Pla pilot de recollida de residus porta a porta, a Lleida

Font: El Punt Avui

07/03/2017 - 08:48

El regidor Fèlix Larrossa al desembre 2016

La Paeria de Lleida ha encarregat a una consultora i a la concessionària un estudi per engegar enguany el servei, el primer que es farà en una ciutat de 100.000 habitants. L'hostaleria i els comerços ja apliquen el nou sistema de tractament de la brossa.

Lleida serà la primera ciutat del país de més de 100.000 habitants que farà la recollida d'escombraries i residus porta a porta. Un projecte “ambiciós i que serà un gran repte col·lectiu”, segons el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Fèlix Larrosa, donat que a Europa no hi ha gaires experiències d'aquest sistema en ciutats mitjanes i grans. Parma és la ciutat de referència, segons Larrosa.

La proposta està ara en fase d'estudi però l'objectiu és engegar una prova pilot aquest mateix any en un barri o en una zona molt delimitada.

La Paeria està ultimant, entre diverses ofertes, la contractació d'una consultora especialitzada, i, juntament amb la concessionària de la recollida i el tractament de residus de Lleida, Ilnet, faran un estudi sobre com aplicar la recollida domiciliària de residus.

La previsió és disposar d'un marge d'entre 12 i 14 setmanes per fer aquests treballs previs, en què es farà una diagnosi de la situació actual. Es farà una previsió de les necessitats i els indicadors necessaris per posar en marxa la prova pilot i, finalment, l'informe delimitarà barris i determinades àrees aptes per engegar aquesta primera experiència de recollida porta a porta. El projecte també determinarà si es farà en una zona o bé si es decideix provar el nou sistema en diverses zones per arribar a diferents perfils de ciutadans o àrees residencials.

El regidor va explicar: “Anem en la bona direcció i ara hem de fer un salt en la gestió dels residus”, i hi va afegir que “aquest pla pilot ha de sortir molt bé”. Però hi va afegir que només tindrà èxit si s'aconsegueix la implicació de la ciutadania, ja que caldrà que tothom participi de manera cívica.

La recollida selectiva de residus porta a porta, que ara es fa en algunes comarques o pobles petits, consisteix a deixar a la porta del carrer cada dia el tipus de residus que toca, en funció d'un calendari establert per l'Ajuntament o l'empresa que faci el servei. El sistema implicarà la retirada dels contenidors del carrer.

A Lleida, aquest tipus de recollida individualitzada s'ha començat a aplicar en el sector de l'hostaleria i, a partir del març, a les botigues de l'eix comercial.

Al desembre va començar la recollida comercial porta a porta en comerços i establiments considerats grans productors pel volum de residus que generen. Es va posar en marxa en 168 locals dels 293 censats com a grans productors i ara ja s'ha arribat a la totalitat dels establiments. L'objectiu de la Paeria és incrementar la recollida selectiva a la ciutat. La intenció és augmentar un 8% la recollida en aquest àmbit, que se sumaria al 2% que s'espera incrementar amb la implantació de les noves illes de contenidors.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Aquesta nova fase d’implantació es realitzarà en 3.700 habitatges i afectarà 7.600 veïns i 300 comerços. L’Ajuntament de Lleida començarà la setmana que ve a fer l’enviament de cartes als veïns i les veïnes de Pardinyes i Balàfia per informar-los de la implantació del servei. Un cop desenvolupada la campanya informativa i la distribució del material, s’iniciarà el servei amb el nou model de recollida el diumenge 14 de març.

Article

Sota el títol “El menjar no es llença. Passa’t al BON aPROFITament!”, vol sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i proposar bones pràctiques i accions de cara a reduir els residus generats pels aliments que acaben a la brossa

Notícia

Força participació i poques incidències en la primera nit de recollida de residus porta a porta al Vendrell. El veïnat dels nuclis de Sant Vicenç de Calders, el Nou Vendrell i Torreblanca s’han estrenat en aquest nou sistema que és només el començament d’un pla per a millorar en matèria de reciclatge. En aquest sentit, la regidoria de Recollida de Residus i de Medi Ambient anuncia que amplia de un a tres dies la recollida de poda a tot el municipi.

Butlletí