La Segarra amplia la recollida porta a porta a Sant Ramon i Sanaüja

02/03/2019 - 09:06

A les poblacions de menys de 250 habitants s’implantarà el compostatge comunitari, i el rebuig es recollirà porta a porta.

El Consell Comarcal de la Segarra ha presentat aquest passat dimarts, 29 de gener, els nous models de gestió de residus a la Segarra. L’acte ha tingut lloc a la sala Francesc Buireu, a Cervera, i s’ha  comptat amb la presència del senyor Josep M. Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, i el President del Consell Comarcal i alcalde de Guissona, Xavier Casoliva.

Anteriorment a l’acte s’ha fet la visita institucional al Consell Comarcal amb la signatura del Llibre d’Honor a càrrec del director general i acompanyat pel Conseller Comarcal de Gestió de Residus, Josep Maria Calderó.

El President del Consell Comarcal, Xavier Casoliva, va explicar que els nous serveis s’implementaran al llarg de l’any 2019. Els canvis persegueixen l’objectiu de millorar els nivells de reciclatge comarcals i millorar el servei prestat actualment, incloses les instal·lacions de tractament de residus.

La Segarra és una de les comarques de Catalunya que més recicla, gràcies a la recollida porta a porta. Però cal millorar els resultats per assolir les exigències de reciclatge fixades per la Unió europea: 60% l’any 2020.

Els canvis principals seran l’increment de poblacions amb recollida porta a porta, que s’implantarà a Sanaüja i Sant Ramon, i el canvi de model a les poblacions de menys de 250 habitants, on s’implantarà el compostatge comunitari i el rebuig es recollirà porta a porta.

El porta a porta és el sistema que, actualment, obté els millors resultats de recollida selectiva i reciclatge. L’any 2002, la Segarra va ser pionera en la implantació del porta a porta, ja que només estava implantada en quatre indrets de Catalunya. Actualment, ja són més de 200 els municipis amb aquest model. Els grans productors de residus, com per exemple comerços, empreses i indústries, també s’incorporaran a la recollida porta a porta.

L’acte ha estat obert a tota la població i s’ha comptat amb una notable participació. Als assistents se’ls va obsequiar amb una mostra de compost de la prova pilot que es va fer a Vergós (Cervera), primera població de la comarca on s’ha implantat el compost comunitari.

En el transcurs de l’acte també s’ha presentat el nou butlletí comarcal amb tota la informació dels canvis que es distribuirà per les cases i un vídeo divulgatiu dels serveis amb les participacions de representants polítics i persones a títol individual o d’entitats de la comarca, que valoren el sistema de recollida a la Segarra. El vídeo el podeu visualitzar a les xarxes socials sota el hastag #Segarraresiduzero. El vídeo serà una eina de comunicació que es projectarà en les diferents sessions informatives que es faran per tots els municipis amb la voluntat d’explicar tots els canvis.

Sanaüja reparteix més de 200 cubells en l'inici de la recollida porta a porta.

Tenint en compte que Sanaüja té una població censada de 340 habitatges, gairebé el 70% van venir a recollir el cubell en el marc de la implementació del porta a porta a aquest municipi. Des del Consell Comarcal, es va habilitar tot el cap de setmana, un punt informatiu pon a mesura que anaven venint els veïns se’ls hi donava tot el quit per la recollida selectiva. A més, el mateix dissabte es va fer una xerrada al vespre per a tots els veïns i veïnes que tinguessin dubtes i, a on es va projectar un video explicatiu de com aniria la recollida a Sanaüja. Més de 20 persones van assistir a la xerrada projectada per la tècnica de residus del Consell Comarcal, Jordina Fontanet.

Posteriorment, dilluns es va realitzar la recollida de tots els contenidors que hi havia al poble, d’informar els comerços i es va acabar de muntar l’àrea d’emergència on sempre es disposaran de contenidors per emergències com bé diu la paraula, situada davant de les piscines dels pobles. I ahir al vespre, dimarts, es va iniciar la recollida porta a porta on els operaris van recollir a prop de 30 cubells, la recollida es va iniciar el dia de rebuig que és la fracció que menys es genera i així es podia observar si la població ho feia correctament. La valoració va ser molt bona perquè els cubells estaven correctament.

Tal com explica el conseller comarcal de residus, Josep Maria Calderó, durant uns dies es donarà un temps perquè els veïns s’hi acostumin i des del Consell Comarcal es facilitarà a l’Ajuntament tota la informació que es necessiti, com també, els cubells que no es van poder repartir. Com també, s’ha pensat tornar a fer un punt informatiu per repartir cubells més endavant tenint en compte que a Sanaüja hi ha moltes cases de segona residència.

A més, aquests dies des del Consell Comarcal s’han fet diferents sessions informatives dels imminents canvis que hi haurà en la recollida. S’han fet sessions a Guissona, Torà i Sant Guim Freixenet, municipis que ja fan el porta a porta. En aquests municipis, com també Cervera que fa el sistema el canvi més substancial és la incorporació d’un dia més de recollida, ara en endavant el cartró-paper es recollirà el dissabteen lloc dels dimarts, i es manté els envasos, dilluns i dijous. Aquests canvis s’iniciaran el mes de març a Cervera mentre que Torà, Sant Guim i Guissona ja han començat, com també a Cervera s’incorporarà el cubell amb xip. I s’implantarà el porta a porta a Sant Ramon al març.

Un dels altres canvis substancials també és la incorporació de les indústries de la comarca al porta a porta que també ja s’està portant a terme. I, més endavant cap al segons semestre de l’any s’iniciaria als pobles de menys de 250 habitants el compostatge comunitari i el rebuig amb cubells als penjadors.

D’aquesta manera a la Segarra ja hi ha 6 municipis que el 2019 tindran el porta a porta, fet que ajudarà assolir al 2020 l’índex de reciclatge del 60% que demana l’Agència de Residus fent front així a la no penalització.


 

Relacionats

Butlletí