L'Ajuntament de Rubí homenatja les escoles amb la Gala 50/50

Font: Ajuntament de Rubí i RadioRubí

08/06/2018 - 16:44

La Gala 50/50 ha homenatjat els centres públics rubinencs que han estalviat 300.000 euros en aquests 5 anys de vida. La gala era un reconeixement pels més petits i també ha servit per conèixer els projectes d'escoles de València, Madrid i Gran Canària que han importat el model d'estalvi rubinenc.

Gairebé 300 persones entre alumnat, famílies, professorat i personal de cuina, menjador i administració dels centres escolars s’han trobat al teatre municipal La Sala en el marc de la primera gala 50/50 de la iniciativa Rubí Brilla.

L’esdeveniment ha servit per agrair l’esforç i el compromís de totes les escoles públiques de Rubí (25 Setembre, Ca n'Alzamora, Ca n'Oriol, El Bosc, Joan Maragall, Montessori, Mossèn Cinto, Pau Casals, Ramon Llull, Schola, Teresa Altet i Torre Llebre) a l’hora d’aplicar el projecte 50/50.

El principal assoliment de la proposta 50/50 de Rubí Brilla és que ha posat en cadascun de nosaltres la llavor del canvi de model energètic. El 50/50 ens ha ensenyat a tots que la solució no és competir sinó cooperar. Que no cal retallar sinó ser més eficient, que evitar el malbaratament de recursos és crear comunitat”, ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez en el moment d’obrir l’acte.

Més 20 escoles de fora de Rubí ja han replicat la proposta 50/50.

L’escola Sant Isidre de València, Dos de Mayo de Pinto (Madrid), Nuestra Señora del Rosario d’Agüimes (Gran Canaria) i 6 escoles d’Alpedrete (Madrid) han començat a fer-ho aquest any. Aquesta cap de setmana, nois i noies d’alguns d’aquests centres han visitat Rubí per poder explicar els resultats de la seva experiència a la gala de diumenge. “Vam començar a Rubí fa 6 anys i hem aconseguit sumar al projecte a totes i cadascuna de les escoles públiques de Rubí. Totes i cadascuna disposen avui d'equips energètics, mantenen reunions, fan el seguiment i solucionen problemes per estalviar aigua i energia. És un èxit de totes i tots que Rubí hagi estalviat més de 300.000 euros”  ha celebrat Martínez. L’esdeveniment també ha servit per estrenar un audiovisual sobre el projecte 50/50 que recull el testimoni d’alumnes i personal de totes les escoles de Rubí i que es podrà veure aviat al web municipal.

El 50/50 és una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica: la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic - i la despesa econòmica que comporta -, i minvar les emissions contaminants. Els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica i el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners, l’Ajuntament els inverteix en mesures d’eficiència energètica als centres amb l’objectiu de seguir augmentant l’estalvi en el futur.

Tot plegat ha fet possible que des del curs 2011-2012 i fins el curs 2016-2017, el centres hagin estalviat 295.353,85 € i s’hagi evitat l’emissió de 144 tones de CO2.  Amb l’estimació de resultats pel curs 2017-2018, que es concretaran després de l’estiu, la xifra global d’estalvi superarà els 300.000 euros.

L'objectiu del projecte és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i apoderar comunitats educatives per aconseguir un canvi d’hàbits. La idea va començar a aplicar-se amb èxit en diferents col·legis d'Alemanya a principis dels anys noranta. Des de llavors s'ha implantat a altres països europeus dins de la iniciativa EURONET 50/50.

Rubí Brilla va aplicar la idea el 2012 assegurant que el 100% de l’estalvi revertís totalment a cada centre, en forma de subvenció i/o inversió directa i més enllà del retorn del 50% que preveia Euronet. A més, Rubí Brilla millora la idea original amb un sistema de monitoratge en temps real de consums, indicadors econòmics i  aprofundint en la participació i implicació activa de tota la comunitat educativa.


 

Relacionats

Notícia

Les escoles El Turó, Font del Roure i Vinyes Verdes de Masquefa han editat tres vídeos sobre l’estalvi energètic.

Notícia

Les escoles Francesc Macià i Salipota de Súria fan la festa de cloenda del projecte d'estalvi energètic 50/50.

Notícia

Rubí proposa una programació d'activitats amb la voluntat de reivindicar i cuidar l’entorn natural del municipi.

Butlletí