L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès treballa perquè el municipi esdevingui un referent de Ciutat Circular

12/02/2020 - 08:00

La iniciativa, Living Lab, s’emmarca en el Projecte PECT, cofinançat amb Fons FEDER

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès treballa perquè el municipi esdevingui una de les ciutats circulars que aposten per la sostenibilitat, la reducció de residus, l’optimització de recursos i la qualitat mediambiental del seu entorn. Per assolir aquest objectiu, el Govern local ha impulsat el projecte de creació d’un Living Lab, és a dir, un espai d’aprenentatge i experimentació centrat en l’economia circular i la sostenibilitat. Ahir a la tarda va tenir lloc la primera de les tres sessions que s’organitzaran, en la qual hi van participar representants de diversos àmbits: educació, empreses, associacions i ciutadania en general, i que seran dinamitzades per La Salle Technova de Barcelona.

La principal funció del Living Lab de Sant Quirze serà formalitzar procediments senzills perquè tots els agents del territori puguin contribuir a proposar i/o solucionar reptes vinculats a l’Economia Circular i construir conjuntament un municipi millor, més sostenible i amigable, on les generacions presents i futures es sentin orgulloses de viure. Així doncs, ahir es van abordar aspectes com “Quin és el Living Lab que volem per Sant Quirze?” o “Quins dels agents que ja existeixen al territori poden contribuir al funcionament del Living Lab i com poden fer-ho?”.

El disseny d’aquest espai s’emmarca en el PECT, Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial, cofinançat amb fons europeus, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament. L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, des del Servei a l’Empresa, és una de les cinc entitats que hi participen, juntament amb la UAB, el Parc Taulí, ESDI i l’Ajuntament de Sabadell, amb una operació pròpia que consisteix a impulsar l’economia circular. 

El PECT està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea. L’operació de l’Ajuntament té un pressupost de més de 240.000 euros, dels quals un 50% financia el fons FEDER i un 25% la Diputació de Barcelona.

També cal remarcar que el projecte forma part del Pla Educatiu de Ciutat. Concretament, l’acte d’ahir está integrat en una de les accions a desenvolupar, relacionades amb la preservació del medi natural: Programa d’Educació Ambiental. El Pla busca una Educació 360, que connecti temps, espais, aprenentatges i agents a escala de tot el municipi. 

 

Què és l’Economia Circular?

L'economia circular és un model, sistema i estratègia econòmica que crea valor i, en definitiva, prosperitat, allargant la vida útil dels productes i assolint sistemes de producció i de consum que preservin els recursos de l’entorn (energia, aigua, materials, serveis...). Així doncs, com que els recursos es fan servir més d'una vegada, s'utilitzen de manera més eficient. 

Els sistemes circulars es focalitzen en el cicle dels recursos i es basen en: els dissenys de llarga durada, el manteniment, la reparació, la reutilització, el reciclatge i la renovació dels materials i productes existents, per minimitzar els recursos utilitzats i la fabricació de residus, la pol·lució i les emissions de diòxid de carboni. 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

La rehabilitació de l’edifici s’està fent en el marc del projecte europeu Houseful format per 16 socis de diversos països europeus i 4 projectes pilots (dos dels projectes són comandats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya). Aquesta actuació proposa un canvi de paradigma cap a un sector de l’habitatge fonamentat en l’economia circular.

Notícia

Barberà del Vallès treballa per impulsar l'economia circular des de l'administració com una estratègia integral adreçada a totes les àrees d'actuació.

Notícia

El Vallès Circular ha obtingut el reconeixement a l’activitat desenvolupada en la primera edició del Premis BASF, uns guardons dirigits a iniciatives que facin front al desafiament dels recursos naturals limitats a través dels diferents models de negoci circulars i impulsats per l'empresa BASF, que té dos centres de treball al Vallès Occidental, un a Castellbisbal i l’altre a Rubí.

Butlletí