L’impacte dels desplaçaments urbans centra la Setmana Europea de la Mobilitat

16/09/2022 - 09:06

Se celebrarà a partir de demà i fins al dijous 22, amb el lema ‘Combina i mou-te!’. La Diputació de Barcelona mostra el seu compromís amb la mobilitat sostenible i avança en la descarbonització de la seva flota de vehicles perquè sigui 100% elèctrica l'any 2030.

En el marc d’aquesta campanya europea per promoure la mobilitat sostenible, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, organitzaran el taller ‘Quin soroll fem? Quin aire respirem’. Vol sensibilitzar la població sobre com ens afecta el soroll ambiental i la contaminació atmosfèrica, bàsicament provocats pel trànsit de vehicles.

L’activitat permet la participació activa de les persones assistents mitjançant la realització de mesuraments acústics. El taller es realitzarà al Masnou (16), Ripollet (17), Viladecans (18), Mataró (19), Sant Antoni de Vilamajor (20), Bigues i Riells del Fai (21), Sant Cugat del Vallès (22), Vilanova i la Geltrú (23), Cardedeu (27), Parets del Vallès (28), Sant Adrià de Besòs (30) i Manlleu (pendent de confirmació de data).

 

La Diputació, compromesa amb la mobilitat sostenible

Els desplaçaments urbans contribueixen a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle amb un 30% i els compromisos europeus marquen per al 2050 l’objectiu de reduir-los un 55%. En aquest marc, la Diputació de Barcelona treballa en la descarbonització de la seva flota de vehicles. És un dels eixos del Pla Clima, que vol afavorir la transició energètica i aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2030. És a dir, 20 anys abans del que marca Europa. També contempla la reducció de consum energètic en centres, equipaments, així com accions i serveis.

En aquest sentit, la Diputació promou el compromís de tenir una flota de vehicles 100% elèctrica el 2030 i de generar 0 emissions locals. Actualment, prop d'un 10% compten amb etiqueta zero i un 30% són híbrids. Així mateix, a més de treballar per incorporar vehicles de Zero Emissions, la Diputació incorporarà motocicletes i bicicletes elèctriques i convencionals, a més de les ja existents, per fomentar la mobilitat sostenible.

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat i la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que se celebra del 26 al 30 de setembre, la Diputació instal·larà una carpa itinerant amb vehicles elèctrics i híbrids de la corporació.

La mostra itinerant començarà al Recinte Mundet, primer a l’Edifici Serradell (19 i 20 de setembre) i després a l’Edifici Migjorn (21 i 22). Tot seguit, passarà pel Recinte de la Maternitat (23), Can Serra (27 i 28) i acabarà a l’Escola Industrial (29 i 30). La flota elèctrica exposada constarà d’un cotxe, una furgoneta, una moto i una bicicleta.

 

Fer possible la mobilitat sostenible als municipis

En els pròxims mesos, la Diputació de Barcelona lliurarà una vuitantena de bicicletes elèctriques als municipis. De moment, ja n’ha fet arribar més de 800 per promoure la mobilitat sostenible. Aquest programa de cessió de bicicletes a ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats de la província va iniciar-se ara fa 14 anys amb el lliurament de 26 unitats a les policies locals. La iniciativa naixia per impulsar l’ús d’aquests vehicles en el desplaçaments dels agents municipals per reduir les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

L’any 2019, el programa es va estendre a altres serveis i, des del 2012, totes les bicicletes que es lliuren són elèctriques.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
16/09/2023 - 00:00
Notícia
 

Aquest any han participat nou municipis: Sant Boi, Esplugues, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Cornellà, Sant Feliu, Sant Vicenç dels Horts i L’Hospitalet que, malgrat no pertànyer a la comarca, és una de les ciutats impulsores de la iniciativa.

Article


En el marc de la Setmana de la Mobilitat, Martorell ha celebrat una setmana d'actes i inici de nous projectes per promoure la mobilitat sostenible a la ciutat: bus elèctric, la fotolinera, el bicitancat o els camins escolar son algunes de les accions presentades.

Butlletí