La Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí posa en valor l’economia circular

13/12/2023 - 09:30

L’economia circular ha de servir per impulsar la competitivitat i la sostenibilitat. Així s’ha constatat en el marc de la sisena trobada del Consell General de la TCIR, que s’ha dedicat a l’economia circular i digital​

El Consell General de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR) va reivindicar el model d’economia circular i digital com a eina per impulsar la competitivitat i la sostenibilitat del teixit empresarial. La TCIR integra 32 organitzacions –empresariat, sindicats, patronals, partits polítics, administracions i institucions vinculades al coneixement- per a la definició conjunta de polítiques públiques que millorin la competitivitat industrial i l’ocupabilitat i la qualitat de vida de la ciutadania. Durant la sessió, l’alcaldessa Ana Maria Martínez Martínez, va fert balanç de la feina feta en el marc d’aquest òrgan de governança compartida durant el 2022: 1,5 milions d’euros invertits en els polígons d’activitat econòmica, el Grup de Compra Agregada d’Energia ha crescut fins a les 55 empreses, l’aprovació de l’ordenança i el reglament per eliminar la zona blava, 53 empreses de la ciutat assessorades per millorar la seva competitivitat i 385 insercions al mercat de treball, entre d’altres. “Rubí ha esdevingut, també, ambaixadora del projecte Indústries per l’acció climàtica i la inserció social, i s’ha incorporat a les xarxes Innpulso, Ciutats Intel·ligents (RECI) i Espanya Creativa. Una vegada més podem constatar que, treballant plegats, teixit empresarial, entitats socials i de coneixement, Rubí avança més ràpidament i arriba més lluny”, va concloure la màxima edil.

El regidor de Serveis a l’Empresa, Víctor García Correas, va reivindicar davant dels i les assistents l’aposta municipal per l’economia circular: “El model circular ens proposa dissenyar millor per reduir l’ús dels recursos i treure el màxim profit de les energies renovables. Compartir, reparar, reutilitzar, reciclar i valoritzar per crear nous models de negoci que generin nous llocs de treball alhora que reduïm els costos associats a la importació dels combustibles fòssils i minimitzem la despesa de la gestió de residus. Serem més competitius, segur. I encara més: estarem impulsant la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de Rubí. Hi guanyem tots”, va argumentar. García Correas va exposar els projectes municipals que des de fa anys treballen a partir del model d’economia circular, majoritàriament al voltant de la mobilitat i la sostenibilitat energètica. Així, el també regidor de Rubí Brilla va destacar el grup de compra agregada d’energia per a empreses, el reglament de la zona de Baixes Emissions, entre d’altres. En clau de mobilitat, el regidor es va reafirmar en la necessitat d’una segona estació de ferrocarrils al Polígon d’Activitat Econòmica de La Llana i la vigència de la declaració de Can Serra.

Durant la trobada, Tània Da Silva Pereira, directora de projectes de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Cerdà va posar en valor l’ecosistema TCIR en l’àmbit de l’Economia Circular i Digital. L’Institut Cerdà està analitzant el desenvolupament de l’economia circular a Rubí, identificant àrees de millora, reptes i oportunitats, i realitzant una segmentació d’empreses en funció de la seva potencialitat. De les 1.521 empreses analitzades, un 24,9% (295) han impulsat mesures en matèria d’economia circular. En valors absoluts, la majoria d’iniciatives impulsades es concentren als polígons d’activitat econòmica de Cova Solera, Rubí Sud, Can Jardí i Can Rosés, amb 75, 46, 45 i 42 empreses identificades, respectivament. Els sectors que concentren més iniciatives en matèria d’economia circular són Construcció, comerç, manteniment i reparació de vehicles, instal·lacions elèctriques (CNAE 4) i Fabricació de productes metàl·lics, elèctrics, plàstics, maquinària, productes farmacèutics, pintures i vidres (CNAE 2). Les iniciatives majoritàries apliquen als vectors residus i energia. Segons l’anàlisi de l’Institut Cerdà, l’administració pública local i supramunicipal, a través d’òrgans com la TCIR, pot crear models estratègics per als municipis, identificar oportunitats i potencials iniciatives, actuar com a assessor dels principals vectors ambientals, oferir formació, capacitació i subvencions i incentivar la millora de la gestió sostenible dels recursos afavorint l’economia circular.

El Consell General de la TCIR es va reunir a la Masia de Can Serra amb la participació de 38 persones representants de l’administració local, associacions empresarials, sindicats, empreses i universitats. Per primera vegada, hi van assistir representants dels grups municipals del Partit Popular (PP) i VOX, que s’han sumat recentment a la TCIR.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La iniciativa “Vallès circular” impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut aquest matí el reconeixement del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) per la seva contribució en forjar aliances multiactor per al foment de l’economia circular

Acte
10/05/2024 - 00:00
C. Londres, 1, 08401 GRANOLLERS

Butlletí