Granollers projecta una planta solar per a infraestructures comarcals

17/11/2022 - 12:54

La planta solar fotovoltaica de Granollers tindrà una potència pic de 2,6 MW i una producció anual de 4.139 MWh.

L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, i el diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, han visitat aquest dimecres l’emplaçament on s’ubicarà la planta solar del Polígon ambiental de Can Cabanyes, de 12.000 metres quadrats de superfície sobre terra, als terrenys de l’antic abocador municipal, actualment clausurat i segellat.

El 54% de la producció fotovoltaica anirà destinada al subministrament elèctric de la planta de compostatge del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i de l’estació depuradora d’aigües residuals del Consorci Besòs-Tordera. El 46% restant s’injectarà a la xarxa de consumidors de l’entorn.

Gomar ha recordat que Granollers «és un referent a nivell espanyol en l’àmbit de medi ambient» i que el projecte a la capital del Vallès Oriental és sensiblement diferent als que s’han presentat fins ara: «no hi ha cap projecte que impliqui la implantació massiva d’energia verda, però aquest projecte sí que ho fa». El diputat ha remarcat que, a banda de reduir la factura energètica, s’aborda un «problema estructural, com és la contaminació, perquè implicarà una gran disminució de CO2 a l’atmosfera».

Per la seva banda, l’alcaldessa ha assegurat que el projecte evidencia «la gran aposta de la ciutat per la transformació energètica» i que serveix per «travar el projecte territorialment, comarcalment».

L’actuació té un cost de 2,7 M€, dels quals la Diputació de Barcelona en subvenciona 1,5M€ a través del Programa sectorial Renovables 2030. Un import que, tal com ha dit Barnusell, «es pot amortitzar en un període d’entre 4 i 5 anys».

El projecte s’emmarca dins del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima de Granollers, aprovat el 2016, concretament dins de ‘Projectes i inversió per a l’adaptació al canvi climàtic’. Entre les accions, hi ha la producció local d’energia neta, el desenvolupament d’iniciatives i projectes municipals d’instal·lacions fotovoltaiques per produir electricitat renovable, orientades a l’autoconsum.

 

El programa sectorial Renovables 2030

El Programa sectorial Renovables 2030, dotat fins al moment amb 50 milions d'euros, té per objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

El programa, que es desplegarà fins al 2024, contempla finançar inversions per realitzar obres d’alt impacte contra el canvi climàtic: projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques de més de 80kWp, instal·lació de calderes de biomassa de més de 80kW i totes aquelles actuacions de millora de l’eficiència d’enllumenat públic que contemplin canvis d’un mínim de 300 punts de llum.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Vilanova del Vallès instal·la plaques fotovoltaiques per a subministrament a l'escola la Falguera.

Notícia

Els edificis inventariats podran incorporar criteris de sostenibilitat energètica - amb condicions - en cas de ser rehabilitats, que s’intervingui per a donar-los un nou ús o bé per dotar-los d’activitat. També, tot i no emprendre cap iniciativa arquitectònica o urbanística, podran utilitzar les seves teulades com a base d’una instal·lació fotovoltaica.

Article

Caldes de Montbui lidera el rànquing d’ajuntaments de Catalunya amb més Potència Fotovoltaica Instal·lada col·lectiva amb 221 kW a l’octubre, per davant de l’Ajuntament de Barcelona.

Butlletí