Pla de gestió de la desembocadura del Foix

25/02/2023 - 08:03

L’Ajuntament de Cubelles i l’empresa EFCA van presentar el balanç dels primers quatre anys de la implantació del Pla de gestió de l’espai d’interès natural de la desembocadura del riu Foix, que es va aprovar l’any 2019

Una de les accions principals ha estat la recuperació del bosc de ribera

Josep Maria Hugué, regidor de Medi Ambient, va fer un repàs de les accions que s’han dut a terme en aquests primers quatre anys i que ascendeixen a més de 300.000 € directes. “La primera actuació va ser la retirada de la zona del pícnic, un ús totalment incompatible amb una zona natural”, explica Hugué. Però entre les accions més efectives per la protecció de l’espai és la de donar a conèixer el seu alt valor patrimonial, natural i paisatgístic. “Tenim una empresa que es dedica a vigilar unes hores al dia, amb personal format que, a més de fer complir les ordenances, fa altres tasques com petits manteniments, comptatge d’aus i persones, visites guiades”, afegeix el regidor.

Dues de les darreres accions portades a terme a l’espai han estat l’ampliació de la zona protegida també cap a l’àmbit marí, amb un abalisament que impedeix accedir a l’espai natural també des de l’aigua, o la recuperació del bosc de ribera a l’espai d’interès natural de la Desembocadura del riu Foix.

 

Recuperació del bosc de ribera

El projecte planteja la millora hidràulica del tram baix del riu Foix des de la C31 fins a la desembocadura, així com la recuperació de l’Espai d’Interès Natural de la Desembocadura del Foix mitjançant la restauració ambiental del bosc de ribera per tal de potenciar l’efecte de corredor ecològic.

Aquesta millora ambiental i de recuperació del bosc de ribera a l’espai PEIN han consistit en la neteja de les deixalles presents, una desbrossada general, eliminació d’espècies invasores, com la canya americana  i els baladres, que posaven en perill la biodiversitat de l’espai.

Les actuacions proposades en aquest projecte s’emmarquen dins del programa d’actuacions del Pla de Gestió de l’espai de la Desembocadura del Foix i, més concretament, de l’actuació CRN-1 Projecte de recuperació del bosc de ribera.

Aquests treballs s’han realitzat a la tardor per tal que tinguin el menys impacte per a les aus, sobretot en època de nidificació, i s’ha necessitat de permisos de totes les administracions implicades amb competències en aquest espai natural protegit.

La realització d’aquests treballs ha anat a càrrec de  l’empresa EFCA S.L (Engineering of Climate Adaptions), que ha fet la direcció ambiental de l’obra, i TALHER S.A com a executora dels treballs. Ambdues són empreses amb gran experiències en treballs similars en espais naturals. El cost de l’execució dels treballs ha sumat un total de 37.121,59 euros (21 % d’IVA inclòs).

Per fer front a aquesta despesa s’ha comptat amb una subvenció per part de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a l’empara de la Resolució TES/2603/2021, de 4 d’agost, de convocatòria de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 (operacions 04.04.01 i 07.01.01) per a l'any 2022.

Ara mateix s’està tramitant la justificació d’aquesta subvenció, inicialment l’import concedit era de 60.000 euros però el cost final dels treballs ha sigut inferior al pressupost inicial i provocarà una reducció de l’import a acceptar. Actualment s’està treballant en la Plantació de vegetació a la Desembocadura del Foix, una nova fase d’execució del Projecte de recuperació del bosc de ribera.

 

Properes actuacions i efectes de l’aplicació del Pla de gestió

El regidor de Medi Ambient ha anunciat quina serà una de les properes actuacions recollides al Pla de gestió que s’implantaran per seguir amb la protecció de l’espai natural. “En breu es tancarà la zona amb una xarxa que tindrà un component també cinegètic, perquè no entrin els gats que són depredadors de les espècies que hi viuen”, ha explicat Hugué.

Per la seva banda, Aaron Marcos, tècnic de l’empresa Green Solutions, que va redactar el Pla de gestió i en fa el seu seguiment, va destacar que la desembocadura del riu Foix ha millorat des que al 2018 es va implementar el cabal ecològic. “Hi ha més aigua i això fa que hi hagi més peixos i més aus que venen a alimentar-se”, explica Marcos. També la gestió que ha fet el port de Vilanova dels sediments.

La platja del Foix era de còdols i ara s’està fent una platja natural i permetrà que es desenvolupi l’hàbitat dunar.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Cubelles participa en el projecte d’investigació Posidònia Activa, sobre la posidònia oceànica.

Acte
28/11/2023 - 12:00
Centre Cultural Miramar. Carrer de la Davallada, 12, Sitges
Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Butlletí