La Taula d'emergència climàtica de Santa Coloma de Cervelló qüestiona el model energètic i socioeconòmic actual des de l'ecofeminisme

29/03/2023 - 10:00

La cinquena edició de la Taula de seguiment de l’emergència climàtica celebrada el passat 7 de març ha posat l’accent en l’Ecofeminisme i en la perspectiva de gènere per analitzar el model energètic actual.

Mariona Massip, doctora en didàctica de les ciències socials, membre del grup d'educació i decreixement de la UAB, ha parlat de com el model socioeconòmic actual, el capitalisme, fonamentat en les regles de la dominació, el colonialisme i el patriarcat, explota els recursos i les persones i afecta la justícia social i els drets humans. Analitzant aquests impactes amb perspectiva de gènere, s’observa que les persones més afectades son majoritàriament les dones. Així doncs, cal un canvi de model, posar la vida al centre i respectar els seus temps, prioritzar “l’economia de la vida” per cobrir les necessitats bàsiques de les persones. Això implica plantejar polítiques valentes i impopulars. El progrés basat en el creixement indefinit en un món amb recursos finits és inviable. Cal decréixer.

La Mònica Guiteras, sociòloga i membre de la Xarxa per la sobirania energètica, ha incidit en la necessitat de canviar el model energètic, també des de la perspectiva de gènere. L’actual model injust impacta brutalment en les persones més vulnerables. Cal redefinir doncs quines són les necessitats energètiques. L'energia barata ja no és possible i cal posar en pràctica el concepte de “sobirania energètica”: el dret de les persones a decidir quines fonts energètiques utilitza, quins usos volen fer de l’energia i quins models de propietat i de gestió volen. Impulsar el control democràtic de l’energia, posar-la en mans de la ciutadania, que torni a ser un servei públic i no una màquina generadora de beneficis per a grans empreses.

L’acte ha finalitzat amb un interessant debat entre els assistents moderat per la periodista Eva Melús.


 

Relacionats

Notícia

Els Comitès Ambientals de Sant Feliu de Llobregat posen en comú la seva feina sobre refugis climàtics.

Article

Per a aconseguir una societat plena d'ecohàbits sostenibles, l'Ajuntament de Viladecans implica les i els estudiants de primària i secundària a fer cada dia una bona pràctica en família el mes d'abril a través del repte ‘21 ecohàbits per posar-nos en marxa cap al 2030’.

Acte
28/05/2023 - 10:00
Festa de la cirera. Santa Coloma de Cervelló.

Butlletí