Lleida recupera el Fòrum de l'Aigua

08/11/2023 - 09:00

La Paeria ha recuperat el Fòrum de l’Aigua per seguir treballant en matèria d’aliances, de projectes d’inversió i de sensibilització sobre aquest recurs, per optimitzar-lo encara més amb la reutilització, la modernització i la digitalització. La ciutat ha rebaixat el consum d’aigua i estalvia 5 hm³ anuals​

L’Ajuntament de Lleida ha recuperat el Fòrum de l’Aigua amb la celebració d’una nova edició, a la Llotja, amb l’assistència d’una àmplia representació dels sectors implicats en la gestió de l’aigua. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que Lleida està fent una bona gestió d’aquest recurs, però que s’ha de seguir treballant per assolir l’excel·lència. El fòrum, que no es convocava des del 2019, ha servit per debatre i reflexionar sobre l’ús que es fa d’aquest recurs i de com avançar cap a una millor optimització.

L’alcalde ha remarcat la importància de teixir aliances entre els diferents sectors representats al fòrum, així com de compartir el coneixement i la informació per prendre decisions i invertir per a la màxima eficiència del servei. Alhora, s’ha de continuar treballant en la sensibilització, perquè l’actual situació de sequera, cal valorar les actuacions que es fan per a l’ús racional de l’aigua.

Una de les dades que ha destacat Larrosa és l’estalvi d’aigua a la ciutat. El 2003 aquest consum d'aigua potable era de 16,3 Hm3 i el 2022 s’havia rebaixat a 10,3 Hm3. Per tant, són més de 5 Hm3 menys. Algunes mesures que hi contribueixen són l’ús del 50% d’aigua de la depuradora per a tasques de neteja i reg.

Lleida ha presentat a la 2a convocatòria de les ajudes del PERTE de l’aigua un projecte per invertir 7 milions d’euros en l’aplicació de noves tecnologies en la informació en el cicle integral de l’aigua. L’alcalde ha assenyalat que la seva aprovació permetria el canvi de 55.000 comptadors d’aigua en el format intel·ligent i sectoritzar la ciutat en 45 districtes per fer un anàlisis permanent i anticipar-se a futures incidències.

En aquest marc, l’alcalde ha explicat que s’han invertit 72 milions d’euros en la xarxa d’aigua potable i el clavegueram i que s’han fet esforços, en col·laboració amb altres administracions, perquè alguns barris que abocaven aigües residuals als rius milloressin la seva xarxa. El Pacte i la tarifa de l’aigua permeten fer aquestes inversions perquè la ciutat pugui ser més eficient. Una altra inversió important ha estat la que ha fet la Mancomunitat de Pinyana, amb 100 milions d’euros a la xarxa.

La gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua, Mar León, ha subratllat que cal garantir aquest recurs hídric per als diferents usos, per al desenvolupament econòmic i social de les terres de Lleida amb actuacions que faci el territori més resilient.  León ha recordat l’aprovació enguany al Parlament de Catalunya de la llei de mesures extraordinàries i urgents per fer front a la sequera, amb inversions derivades per aprofitar i garantir l’aigua, pel que fa a la quantitat i la qualitat. Ha incidit en aspectes com l’aigua regenerada, la reutilització indirecta o la digitalització perquè fer una bona gestió del recurs i que cal bona entesa i empatia entre els diferents sectors implicats.

 

Fòrum de l’Aigua

L’alcalde ha presidit el fòrum que ha tingut lloc aquest matí a la Llotja, al qual han assistit, entre altres, la gerent de l’ACA i el subdelegat del Govern, José Crespín, així com els representants d’institucions i entitats que tenen un vincle directe amb la gestió de l’aigua, que han dialogat sobre l’estat actual de sequera i el futur que es preveu.

L’enginyer i cap de Serveis Urbans de la Paeria, Jordi Domingo, ha parlat de la disponibilitat del recurs aigua i afectacions a la ciutadania; l’investigador sènior del Programa Ús eficient de l’aigua en l’Agricultura i delegat institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineus, Joan Girona, ha exposat l’eficiència de l’ús de l’aigua en l’agricultura i altres usos, i, finalment, l’arquitecta i premiada a la Biennal espanyola d’Arquitectura i Urbanisme pel seu treball de final de grau i màster de la URV, Alba Terés, s’ha centrat en “L’aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat”. 

El Fòrum és un dels compromisos que l’equip de govern ja va anunciar que convocaria a la Taula de la Sequera, celebrada al Parc Científic, com a responsabilitat davant la situació de sequera i tot el que deriva de la crisi climàtica. És un espai de trobada i de debat, per escoltar experts, compartir informació i aprofundir en noves mesures i accions per fer front, des del compromís col·lectiu, a la crisi de la sequera i afrontar nous reptes de futur. A Lleida, hi ha un nucli de centres de treball que tracten específicament temes de l'aigua, com Eurecat, l'IRTA o Aqualia. 

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Campanya de l'Ajuntament de Lleida per promoure l'ús racional de l'aigua. 

Notícia

La primera fase de renaturalització del Parc de Les Basses contempla la demolició de l’espai pavimentat i la construcció de dues basses. Després, es farà la plantació de 102 arbres i un jardí d’aromàtiques i se senyalitzarà l’entorn. El material resultant de l’enderroc del paviment s’utilitzarà per a l’estructura de la xarxa de camins, per evitar la generació de runa. 

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Butlletí