La sequera persisteix i municipis de Tarragona entren en fase d'alerta

Font: Govern.cat

02/06/2023 - 10:46

Un total de 51 municipis de set comarques en l'àmbit del Consorci d'Aigües de Tarragona passaran a l'escenari d'alerta, amb caràcter preventiu, arran del descens de volums de l’embassament de Mequinensa, tot i que les demandes estan garantides.

El Govern de la Generalitat ha avaluat la situació de la sequera a Catalunya, després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, en la qual s’ha proposat que la unitat del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que actualment està en la situació de prealerta, passi a l’escenari d’alerta. Aquesta mesura, això no obstant, entrarà en vigor quan es publiqui la resolució del director de l’ACA en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), prevista per a la setmana vinent.

495 municipis segueixen en l’estat d’excepcionalitat, 90 en alerta, 2 en prealerta i 43 en normalitat.

S’adopta aquesta decisió arran del descens de reserves de l’embassament de Mequinensa, que és l’indicador que fixa el Pla de Sequera corresponent a la part catalana de l’Ebre (elaborat per la CHE) i, com a mesura preventiva, s’ha decidit que el sistema del CAT entri en l’escenari d’alerta. Tot i això, les demandes per als mesos vinents estan garantides per als municipis que estan connectats a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). La resta d’unitats continuen sense canvis.

Amb aquest canvi, de les 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes, tres unitats estan en situació de normalitat, una en prealerta, tres en alerta i onze en excepcionalitat. D’aquesta manera, 495 municipis segueixen en l’estat d’excepcionalitat, 90 en alerta, 2 en prealerta i 43 en normalitat.

La sequera continua sent molt greu i els consums globals encara són més elevats de l’habitual. 

Tot i que les darreres pluges han permès, principalment, estabilitzar els volums, la situació continua sent molt greu i que encara es constata que els consums globals són més elevats de l’habitual. Tot i que hi hagi un lleuger increment de reserves, si no es redueix el consum, l’entrada en emergència es podria produir igualment a finals de l’estiu i principis de la tardor, ja que el Pla de Sequera fa unes previsions a partir d’uns consums mitjans que estan per sota de l’aigua que s’està utilitzant en l’actualitat.

 

Mesures en l’escenari d’alerta als municipis de Tarragona

L’escenari d’alerta suposa un pas la reducció d’aigua en alguns usos, com reduir un 25% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 5% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (5% en usos assimilables i 30% en reg), així com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l'ompliment de piscines, entre d’altres. També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia, que passa a ser de 250 litres per habitant i dia.

 

Impuls a les noves dessalinitzadores

A banda d’aquesta mesura, que entrarà en vigor el dia que es publiqui en el DOGC, el Govern també ha abordat l’impuls d’actuacions estructurals per a incrementar la producció d’aigua dessalinitzada en els anys vinents. L'empresa pública ATL ha posat a informació pública el projecte bàsic i l’estudi d'impacte ambiental per a la construcció de la nova planta dessalinitzadora del Foix

L'ampliació de la planta dessalinitzadora de la Tordera permetrà, a través d'una inversió superior als 220 milions d'euros, quadruplicar la seva actual capacitat de producció, passant dels 20 als 80 hm³. Les noves instal·lacions s'habilitaran en els terrenys adjacents a l'actual dessalinitzadora. Es preveu poder licitar, durant aquest estiu, l’execució de les obres d’ampliació de la planta.

Pel que fa a la dessalinitzadora del Foix, aquesta s'ubicarà al municipi Cubelles, i tindrà una capacitat per a produir fins a 20 hm³. Amb una inversió propera als 150 milions d'euros, la planta podrà aportar aigua per a les demandes urbanes, tant en l'àmbit ATL com també a les comarques del Camp de Tarragona, en funció de les necessitats de cada zona. Es preveu que les obres es puguin licitar abans que acabi el 2023.

Aquestes actuacions faran possible doblar la capacitat de producció de les dessalinitzadores, passant dels 80 actuals als 160 hm³ en un període de quatre anys.

 

En marxa la finalització de la fuita de Badalona

El projecte de desdoblament de l’artèria que transcorre entre la planta del Ter i el centre de distribució de la Trinitat ha rebut l'aprovació definitiva. És previst que en unes setmanes es publiqui l’anunci de licitació, on es donarà un termini de sis mesos per a la presentació de les ofertes. Aquesta actuació, amb una inversió superior als 36 milions d’euros, permetrà, a partir de 2025, disposar d’una nova conducció que permetrà reparar l’antiga conducció que actualment té una pèrdua d’aigua a l’altura de Badalona.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

La Diputació de Tarragona presenta un pla per fer front a les pèrdues d’aigua a les xarxes públiques de 120 municipis de la demarcació. 

La institució vol digitalitzar i millorar l’eficiència del cicle integral de l’aigua als municipis de menys de 20.000 habitants que en fan una gestió directa.

Article

110 nous sensors per reforçar la detecció de fuites i fraus a la xarxa d’abastament d’aigua a Tarragona. Ematsa compta amb un rendiment hidràulic del 85%, la mitjana catalana se situa en el 78%​

Notícia

El pressupost per a 2024 de la companyia d'aigües també estableix l’increment del Fons Social

Butlletí