Inversió d'1,5 milions per millorar el tractament de les aigües residuals a la depuradora de Reus

20/11/2021 - 09:00

Aigües de Reus ha publicat aquesta setmana la licitació d’una inversió a l'estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) que permetrà la millora del tractament “biològic”.

El projecte preveu una inversió total de 1.544.582 (IVA inclòs) mentre que el termini d'execució de les obres s’ha fixat en un any  a partir del seu inici. El projecte compta amb el finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és l’administració hidràulica responsable de les polítiques de sanejament a tots els municipis de Catalunya.

La depuració de les aigües residuals contempla procediments de tractament físics, químics i biològics, amb l’objectiu de reduir la contaminació que presenten les aigües residuals, bàsicament matèria orgànica dissolta i materials en suspensió, però també els metalls pesats, el nitrògen, el fòsfor i els patògens. El tractament biològic utilitza tant processos aerobis (mitjançant micro-organismes que consumeixen oxigen per degradar la matèria orgànica), com anaerobis (mitjançant altres micro-organismes que converteixen part de la matèria orgànica restant en biogàs, que es reutilitza com a combustible).

 

Eliminació del “bulking”

En el cas de l’EDAR de Reus, el procés de tractament biològic presenta actualment el que es coneix com a “bulking”, l’esponjament i mala sedimentació dels fangs residuals arran de la presència d’uns organismes bacterians filamentosos. Una circumstància que, de no corregir-se, fa gairebé impossible completar degudament aquest part del tractament de depuració. 

La licitació publicada preveu “la millora del procés biològic de l'EDAR amb la finalitat d'eliminar els episodis de “bulking” que pateix la planta, partint de l'adaptació del dimensionament actual del reactor biològic i introduint millores en aquest procés”. Segons consta en la documentació del projecte, “el fang activat del procés biològic de l'EDAR s'ha caracteritzat històricament per la presència de bacteris filamentosos”, els quals “provoquen que el fang activat presenti dificultats per poder sedimentar adequadament”.

La planificació dels treballs preveu dues fases, amb l’objectiu de no interrompre, en cap moment, el funcionament de la planta de tractament. Aigües de Reus ja ha anat aplicant altres solucions provisionals per mantenir actiu el procés biològic, però ha arribat un moment que les mesures adoptades impliquen un augment del consum energètic i la necessitat de realitzar aturades tècniques freqüents per a la neteja de les instal·lacions.

 

Millora continuada del sistema de sanejament

Aigües de Reus ha dut a terme els darrers anys diverses intervencions que tenen com a objectiu el perfeccionament del procés de tractament de l’EDAR, en el marc d’un important esforç inversor per a la millora del sistema de sanejament de la ciutat. Una de les obres ja completades ha estat la millora de l’actual sistema de desinfecció de l’aigua regenerada que s’utilitza en diferents parts del procés de depuració, però també com a aigua de servei de la pròpia depuradora. També s’ha donat per finalitzada la instal·lació d’un sistema de ruixadors amb aigua de la pròpia planta en diversos punts de la instal·lació, amb l’objectiu d’evitar l’acumulació d’escuma a la seva superfície.

Tot plegat, s’integra en el treball de manteniment del sistema de sanejament en alta, que requereix d’una inversió continuada i, sovint, poc visible. Aquest sistema de sanejament el configuren el conjunt d’instal·lacions destinades a conduir i tractar les aigües residuals, concentrades prèviament per la xarxa de clavegueram en un o més punts. Formen part d’un sistema de sanejament en alta l’estació de depuració d’aigües residuals, les estacions de bombament i els col·lectors diversos. Es tracta d’un sistema que requereix d’un important manteniment, que recau en Aigües de Reus i que compta amb finançament de l’ACA.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Aigües de Reus ha incorporat recentment una cinquantena de sensors acústics que perfeccionen els treballs que es duen a terme de manera continuada per a la localització de fuites a la xarxa de la ciutat, amb l’objectiu de garantir la màxima eficiència del sistema de subministrament.

Notícia

Aigües de Reus renova la gestió de les activitats pedagògiques per fer-les més dinàmiques i actualitzades.

Notícia

La diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són dos dels reptes que reclama la transició ecològica. En aquest sentit, el Pla de Sequera de Reus, aprovat i en vigor, incorpora un seguit d’obres i projectes que tenen com a objectiu l’aprofitament de l’aigua de KM 0.

Butlletí