La Diputació de València impulsa la gestió forestal sostenible per dinamitzar l’economia rural

08/03/2019 - 08:00

La gestió sostenible dels recursos forestals constitueix una ferramenta clau per a la dinamització de l’economia rural de les comarques de València, i també per a combatre el despoblament d’aquestes àrees d’interior.

Així ho ha assenyalat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, durant la cloenda del cicle de jornades comarcals que s’ha celebrat hui a València. Josep Bort ha indicat durant la seua intervenció que “hui posem la cloenda a una sèrie de jornades al llarg del territori que ha posat en valor les possibilitats que tenim dins de la gestió forestal sostenible”. El diputat ha explicat que “ja portem tres anys dedicant pràcticament sis milions d’euros a la gestió forestal sostenible, que és important perquè es tracta de millorar la vida de les persones, millorar la nostra natura i cuidar els nostres recursos naturals”.

Bort ha subratllat que “des de l’àrea de Medi Ambient, hem apostat fortament per vertebrar aquest tipus d’ajudes a les comarques d’interior, per tal de cuidar la nostra natura i assentar població.”

El Centre Cultural La Beneficència de València ha acollit la última sessió del cicle ‘Gestió forestal sostenible com a motor de l’economia rural’ que ha desenvolupat l’àrea de Medi Ambient de la Diputació des del passat desembre. El cicle ha recorregut les comarques de València amb major superfície forestal i ha inclòs quatre sessions divulgatives que s’han celebrat a Villar del Arzobispo, Requena, Llutxent i Serra.

Les jornades han analitzat la situació actual del sector forestal i han realitzat una caracterització del territori de les distintes comarques. Les sessions han posat el focus també en el paper que juguen la societat civil i les empreses en la dinamització d’aquests recursos. A més, la Diputació ha presentat les línies d’ajudes municipals que desenvolupa per a facilitar la gestió forestal sostenible, la millora d’aquests ecosistemes i la seua protecció contra incendis forestals.

3,5 milions entre 2017 i 2018 en ajudes a la gestió forestal sostenible

Des del llançament de la primera línia d’ajudes municipals per a la gestió forestal sostenible en 2017, la Diputació ha destinat 3.570.000 d’euros a la preservació dels ecosistemes forestals de les comarques de València. Aquestes inversions faciliten als municipis la realització de treballs silvícoles a les masses forestals dels seus termes municipals, així com també el manteniment de camins, l’adquisició de maquinària i la millora de la xarxa de senders i d’àrees recreatives.

La primera convocatòria de subvencions forestals va comptar amb un pressupost d’1.570.000 euros. Aquest primer pla va beneficiar a 75 municipis de menys de 20.000 habitants i una superfície forestal de més de 25 hectàrees, i també a 27 municipis que ja comptaven amb un pla local de prevenció d’incendis aprovat. Al 2018, el segon programa d’ajudes ha comptat amb un pressupost de 2 milions d’euros. Aquests fons s’han destinat a 77 municipis del primer grup, i a altres 31 localitats del segon tipus.

La Diputació promou la gestió forestal sostenible per dinamitzar l’economia de Camp de Túria i Camp de Morvedre

La gestió sostenible dels recursos forestals del Camp de Túria i de Camp de Morvedre constitueix una ferramenta “important per dinamitzar l’economia d’aquestes comarques i fer aquests espais més resilients davant els efectes del canvi climàtic”. Així ho ha afirmat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, durant l’apertura de la jornada sobre gestió forestal sostenible que ha acollit Serra i en la que ha estat acompanyat per l’alcaldessa del municipi, Alicia Tusón.

Josep Bort ha afirmat que “tenim possibilitats d’establir eixos límits entre totes les parts involucrades, des de l’ecologisme fins a la població rural i la fixació d’aquesta en el territori per combatre el despoblament d’aquestes zones”. “L’objectiu —ha prosseguit Bort— és trobar un espai on el desenvolupament rural no es entre en conflicte amb la preservació i conservació de la natura”. 

L’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón, ha explicat per la seua banda que Serra “és un municipi pioner en quant a sostenibilitat, perquè fa vora 8 anys que començàrem amb l’aprofitament de la biomassa, la qual cosa per a nosaltres és molt important”. “Al mateix temps que cuidem i netegem la muntanya —ha seguit Tusón—, aconseguim reduir les emissions de CO2 i disminuïm la despesa en electricitat considerablement, ja que utilitzem aquesta biomassa en forma de pèl·let per alimentar la calefacció de distints espais públics com el col·legi, la guarderia o el centre de salut”.

El programa de la jornada ha inclòs una ponència sobre la situació actual dels ecosistemes agroforestals valencians, una segona part que ha abordat la gestió forestal des de l’òptica econòmica, social i mediambiental, i una tercera mesa participativa sobre el paper de les administracions públiques en matèria de gestió forestal i experiències municipals.

A més, s’han explicat les ajudes que ha destinat la Diputació de València a través del Programa de Gestió Forestal Sostenible de 2017 i 2018, amb 3,5 milions d’euros de pressupost totals. La comarca del Camp de Túria, que compta amb una superfície forestal total de 13.500 hectàrees, ha percebut en 2017 53.533 euros d’aquest pla. En quant al Camp de Morvedre, amb 4.021 hectàrees, la comarca ha percebut 122.402 euros.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

 

L’estudi científic «Activa’t amb la natura» de Dipsalut constata que el programa té efectes positius en el benestar emocional, el vincle social i la connexió amb la natura.

Notícia

S’ha fet el lliurament dels Premis a la Prevenció d’Incendis Forestals, que atorga la Diputació de Barcelona i que enguany arriben a la vint-i-setena edició. Els premis volen reconèixer diferents facetes de la prevenció d’incendis forestals dutes a terme per les agrupacions de defensa forestal (ADF) de la província de Barcelona.

Article


Foc Off és un retret a les persones que cometen imprudències. És un clam per mantenir els boscos lliures d'incendis.

Butlletí