La jornada de Rubí Brilla debat sobre l'autoconsum

Font: Rubí TV

09/07/2019 - 07:00

Una vuitantena d'inscrits, representants d'empreses i administracions, han rebut informació a la Masia de Can Serra sobre l'autoconsum energètic, en el marc de la 16a jornada tècnica organitzada per Rubí Brilla.

Els ponents de la jornada, així com els tècnics, han valorat molt positivament aquesta jornada. Joan Brossa, representant del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, ha lloat la iniciativa de l'Ajuntament, ja que considera que "és una oportunitat molt bona per a les empreses. És el moment de l’autoconsum. És molt difícil trobar una relació entre cost i estalvi tan beneficiosa per a l’empresari en cap altre sector econòmic que no sigui l’autoconsum energètic. El cost és assumible i l’oportunitat de negoci és claríssima”, ha dit.

Gran part de la sessió ha estat dedicada al nou context normatiu que es deriva del Reial Decret 244/2019 del 5 d'abril, sobre consum energètic. Coincidint amb l'elaboració del Pla Director Rubí Brilla per al període 2019 - 2023, aquest projecte municipal aposta per la promoció de l'autoconsum com un dels eixos estratègics de cara al futur.

Així ho ha explicat Albert Puig, tècnic del Rubí Brilla, i és que des del punt de vista econòmic “amb un cost tan alt de la no renovable i tan econòmic de l’energia renovable cada any que deixem d’invertir en autoconsum, que deixem d’estalviar, és temps que estem perdent”.

Pel què fa a la visió ambiental, la jornada ha servit per constatar la situació d'emergència climàtica del planeta, i per recordar que la UE es va comprometre a reduir un 20% les emissions de gasos amb efecte hivernacle per al 2020; i també reduir un 20% el consum d'energia primària gràcies a un increment de l'eficiència energètica i augmentar un 20% el consum d'energies renovables.

El responsable de solucions energètiques d'Estabanell Energia, Ricard Pedrola, ho ha argumentat explicant que “cada 88 minuts la terra rep la mateixa quantitat d’energia que consumeix la humanitat en un any”.

Els assistents a aquesta jornada tècnica han pogut resoldre aquests dubtes al voltant de la nova llei, especialment sobre el consum col·lectiu. Tot i que la normativa no és perfecta, ha explicat Albert Puig, de Sud Renovables, "“s’ha passat pantalla. L’autoconsum és legal i viable. Fa no gaire això encara es dubtava. La normativa és millorable, és clar. Però ens permet avançar”.

La 16a jornada tècnica de l’Ajuntament de Rubí a través de la iniciativa Rubí Brilla ha comptat amb el suport del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i el Clúster de Biomassa de Catalunya.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Segons dades del nou Observatori de l'Autoconsum a Catalunya
L'EMD de Valldoreix també té instal·lat un sistema d'autogeneració d'energia amb plaques solars / Foto: EMD Valldoreix

En total hi ha 380 instal·lacions a la ciutat que generen 1.629,56 kW de potència, el que significa un 8,5% del total a Catalunya. Segons dades de l'Observatori de l'autoconsum a Catalunya, al país ja se superen els 55MW i les 4.400 instal·lacions, amb un creixement molt significatiu a partir del 2019, en què cada trimestre s'han posat en funcionament un 52% més d'equips d'aquestes característiques que en l'anterior.

Article

El projecte "Comunitats Rubí Brilla, estalvi, confort i energia" té com a objectiu la reducció d'emissions i l'estalvi d'energia i diners

Article

L'edifici de l'Ajuntament de Palamós s'estrenarà aquest mes de febrer com el primer equipament municipal de la vila en règim d’autoconsum d'energia elèctrica, que obtindrà mitjançant la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques.

Butlletí