La Generalitat tindrà enllestida la base del nou Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona abans de final d'any

Font: Generalitat de Catalunya i CongrésAire.cat

05/11/2019 - 08:30
Foto: Sergio Ramos

Foto: Sergio Ramos

Paral·lelament al PAMQA, el Departament treballa en l’elaboració de la que serà la nova Llei de protecció de l’ambient atmosfèric, que actualitzarà la normativa de 1983.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha explicat en el marc del Primer Congrés de la Qualitat de l’Aire, que “el Departament de Territori i Sostenibilitat està ultimant el document base del nou Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire (PAMQA) a Barcelona i la seva conurbació 2020-2025”. Aquest document, que “ha d’estar enllestit abans de final d’any”, ha dit, “suposarà una actualització important que incorporarà tots els compromisos adoptats per les Administracions durant la Cimera de la Qualitat de l’Aire de l’any 2017”.

 

 

Rebaixar l’ozó troposfèric

A més, el nou  PAMPQA  inclourà per primera vegada contaminants com l’ozó troposfèric (O3) que, amb la perspectiva de l’augment dels estius càlids i amb forta radiació solar que comportarà el canvi climàtic, es preveu que pugui anar a l’alça si no s’hi estableixen encara més mesures de les que s’apliquen actualment.  De fet, “aquest estiu passat”, ha explicat Rius, “hem tingut fins a set superacions del llindar d’alerta per ozó, molt vinculades a les altes temperatures”, un dels factors que influeixen en la creació d’aquest contaminant secundari. Justament afavorir la reducció dels contaminants primaris que fan falta per crear l’ozó és una de les accions que impulsa la Generalitat a l’entorn de Barcelona. Ho fa a través de mesures que minven les emissions dels òxids de nitrogen (NOx), un contaminant molt vinculat al trànsit, o d’altres, de caire més industrial, que contenen les emissions de compostos orgànics volàtils (COV), un altre precursor de l’ozó.

Paral·lelament al PAMQA, el Departament treballa en l’elaboració de la que serà la nova Llei de protecció de l’ambient atmosfèric, que actualitzarà la normativa de 1983. Lla Llei adequarà el marc normatiu propi en matèria de protecció de l’ambient atmosfèric a la realitat jurídica, social i tècnica actual per garantir la seguretat jurídica, augmentarà l’eficiència  en la gestió de la política de protecció de l’ambient atmosfèric, i  se centrarà a reduir la contaminació atmosfèrica, sonora i odorífera a Catalunya. Així, el nou text recollirà aspectes com les zones de baixes emissions i inclourà altres formes de contaminació que no s’havien contemplat fa 36 anys.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’objectiu del projecte és disposar de més informació sobre la qualitat de l’aire a escala local i així facilitar la presa de decisions en termes de mobilitat, espai públic i salut. Aquests sensors, que estaran instal·lats a tots els districtes de la ciutat, dibuixaran un mapa dinàmic de qualitat ambiental per cada tram de carrer.

Article

El Congrés de Qualitat de l’Aire [www.congresaire.cat] obre inscripcions per la seva 2a edició, que tindrà un format virtual els dies 14 i 15 d’octubre de 2021. 

Acte
14/10/2021 - 09:00
En línia

Butlletí