La gestió circular al polígon Can Jardí de Rubí prioritza les primeres accions conjuntes

04/09/2019 - 07:50

Les empreses que formen part de la proposta Rubí Indústria Circular de Rubí Brilla han realitzat la primera assemblea general a través de la qual han acordat el funcionament del grup i han prioritzat les primeres accions. 

Les 17 empreses del Polígon d’Activitat Econòmica de Can Jardí que formen part de la proposta de polígon circular de Rubí Brilla -Jovi, Ruffini, KAO Chimigraf, Gaherma, Solga, Starcke Abrasivos, Imerys Perlita, Innovación y Control de la Energía, Carlos Árboles, Mimaven, Kennametal, Pamole, Nuevas técnicas de Coloración, FLO, Alumec, ICMA i CEVAGRAF- han realitzat la primera assemblea general de la iniciativa a través de la qual s’ha acordat el funcionament del grup i s’han prioritzat les primeres accions. 

El projecte Can Jardí - Polígon Circular parteix de la idea que la gestió compartida dels diferents recursos del polígon permetrà optimitzar costos, reduir les emissions de CO2, crear ocupació i nous perfils professionals i millorarà la competitivitat de totes les empreses participants.

Així, la prova pilot ha posat en marxa un Equip gestor del Polígon format per especialistes en matèria d’energia, aigua, residus i mobilitat que en total gestionarà 63.999.781 kWh d’energia, 42.600 m3 d’aigua, 3.332 Tones de residus i 683 treballadors.

El grup ha acordat impulsar un Pla de Mobilitat de Polígon i implementar un autobús col·lectiu que permeti millorar la connectivitat de les empreses i reduir la congestió de la zona. Les empreses també han estat d’acord en treballar conjuntament per instal·lar sistemes d’autoconsum energètic compartit amb instal·lacions solars per a cada membre. Les companyies impulsaran un projecte conjunt per a tot el polígon per tal d’obtenir millor preu i estudiaran les diferents modalitats d’autoconsum d’inversió zero.

Pel que fa als residus, les empreses han avalat la proposta d’una gestió conjunta que gràcies a l’economia d’escala i la reducció en el transport ha de permetre una reducció dels costos. Igualment, les empreses del polígon circular avaluaran la viabilitat i els avantatges que suposaria tenir un sistema de descalcificació de l’aigua compartit.

També s’ha aprovat realitzar una carta de serveis per a cada vector –mobilitat, energia, aigua, residus- per aquelles empreses que desitgin realitzar millores individuals i mantenir una finestra permanent per a noves incorporacions d’empreses ubicades a Can Jardí i als polígons de l’entorn.

Les empreses es reuniran a partir d’ara un cop l’any, tret del primer en què hi haurà dues reunions generals. Cada reunió general tindrà lloc en una empresa diferent. Els integrants de la proposta també han estat d’acord en programar reunions tècniques sobre les accions concretes que després seran sotmeses a votació per a la seva aprovació amb un mínim de dues terceres parts de les empreses integrants.

La finalitat de la prova pilot és demostrar la viabilitat econòmica de la gestió compartida dels recursos, de manera que el cost de l’equip de gestió serà inferior a l’estalvi obtingut per a cada empresa. Des de Rubí Brilla s’estima que aquest fet es produirà a partir d’un estalvi de menys de l’1%. Un estalvi de l’1% només en el vector de l’energia suposaria un estalvi aproximat de 50.000 €, molt superior als 14.400 € que costarà la gestió del polígon el primer any pel conjunt de les empreses participants.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Per assolir aquest objectiu, el Govern local ha impulsat el projecte de creació d’un Living Lab, és a dir, un espai d’aprenentatge i experimentació centrat en l’economia circular i la sostenibilitat.

Article

La rehabilitació de l’edifici s’està fent en el marc del projecte europeu Houseful format per 16 socis de diversos països europeus i 4 projectes pilots (dos dels projectes són comandats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya). Aquesta actuació proposa un canvi de paradigma cap a un sector de l’habitatge fonamentat en l’economia circular.

Notícia

Barberà del Vallès treballa per impulsar l'economia circular des de l'administració com una estratègia integral adreçada a totes les àrees d'actuació.

Butlletí