La Tordera rep aigua regenerada

Font: Agència Catalana de l'Aigua

14/04/2023 - 15:05

Comença l'aportació d'aigua regenerada al riu la Tordera, provinent de l'estació regeneradora de la depuradora de Blanes, per a garantir el cabal ecològic

Foto. ACA. Aportació d'aigua regenerada al tram final del riu la Tordera des de l'Estació de Regeneració d'Aigua de Blanes.


Des del 24 de març s'ha activat el funcionament de l'Estació de Regeneració d'Aigua (ERA) de Blanes després de dur a terme una sèrie de millores a la planta i que permeten aportar un cabal de fins a 7.500 m³/dia.

Aquesta instal·lació estava aturada des de feia més de 10 anys i s'ha reactivat gràcies a la col·laboració de l'ACA i el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona.


Actualment es reutilitzen 70 hm³/any d'aigua a Catalunya i la previsió és doblar aquesta xifra en els propers sis anys, mitjançant una inversió de 120 MEUR

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona han reactivat l'Estació de Regeneració d'Aigua (ERA) de la depuradora de Blanes, a la comarca de la Selva. Aquesta instal·lació, inactiva des de fa més de 10 anys, permet des del passat 24 de març l'aportació d'aigua regenerada per a garantir el cabal ecològic del riu la Tordera.

Mitjançant una sèrie de millores dutes a terme a la planta (tant al tractament secundari com al terciari), que permeten assolir els paràmetres qualitatius necessaris, es pot aportar al riu un cabal de 7.500 m³/dia.

Es pretén doblar el número d'estacions de regeneració d'aigua actives, passant de les 24 a 40 en servei.

D’aquesta manera es recupera una aportació de cabals com la que es va fer en el decenni 2002-2011 i amb els quals recarregar l’aqüífer superficial, a fi de contribuir al manteniment dels nivells de pous d’ús eminentment agrícola i a la zona humida de la desembocadura de la Tordera. En el decenni esmentat, des de l’ERA de Blanes es van retornar un total de 21,6 milions de m³ d’aigua al riu, la qual cosa és indicativa del potencial d’aprofitament que té aquesta instal·lació.

Aquesta actuació s'emmarca en el conveni signat fa 3 anys entre l'ACA i el Consorci amb l'objectiu de reactivar un total de 13 terciaris a les comarques gironines.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Aquest descens s’ha aconseguit sobretot amb l’ús d’aigua regenerada i l’eficiència en l’ús del reg.

Article

L'Ajuntament de Blanes promou l'estalvi d'aigua amb aquesta campanya de sensibilització dirigida a la ciutadania.

Notícia

El Consorci Besòs Tordera ha instal·lat hidrants a dotze EDAR. La demanda d’aigua regenerada rebuda fins ara pels municipis consorciats se situa en 259 m3/dia, mentre que aquestes 12 ERA poden arribar a generar més de 320 m³/hora.

Butlletí