Mataró dona a conèixer la seva Carta Alimentària

Font: Mataró

22/09/2023 - 13:00

L’Ajuntament ha programat durant els mesos de setembre i octubre un seguit de propostes gratuïtes per donar a conèixer la Carta Alimentària de Mataró. 

El document és el compromís de la ciutat d’avançar cap a un sistema alimentari més just, sostenible i saludable basat en criteris socials, ecològics i de proximitat.

La Carta Alimentària és la declaració de principis bàsics sobre la qual se sustenta la voluntat de desenvolupar una Estratègia Alimentària Local que porti a la ciutat a canviar el seu model alimentari. La Junta de Govern la va aprovar el passat febrer i la seva redacció neix d’un procés participatiu consensuat entre tots els actors implicats: administració, productors, empreses, ciutadania i entitats vinculades al sistema alimentari.

El document té sis principis transversals: sobirania i autosuficiència alimentària; agroecologia i transició agroecològica; proximitat i canals curts de comercialització; Economia Social i Solidària; infraestructures verdes i alimentació sostenible.

D’acord al text, l’Ajuntament, les persones productores, les empreses, la ciutadania i les seves organitzacions i les entitats supralocals vinculades als sistemes alimentaris es comprometen a impulsar un procés de transició cap a un sistema alimentari local més just, segur, sostenible, resilient, feminista, divers i inclusiu que es desenvolupi a través dels següents compromisos específics:
 

  • Governança i autosuficiència alimentària: foment d’un context òptim per aconseguir complir els objectius gràcies a accions com el mapatge d’experiències locals, l’intercanvi d’informació i la participació dinàmica de les entitats protagonistes dels sistema local d’aliments. L’autosuficiència alimentària és la capacitat de produir la major part dels aliments que necessita un territori.
     
  • Alimentació sostenible i nutrició: fomentar les dietes saludables, segures, culturalment adequades i ambientalment sostenibles.
     
  • Equitat social i econòmica: inclou mecanismes de protecció social per garantir que els grups més vulnerables accedeixin a aliments saludables, redefinir els programes de menjadors escolars, el suport a l’economia social i solidària i les xarxes de la societat civil o accions per promoure l’ocupació.
     
  • Promoció de la producció alimentària: amb intervencions per al foment i el sosteniment de la producció i la transformació alimentària en àmbits urbans i periurbans, orientar una planificació holística i integrada de l’ús del territori, o protegir i permetre l’accés segur a la terra.
     
  • Millora de l’abastiment i distribució alimentària: a través de la planificació dels sistemes de logística de baix impacte ambiental, el suport als mercats sedentaris i no sedentaris de Mataró, en especial aquells amb presència de pagesia.
     
  • Reduir el malbaratament alimentari: amb l’adopció de polítiques que afavoreixin la reducció dels excedents i les pèrdues al llarg de la cadena alimentària, permetin la recuperació d’aquests excedents i la redistribució d’aliments segurs i nutritius i l’augment de la conscienciació sobre la necessitat de reduir el malbaratament.



Conèixer la Carta Alimentària a través de la cultura

Durant els mesos de setembre i octubre, sota la coordinació de la Direcció de Cultura i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’han programat diferents activitats gratuïtes per donar a conèixer a la ciutadania els compromisos de la Carta Alimentària. Totes les actuacions tindran una durada aproximada de 20 a 30 minuts.

Dissabte 9 de setembre a les 12 h tindrà lloc l’espectacle de clown “Una paradeta particular”, a la plaça de l’Ajuntament en el marc de la fira Biosalut. Es tracta d’una idea i guió original de la Companyia La Bleda i anirà a càrrec de la pallassa Helena Escobar, que ens descobrirà com pot ser de divertit anar a mercat entre cançons, rialles i endevinalles.

Dissabte 16 de setembre a les 12 h a la plaça d’Isla Cristina serà el torn de l’espectacle “La millor carta del món!”, a càrrec de la companyia Notxa’s De Clown. Els prestigiosos i reconeguts xefs maresmencs en Pep Julivert i en Jordi Cinc Sènies ens presentaran la millor carta del món que han confeccionat del seu prestigiós Restaurant Ben –Estar. I amb l’ajuda del públic, mitjançant un “sorteig”, escenificaran cada plat que surti. A més a més comptaran amb l’aparició estel·lar de la internacional ballarina i gran defensora de la fruita a tothora Rita SucreMoreno. Aquest espectacle també tindrà lloc el dissabte 30 de setembre a les 12 h al mercat de Pla d’en Boet, i el dissabte 14 d’octubre a les 17 h a la plaça de Santa Anna.

L’espectacle de microteatre familiar de titelles “Fruita picada, fa bona melmelada!” tindrà lloc l’1 d’octubre a les 12 h al passeig del Callao.

Per últim, el diumenge 29 d'octubre a les 13 h al Port de Mataró, tindrà lloc l’espectacle de dansa “Àpat”, que anirà a càrrec de Dans Invitro i de joves de l’Aula de Teatre, sota la direcció de Marta Dalmau. La proposta parla de la importància de l’àpat com acte definidor dels nostres costums i la nostra cultura, el fet de seure a taula i compartir, mentre gaudim d’una alimentació de proximitat que forma part del paisatge i la història del Maresme. L'acte es va programar inicialment pel 3 de setembre i va haver de ser posposat.

L’Ajuntament també ha editat un miler de ventalls que es repartiran entre el públic que assisteixi a les activitats amb la imatge de la Carta Alimentària i un codi QR que facilita informació sobre la mateixa.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Butlletí