La Diputació de València i la Politècnica treballen en una guia per a conèixer el cost real del subministrament d'aigua potable en els municipis

14/08/2018 - 08:46

En una època en la qual l'escassetat d'aigua afecta a pràcticament tota la província, la Diputació de València segueix apostant per buscar eines que permeten als municipis millorar l'eficiència de les xarxes de subministrament. 

És per això que ha encarregat a l'Institut Tecnològic de l'Aigua, integrat en la Universitat Politècnica de València, una guia que servisca d'assessorament als ajuntaments per a conèixer de primera mà quin és el cost real de la distribució d'aigua potable i sanejament.

L'objectiu final és millorar el servei que es presta als veïns. Els municipis poden analitzar la seua infraestructura i saber com se subministra l'aigua coneguent així el seu cost real per a reforçar la gestió del cicle”, explica el diputat de Mancomunitats i Comarcalització, Voro Femenía, després de reunir-se amb el director de l’ITA, Enrique Cabrera, expert en hidràulica urbana, i dos tècnics de la corporació provincial del servei de Medi ambient, Juan José Mayans, cap de la secció d'Aigua i Residus Sòlids Urbans, i José Vicente Úbeda, de la secció de Medi Natural i Sostenibilitat.

En esta segona reunió, Cabrera, responsable del projecte, ha exposat la guia, que es troba en la fase final d'elaboració –es presentarà en poques setmanes- i que estarà en la línia de l'aposta de la Diputació per dotar als ajuntaments d'eines útils per a avaluar les seues polítiques entorn de la gestió de l'aigua. “Al final és fer un inventari de la xarxa que té el poble, del seu estat, i una auditoria per a esbrinar, per exemple, què implicaria, a l'hora d'establir la tarifa, fer alguna renovació o reforma”, explica Femenía.

Pla contra la Sequera

La guia metodològica elaborada per l’ITA, per encàrrec de la Diputació de València, forma part de l'aposta de la corporació provincial per fer front a l'escassetat d'aigua. Una aposta que es concreta en el pla bianual contra la sequera que, entre 2018 i 2019, destinarà 6.200.000 euros a projectes, presentats pels ajuntaments, per a millorar l'eficiència en la xarxa de distribució.

La finalitat és que es duguen a terme actuacions de reparació i millora de les xarxes de dipòsit i subministrament d'aigua, evitant fugues i tractant que l'aigua no es perda en el camí dels aqüífers a les aixetes de les vivendes particulars.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

S'ha presentat el conveni de col·laboració que perseguix fomentar el consum responsable de l'aigua de l'aixeta i la reducció de plàstics. Una iniciativa en la qual la s'invertiran 60.000 euros en 2020 per a millorar el sabor de l'aigua, la clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada.  Es proposa que València siga exemple i el primer 100% lliure de botelles de plàstic d'un sol ús.

Notícia
Es tractaria d'una xarxa per a bicis, patinets, mòbil i ús de wifi

Es vol amb esta nova proposta generar sinergies favorables al correcte i racional ús dels recursos disponibles per a avançar cap a una economia circular i sostenible. El sistema d'ús és senzill perquè resulte còmoda i pràctica la utilització del sistema de recàrrega.

Notícia

El paper de la corporació provincial en este projecte que perseguix la reducció de nitrats és el d'informar de la problemàtica de la contaminació als municipis, dinamitzant debats amb els ciutadans i amb els càrrecs electes en els diferents ajuntaments, mancomunitats i ens locals. 

Butlletí