La Taula de La Tordera vol ser un ens jurídic propi per poder prendre decisions i fer accions

08/08/2019 - 08:00

La Taula del Delta i la Baixa Tordera es va tornar a reunir el passat 18 de juliol a l'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar després d'1 any. La voluntat de la Taula de Treball és convertir-se en un ens jurídic, amb capacitat pròpia d'acció per ser una veritable força en la lluita per a la recuperació de l'equilibri de La Tordera i de defensa del territori.

Formen part de la Taula de La Tordera els Ajuntaments de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Demarcació a Barcelona de Costes de l'Estat espanyol, Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), Observatori de La Tordera, Plataforma Preservem El Litoral, L'Arrel i representants i propietaris de càmpings, i la ciutadania en general.

L'objectiu de la taula és recuperar els equilibris socials i ecològics del Delta de la Tordera i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic mitjançant una planificació integral i estratègica desenvolupada de manera transparent i participativa. Actualment, és un òrgan consultiu i d'assessorament als Ajuntaments i representa el compromís dels consistoris per treballar conjuntament per assolir els objectius de la taula. A la reunió d'ahir es va repassar la tasca feta i es va parlar del full de ruta dels pròxims mesos. 

A més a més, durant la sessió de treball d'ahir es va comunicar que el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) va obtenir un nou projecte finançat per a la Fundación Biodiversidad, el REDAPTA, que entre setembre 2019 i juny 2020 permetrà treballar amb la Taula per, d'una banda, co-dissenyar mesures de gestió, i per altra, fer un seguiment participatiu d’accions de restauració i crear una xarxa de Taules semblant a la de la Tordera, per a afavorir l’intercanvi d’experiències. El projecte es desenvoluparà en paral·lel amb la Taula pel riu Serpis a València.

La Taula de Treball va fer un taller de participació per treballar conjuntament les expectactives dels participants i alhora identificar propostes de temes a tractar i sinèrgies. De les prioritats exposades destaquen: desenvolupar accions concretes, frenar l'expansió dels càmpings, millorar la gestió de l'aigua a la conca, desenvolupar estratègies de comunicació, involucrar gent jove a la Taula de Treball, reforçar el consell regidor i la seva participació a la tala, fiscalitzar i comprovar la implementació de la legislació existent i rellevants pels objectius de la taula, que a taula funcioni com a incubadora d'iniciatives i projectes amb incidència local, prioritzar la col·laboració amb el parc agrari de La Tordera, actuar sobre l'incivisme i millorar la gestió de l'espai Xarxa Natura 2000.

La Taula de Treball també va decidir qüestions de funcionament intern com que es reuniria periòdicament cada 3 mesos i de manera rotativa en els 4 municipis. Així com que es va decidir que cal marcar objectius concrets, propers i fomentar que es desenvolupi la feina amb un calendari marcat. 

El regidor de Medi Ambient, Óliver Sánchez-Camacho (PSC), ha destacat que "estem molt agraïts per la participació dels diferents agents implicats". "La taula de treball és un espai de debat i de governança enriquidor i positiu i animem a que tots els col·lectius i agents vinculats amb el territori hi participin", ha remarcat el regidor. 

Dilluns d'aquesta setmana, també es va reunir el Consell Regidor de la Taula de la La Tordera també a l'Arxiu Municipal de Malgrat. Hi van assistir el primer tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal de Malgrat, Jofre Serret (JXCatalunya-Malgrat ens Mou), el regidor de Medi Ambient de Malgrat, Óliver Sánchez-Camacho (PSC); l'alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, el regidor de Medi Ambient de Palafolls, Aleix Freixa, i  la regidora de Medi Ambient de Blanes, Marina Vall-Llosada, així com els tècnics de Medi Ambient de Tordera, Blanes i Malgrat. 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El procés de participació engegat pels Ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes entre febrer i març conclou la voluntat de la ciutadania, que hi va prendre part, d’augmentar el grau de protecció de la desembocadura del riu Tordera. 311 persones -229 a través de la web de l’Ajuntament de Malgrat i 82, de la de Blanes- van participar en les enquestes per expressar la seva opinió amb relació a l'ordenança per regular els usos i l’accés a la desembocadura, i a la declaració de reserva natural parcial d’aquest espai.

Article
 

Més de 600 alumnes de 12 centres educatius de la ciutat han visitat el riu Llobregat en el marc de la celebració del Dia de l’Aigua. L’activitat s’emmarca en les accions que desenvolupen les escoles i instituts que formen part de la xarxa L’H Escoles Sostenible i el Padrins del Riu.

Notícia

La Junta de Govern Local ha encarregat a l’empresa Electricitat Boquet, com a adjudicatària del servei de manteniment de l’enllumenat municipal, que dugui a terme la substitució de les actuals lluminàries públiques dels veïnats de Sant Berger, la Vinya i la Molassa.

Butlletí