Pla pilot de recollida de residus porta a porta, a Lleida

Font: El Punt Avui

07/03/2017 - 08:48

El regidor Fèlix Larrossa al desembre 2016

La Paeria de Lleida ha encarregat a una consultora i a la concessionària un estudi per engegar enguany el servei, el primer que es farà en una ciutat de 100.000 habitants. L'hostaleria i els comerços ja apliquen el nou sistema de tractament de la brossa.

Lleida serà la primera ciutat del país de més de 100.000 habitants que farà la recollida d'escombraries i residus porta a porta. Un projecte “ambiciós i que serà un gran repte col·lectiu”, segons el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Fèlix Larrosa, donat que a Europa no hi ha gaires experiències d'aquest sistema en ciutats mitjanes i grans. Parma és la ciutat de referència, segons Larrosa.

La proposta està ara en fase d'estudi però l'objectiu és engegar una prova pilot aquest mateix any en un barri o en una zona molt delimitada.

La Paeria està ultimant, entre diverses ofertes, la contractació d'una consultora especialitzada, i, juntament amb la concessionària de la recollida i el tractament de residus de Lleida, Ilnet, faran un estudi sobre com aplicar la recollida domiciliària de residus.

La previsió és disposar d'un marge d'entre 12 i 14 setmanes per fer aquests treballs previs, en què es farà una diagnosi de la situació actual. Es farà una previsió de les necessitats i els indicadors necessaris per posar en marxa la prova pilot i, finalment, l'informe delimitarà barris i determinades àrees aptes per engegar aquesta primera experiència de recollida porta a porta. El projecte també determinarà si es farà en una zona o bé si es decideix provar el nou sistema en diverses zones per arribar a diferents perfils de ciutadans o àrees residencials.

El regidor va explicar: “Anem en la bona direcció i ara hem de fer un salt en la gestió dels residus”, i hi va afegir que “aquest pla pilot ha de sortir molt bé”. Però hi va afegir que només tindrà èxit si s'aconsegueix la implicació de la ciutadania, ja que caldrà que tothom participi de manera cívica.

La recollida selectiva de residus porta a porta, que ara es fa en algunes comarques o pobles petits, consisteix a deixar a la porta del carrer cada dia el tipus de residus que toca, en funció d'un calendari establert per l'Ajuntament o l'empresa que faci el servei. El sistema implicarà la retirada dels contenidors del carrer.

A Lleida, aquest tipus de recollida individualitzada s'ha començat a aplicar en el sector de l'hostaleria i, a partir del març, a les botigues de l'eix comercial.

Al desembre va començar la recollida comercial porta a porta en comerços i establiments considerats grans productors pel volum de residus que generen. Es va posar en marxa en 168 locals dels 293 censats com a grans productors i ara ja s'ha arribat a la totalitat dels establiments. L'objectiu de la Paeria és incrementar la recollida selectiva a la ciutat. La intenció és augmentar un 8% la recollida en aquest àmbit, que se sumaria al 2% que s'espera incrementar amb la implantació de les noves illes de contenidors.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

35 ajuntaments d'arreu d'Espanya han rebut els reconeixement Pajaritas Azules 2020 per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar. Entre aquests diversos de catalans.

Notícia
La campanya solidària es porta a terme a més de 80 ciutats de tot el territori, com Madrid, Sevilla, Barcelona, Santander o Palma de Mallorca.

La iniciativa, organitzada per Ecovidrio, té l’objectiu de sumar esforços davant aquesta malaltia i potenciar el reciclatge d’envasos de vidre

Notícia
© L'inici de les obres a l'abocador de Montoliu al febrer. ITMAR FABREGAT

© L'inici de les obres a l'abocador de Montoliu al febrer. ITMAR FABREGAT

Aquestes xifres arriben després de la implantació dels nous sistemes de recollida, les illes de contenidors en 15 municipis i el porta a porta en 22 més. A Lleida ciutat també ha començat el porta a porta en alguns barris. Això ha provocat també una reducció dels quilos d’escombraries generades per habitant.

Butlletí