L’Ajuntament de Lleida garanteix la continuïtat i ampliació del projecte dels Horts Socials a Rufea

22/12/2019 - 08:00

El tinent d’alcalde Sergi Talamonte i la regidora Regina Cairol valoren molt positivament aquesta iniciativa transversal de les regidories de Medi Ambient i Serveis Socials, en què han participat famílies de La Mariola

L’Ajuntament de Lleida té la voluntat de convocar una nova edició dels Horts Socials a Rufea i, fins i tot, ampliar-lo a un major nombre de persones, després de l’èxit aconseguit amb aquesta primera experiència que han organitzat de forma transversal les regidories de Medi Ambient i Serveis socials entre famílies del barri de La Mariola.

D’aquesta manera s’han manifestat tant el tinent d’alcalde i responsable de Medi Ambient, Sergi Talamonte, i la regidora de Serveis Socials, Regina Cairol, en la cloenda del projecte, que s’ha realitzat al Centre Cívic de la Mariola, en què s’han lliurat el diplomes a les famílies que han participat en el projecte, les quals han pogut explicar la seva experiència.

Sergi Talamonte ha titllat el projecte de “súper positiu per totes les parts” i en especial pels mateixos participants. “Només calia mirar les cares de la gent quan han explicat les seves vivències”, per la qual cosa arriba a la conclusió que el projecte “ha de continuar, tirar endavant i fins i tot, ampliar”. 

Per la seva part, Regina Cairol ha viscut de forma emotiva l’acte de lliurament de diplomes als participants en el projecte dels Horts Socials. “La valoració que podem fer és que hem conegut unes famílies que s’han empoderat amb aquesta feina, que s’han vist reconegudes i que han creat un vincle amb altra gent, en sentir-se útils. Tant de bo que aquesta experiència i aprenentatge, perquè molts d’ells no tenien cap coneixement de conrear un hort, puguin utilitzar-la també per transmetre-la. Poder crear aquests lligams, utilitat i dignificació de les persones és un gran èxit per l’Administració”, ha dit. Tall de veu R. Cairol

En finalitzar l’acte, els participants han visitat l’exposició de fotografies del projecte, que hi ha penjades a les escales del Centre Cívic de la Mariola.

A l’acte de cloenda, també ha assistit el director de Banca d’Institucions de la Caixa a Lleida, Geremi Camí, ja que el projecte Horts Socials a Rufea va sorgí com una proposta de col·laboració entre la Fundació Lleida 21 i l’obra social de l’entitat financera.

El projecte tenia com a objectiu facilitar l’activitat agrària com a eina d’empoderament i millora de la qualitat de vida de famílies de la Mariola amb risc d’exclusió social. En concret se cercava la millora de l’estat físic dels participants, beneficis en la salut mental (augment de l'autonomia i l'autoestima), beneficis en l’àmbit cognitiu i en l'adquisició d'hàbits quotidians, així com una millora de la dieta i les relacions socials.

El projecte s’ha dut a terme entre els mesos d’abril i novembre de 2019.  El primer pas va ser la selecció per part dels serveis socials de les famílies participants. A partir d’aquest moment, es va iniciar un projecte de formació i acompanyament tècnic i social setmanal, als horts de Rufea per a la pràctica l’horticultura.

Per a facilitar l’accés als horts, les famílies disposaven d’un transport gratuït que s’ha facilitat des del mateix projecte. Cada família, formada per un o dos membres, ha gestionat el seu hort de 50 metres quadrats, cultivant per l’autoconsum. S’han beneficiat del projecte un total de 15 famílies, en concret 29 adults i 28 infants.

La valoració del projecte ha estat molt positiva, tant per part de les entitats implicades, com pels mateixos participants. Aquestes famílies han mostrat el seu interès a continuar de manera autònoma amb el lloguer dels horts i la gestió futura del mateix pel seu propi compte. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Article

Amb una taxa de rendiment rècord del 82%, la xarxa d'aigua de Lleida assoleix el seu nivell més baix de pèrdues per fuites. El consum mitjà d'aigua és de 270 litres per persona i dia i 2.400 famílies gaudeixen de bonificacions en la tarifa de subministrament, segons les dades que es van donar a conèixer a la comissió de seguiment i control del servei d'abastament d'aigua i sanejament.

 

Article

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell ha cedit a entitats del municipi i de l’entorn cinc horts urbans. Són parcel·les destinades a associacions de caire sociosanitari i social que les havien sol·licitat.

Butlletí