La Taula d'emergència climàtica de Santa Coloma de Cervelló qüestiona el model energètic i socioeconòmic actual des de l'ecofeminisme

29/03/2023 - 10:00

La cinquena edició de la Taula de seguiment de l’emergència climàtica celebrada el passat 7 de març ha posat l’accent en l’Ecofeminisme i en la perspectiva de gènere per analitzar el model energètic actual.

Mariona Massip, doctora en didàctica de les ciències socials, membre del grup d'educació i decreixement de la UAB, ha parlat de com el model socioeconòmic actual, el capitalisme, fonamentat en les regles de la dominació, el colonialisme i el patriarcat, explota els recursos i les persones i afecta la justícia social i els drets humans. Analitzant aquests impactes amb perspectiva de gènere, s’observa que les persones més afectades son majoritàriament les dones. Així doncs, cal un canvi de model, posar la vida al centre i respectar els seus temps, prioritzar “l’economia de la vida” per cobrir les necessitats bàsiques de les persones. Això implica plantejar polítiques valentes i impopulars. El progrés basat en el creixement indefinit en un món amb recursos finits és inviable. Cal decréixer.

La Mònica Guiteras, sociòloga i membre de la Xarxa per la sobirania energètica, ha incidit en la necessitat de canviar el model energètic, també des de la perspectiva de gènere. L’actual model injust impacta brutalment en les persones més vulnerables. Cal redefinir doncs quines són les necessitats energètiques. L'energia barata ja no és possible i cal posar en pràctica el concepte de “sobirania energètica”: el dret de les persones a decidir quines fonts energètiques utilitza, quins usos volen fer de l’energia i quins models de propietat i de gestió volen. Impulsar el control democràtic de l’energia, posar-la en mans de la ciutadania, que torni a ser un servei públic i no una màquina generadora de beneficis per a grans empreses.

L’acte ha finalitzat amb un interessant debat entre els assistents moderat per la periodista Eva Melús.


 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Sant Feliu continua mostrant el seu compromís amb els principis, valors i objectius que promou l'Agenda 2030 de desenvolupament sostenible. En el marc de les accions per fer difusió i generar consciència sobre l'Agenda i els ODS, anualment es duen a terme sessions i tallers de sensibilització adreçades a diferents col·lectius del municipi.  

Notícia

Sant Feliu ha format part de la Delegació Catalana que ha participat a la VI Conferència estatal "Cuidemos el planeta" que s'ha celebrat a Granada del 16 al 18 d'octubre, amb el lema "Enrédate por el clima".

Notícia

La millora de l’enllumenat públic suposa una reducció del 20% en el seu consum. Actualment, el 100 % dels punts de la xarxa d’enllumenat dels nostres espais públics ja funciona amb tecnologia de LED.

Butlletí