La recollida porta a porta al Pla de l’Estany començarà al febrer

11/10/2017 - 09:00
Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E.

Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E.

Els primers municipis on s’implantarà són Porqueres i Camós, però només en zones urbanes i no als disseminats, on hi haurà contenidors controlats.

Els ajuntaments de Porqueres i Camós implantaran el sistema de recollida selectiva de deixalles porta a porta al febrer. Seran els dos primers municipis del Pla de l’Estany que posaran en pràctica el mètode, si bé no ho faran a tot el terme perquè tenen una part considerable dels habitatges dispersos. Des de fa unes setmanes s’estan organitzant xerrades informatives en què els tècnics expliquen als veïns el funcionament d’aquest tipus de recollida, que implica una selecció de tots els materials als domicilis. Als llocs on es faci el porta a porta es retiraran els contenidors de la via pública. A la resta del municipi s’hi deixaran, però els veïns en tindran un d’assignat que hauran d’obrir i tancar amb clau. Això permetrà controlar-ne l’ús.

Els llocs escollits

A Porqueres, està previst fer la recollida a domicili als pobles de Mata, les Pedreres, Caselles d’Avall i Miànigues. Segons els càlculs de l’Ajuntament, el sistema resulta més econòmic que el tradicional, a banda del fet que és beneficiós per al medi ambient. Si bé s’encareix el cost de personal, s’estalvia molt en les partides corresponents a l’entrada de deixalles de rebuig (el que no se separa) a l’abocador comarcal, ja que augmenta considerablement la recollida selectiva, de la qual, a més, es treuen uns ingressos. Ara mateix, a Porqueres se separa un 35% de tot el que es recull, mentre que en pobles on ja es té experiència en el porta a porta s’arriba fins al 70%.

El cas de Camós

A Camós, el nou mètode es farà servir a la zona connectada amb el terme de Porqueres, on hi ha un centenar de domicilis. A la resta del municipi es descarta implantar-lo perquè és molt disseminat. L’alcalde, Josep Jordi, explica que cada any es recullen al poble 280 tones de deixalles, de les quals se’n reciclen aproximadament el 32%. Aquest percentatge correspon a l’any 2016. Com que últimament s’han creat més àrees de recollida selectiva, el consistori confia que aquest 2017 les xifres milloraran. “Arribar al 70 o al 80% representaria un gran estalvi per a l’Ajuntament”, manifesta l’alcalde.

Experiment

La gestió del porta a porta anirà a càrrec del Consell Comarcal. Al Pla de l’Estany es preveu que, a la llarga, la majoria de municipis adoptin el sistema, excepte Vilademuls, Crespià i Sant Miquel de Campmajor, que són els que tenen la població més dispersa. Si bé es comptava aplicar-lo de seguida als altres pobles, un estudi ha conclòs que tindria un cost inassumible. “Per això i perquè haurem de veure el rendiment de la planta de tractament de Sant Jaume de Llierca, ho deixem per més endavant”, explica el conseller comarcal de medi ambient, Josep Antoni Ramon. En qualsevol cas, l’experiència que s’obtingui a Porqueres i Camós, segons apunta Ramon, serà de molta utilitat quan el porta a porta es generalitzi.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Amb les dades a la mà, s’observa com a Porqueres ara es reciclen el 78% de tots els residus, a diferència de l’antic sistema on només se’n reciclaven el 37%.

Notícia

A finals de febrer es va realitzar la reunió informativa sobre la implantació de la recollida selectiva de residus Porta a Porta als barris de Can Gorgs, Can Gorgs II i Ca n'Estaper
Notícia

Així ho ha constatat el conseller Damià Calvet a la comarca del Segrià, on els pobles que utilitzen aquest sistema de recollida tenen fins a un 80 % de recollida selectiva, mentre que els que no fan porta a porta es queden al 30 %. 

Butlletí