La platja de Castelldefels comptarà amb noves guinguetes més sostenibles i respectuoses amb l'entorn

22/04/2022 - 10:00

L'Ajuntament de Castelldefels ha atorgat les llicències de 12 guinguetes de temporada de la platja que s'han d'integrar amb l'entorn mariner. La nova concessió, de 2022 a 2025, inclou criteris com el consum d'energies renovables i l'estalvi energètic i la col·laboració amb entitats de la comarca i de l'àrea metropolitana. 

El procés de licitació es va iniciar al desembre de l'any passat amb la publicació dels plecs de condicions que regien el procés i les llicències per aquests anys, marcat per un alt grau d'exigència en el compliment de criteris de sostenibilitat ambiental, social i cultural, alguns dels quals ja es van definir en el període de licitacions anterior. Per a la seva redacció es va comptar amb l'assessorament d'un grup de persones expertes de la Universitat de Girona, així com un conjunt de propostes de representants del veïnat, del Gremi d'Hosteleria i dels partits polítics que configuren l'oposició a l'equip de govern municipal. Totes aquestes propostes van ser recollides per la regidoria de Platges del consistori per generar el major consens possible.

Es van presentar 48 propostes per a les 12 ubicacions a la platja i s'han adjudicat les llicències a aquelles que han tret una millor puntuació en la valoració d'uns criteris que volen fer un salt a l'excel·lència en la qualitat i sostenibilitat, segons la ubicació triada. Entre ells s'inclouen la col·locació d'una instal·lació solar fotovoltaica generadora d'energia per potenciar l'autoconsum d'energies renovables i l'estalvi energètic, establir col·laboracions amb entitats de caràcter ambiental, social, turístiques o cultural, preferiblement de la comarca del Baix Llobregat o de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquests se sumen als criteris que s'avaluaven anteriorment com: la integració amb l'entorn mariner i de platja i la decoració amb plantes autòctones i amb baix requeriment hídric, l'oferta de menús especials per a infants, vegetarians, celíacs o altres col·lectius amb al·lèrgies o intoleràncies, la bona gestió mediambiental de l'establiment, destacant l'adhesió a la certificació Biosphere (sostenibilitat turística) que gestiona el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona, així com l'ús i consum de recursos i productes de forma respectuosa amb el medi ambient i la implantació de pràctiques que minimitzin els residus, evitant embolcalls innecessaris, i facilitin el reciclatge.

Per últim, també s'ha tingut en compte la contractació laboral de proveïdors i empreses de manteniment locals o de l'entorn immediat, la capacitat de generar llocs de treball de qualitat, la contractació de col·lectius d'exclusió laboral i social i la paritat de gènere i conciliació familiar.

Després de la valoració de tots aquests criteris, s'han adjudicat les 12 llicències següents (4 a la Platja de la Pineda, 2 a la Platja de Lluminetes i 6 a la Platja del Baixador) que han començat a estar en funcionament de Setmana Santa.
 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Aquest divendres, 3 de juny, s'han presentat en sessió telemàtica els resultats sobre els estudis tècnics de potencial fotovoltaic i l'autoconsum compartit entre les empreses de Sant Feliu de Llobregat.

Notícia

Un espai on s'han compartit experiències cap a la sostenibilitat i les energies verdes i renovables

Butlletí