energia de la ciutat, durant el 2023, que es constituirà amb la voluntat de donar servei a tot el municipi, un objectiu que s’anirà assolint de forma progressiva. Per tal d’anar estenent l’abast de la comunitat, l’Ajuntament insta a la ciutadania i al teixit social i econòmic a sumar-se a aquesta iniciativa. A llarg termini, quan pugui oferir serveis a  tota la ciutat, esdevindria la comunitat ciutadana d’energia de major envergadura de tot l’Estat d’entre les l’àmbit municipal.

Aquestes comunitats permeten que un grup de persones, entitats o empreses s’organitzin per proveir-se dels seus propis serveis de generació, autoconsum i emmagatzematge d’energia, així com per fomentar la domotització (l’aplicació de la tecnologia per millorar les condicions de la llar en l’àmbit energètic o d’altres) o la rehabilitació dels habitatges. Al Prat, l’Ajuntament ha promogut la constitució de la comunitat, que s’ocupi de la gestió dels serveis de generació, emmagatzematge, domotització, mobilitat elèctrica i compartida, etc.
 

Participació municipal del 40%, de l’associació d’usuaris, del 20%; i privada, del 40% 

Energia del Prat presenta la forma de societat mixta i estarà participada en un 40% per l’Ajuntament; en un 20 % pels usuaris i usuàries que facin ús dels serveis de la comunitat mitjançant l’associació que els representi; i d’un 40% per capital privat. Aquesta és una fórmula que garanteix que el lideratge de l’empresa romangui majoritàriament en mans de la comunitat i l’administració, alhora que mobilitza capital per al foment de l’energia renovable. Aquest capital privat del 40% obre la porta a inversors privats, empreses i persones del Prat o de fora del municipi, que podran fer aportacions a partir de 500 euros i ser actors en la gestió de la comunitat. Aquesta inversió podrà suposar futurs descomptes equivalents en els serveis energètics que prestarà la comunitat.


 

El ple municipal del Prat del passat 9 de novembre va aprovar per unanimitat les condicions del concurs públic per poder optar a participar de la comunitat, sota el paraigües de la societat mixta sense ànim de lucre, ja sigui com a accionista privat o com a membre de l’associació d’usuaris. D’una banda, s’oferiran participacions de 100 euros i se’n podran adquirir un mínim de 5 (500 euros) o un màxim de 600 (60.000 euros), per garantir que la participació dels socis i sòcies sigui plural i cap d’ells pugui controlar una majoria d’accions. Les participacions s’adjudicaran per ordre de sol·licitud. D’altra banda, un segon lot del concurs marca les condicions per a les associacions que vulguin optar a canalitzar i vehicular la participació d’usuaris i usuàries a Energia del Prat, per tal que es pugui participar sense ser-ne accionista. Es valorarà que sigui una associació compromesa amb el foment de l’energia renovable, la sostenibilitat i l’eficiència energètica i que tingui capacitat per vehicular la participació ciutadana a la comunitat.

Per promoure la captació de socis privats, es difondrà el projecte de la Comunitat Ciutadana d’Energia entre companyies que promoguin la Responsabilitat Social Corporativa (RSC). La comunitat tindrà com a funció proporcionar energia de proximitat més barata, podrà finançar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les teulades dels edificis d’aquells particulars que cedeixen la seva teulada per fer-ho i també podrà comprar excedents provinents de les instal·lacions dels particulars. També cal tenir en compte que els participants de la comunitat podran accedir als subministraments energètics a un preu per sota del mercat.
 


 

Pel que fa a la participació municipal, l’Ajuntament ja ha aportat a Energia del Prat un capital inicial de 180.000 euros. A més, representa una gran oportunitat, no només per al desplegament de la que pot acabar sent la comunitat energètica més gran d’Espanya, sinó per accedir a les línies d’ajut existents per al desplegament de les comunitats ciutadanes d’energia, en matèries com l’extensió de l’autoconsum, l’estalvi i l’eficiència, la rehabilitació, la gestió de la demanda o la mobilitat elèctrica. Els fons públics i privats aportats a la societat es destinaran als diferents serveis de la comunitat, amb seu a la Casa de l’Energia. Oferirà serveis de generació, emmagatzematge o rehabilitació, però també suport en sostenibilitat i eficiència energètica, així com assessorament personalitzat.

Energia del Prat reinvertirà tots els seus beneficis a la comunitat ciutadana d’energia i una de les seves prioritats serà ampliar les instal·lacions de plaques fotovoltaiques i oferir una energia més barata i de proximitat. El Prat compta amb plaques fotovoltaiques en les teulades d’una vintena d’equipaments municipals, amb una potència total d’1MW.  Entre les funcions que la CCE vol liderar, hi figura l’extensió de la fotovoltaica amb instal·lacions en polígons. Així, el desplegament de 10 MWp, objectiu assumible, i el nou marc normatiu que permet l’autoconsum compartit en 2km, permetrà una interacció entre l’energia generada en els polígons i el consum en l’àmbit domèstic.

Tot i això, atenent al volum total de consum energètic del Prat (633 GWh/any), l’autoconsum no serà suficient per abastir les necessitats de la ciutat. Per això, Energia del Prat té previst subscriure acords de compra amb companyies que generin energia renovable (solar o eòlica). Per posar en marxa Energia del Prat, s’ha comptat amb l’assessorament de l’equip de l’empresa municipal Aigües del Prat, amb una llarga experiència en la gestió pública de l’aigua.

 


 

Relacionats

Notícia

El Ple Municipal de l'Ajuntament del Prat de Llobregat ha donat llum verda a la cessió gratuïta de l’energia fotovoltaica produïda en edificis municipals a la ciutadania.

Article

Creada conjuntament pels serveis d'educació ambiental i l'equip d'educadores de les escoles bressol municipals, aquest nou recurs s'incorpora al catàleg d'activitats educatives per als pròxims cursos.

Notícia

La fotovoltaica signa un manifest públic-privat per impulsar les comunitats energètiques a Espanya.

Butlletí