Les Franqueses vol que l’Aula de Natura del Falgar sigui un referent en educació ambiental

Font: El 9 Nou

09/06/2021 - 08:00
EL nou equipament d'El Falgar | Griselda Escrigas

EL nou equipament d'El Falgar | Griselda Escrigas

L’Ajuntament planteja una fórmula público-privada per la gestió de l’espai situat al costat del Congost, a Llerona

Aquest és un projecte d’abast supracomarcal i, si ho fem bé, un projecte de país. El que passi en aquesta aula d’educació ambiental serà molt potent”, va dir l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, en la visita que es va fer a les obres de l’Aula de Natura del parc del Falgar, que es preveu tenir enllestides al juliol. Després començarà la fase de dotació de l’equipament.

Aquest no és un projecte fàcil. El que passi aquí ha de ser amb una mentalitat molt educativa, però amb tecnologies de l’any 21 del segle XXI”, deia Colomé, que, de fet, destacava que molts ornitòlegs ja visiten regularment el parc i han trobat espècies que es creia que no eren a la zona.

L’Ajuntament preveu integrar l’activitat de l’Aula de Natura en un pla director general del parc del Falgar per tal que es faci una gestió integral i adjudicar-lo a una empresa. “És la idea inicial i ens podem adaptar al que ens anem trobant. Gestionar tot el parc són molts diners i haurem de pensar en la col·laboració público-privada, però sense perdre mai el control des de l’Ajuntament.”

Colomé es mostra molt esperançat en el ressò del futur equipament. “Jo he anat al Museu del Món Rural de l’Espluga de Francolí, al costat de Montblanc, en una comarca de 30.000 habitants. Aquí som a la segona corona metropolitana i a uns 30 quilòmetres tenim quatre milions d’habitants. Depèn del que fem i com ho fem, es pot autofinançar. El que passi aquí ha de ser un referent perquè les escoles passin tot el dia al parc.

 

Cicle de l’aigua

Un dels elements més significatius que destaca l’alcalde és el cicle de l’aigua. “Durant dècades, els municipis hem viscut d’esquenes al riu perquè era una claveguera, però aquí es pot estudiar tot el cicle de l’aigua. L’aigua de la depuradora de la Garriga passa per dues basses de depuració, arriba al llac i s’aboca de nou al riu i la qualitat que té a la sortida és molt millor que la que tenia a l’entrada. La idea és que aquesta aigua completi el cicle i es pugui fer servir per regar.”

També apunta la possibilitat que la part de l’edifici destinada a oficines sigui la seu de la Fundació Rivus, del Consorci Besòs Tordera. “No està decidit, però les coses van ben encaminades”, va dir. I va afegir que també hi ha interès per part d’una empresa privada relacionada amb l’aigua “que vol invertir en el que passi aquí”.

L’Aula de Natura té un cost d’uns 800.000 euros que ha assumit l’Ajuntament, però Colomé no descarta poder trobar vies de subvenció, com fons europeus i també d’empreses privades. “Per exemple, per combatre les partícules contaminants que generen algunes empreses del polígon de Llerona, podrien finançar la plantació d’arbres que contribueixin a reduir la contaminació que provoquen.”


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'exposició 'La llavor' enceta l'activitat a l'Aula de Natura del Falgar. La mostra, que representarà el futur parc d'acció climàtica, es podrà visitar els pròxims quatre caps de setmana, d'11 a 19 h

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Notícia

El PTT de Sant Celoni ha rebut el primer premi del guardó ImpulsFP que atorga el Departament d'Educació de la Generalitat, corresponent al servei territorial Maresme-Vallès Oriental. 

Butlletí