Granollers posa a punt la caldera de biomassa per a cinc equipaments

08/02/2020 - 08:59

Escalfarà l’institut Cumella, l’Escola Municipal de Treball, les escoles Salvador Llobet i Salvador Espriu i el cinema Edison

L’Ajuntament de Granollers està enllestint la instal·lació de la caldera de biomassa que permetrà millorar l’eficiència energètica de cinc equipaments públics situats a la zona nord del carrer Roger de Flor: l’Escola Municipal de Treball, l’escola Salvador Llobet, l’escola Salvador Espriu, l’institut Antoni Cumella i el cinema Edison, situat al centre cultural del carrer Joan Camps. Està previst que la caldera comenci a funcionar en les properes setmanes després d’un període de proves.

L’Ajuntament estima que permetrà estalviar uns 12.000 euros anuals en combustible.

La instal·lació s’ha situat en un nou edifici de serveis que s’ha construït tocant al passeig Fluvial, entre l’institut Cumella i l’escola Salvador Espriu. L’edifici on hi ha la caldera o el dipòsit d’estella s’ha fet ocupant una part del pati d’aquesta escola.

Per la banda del passeig Fluvial, accediran amb facilitat els vehicles que aportaran la biomassa forestal a la sitja on s’emmagatzemarà. “La descàrrega es farà a través d’un sistema pneumàtic que no genera ni pols ni sorolls”, destaca el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, que destaca l’alta tecnologia de la caldera instal·lada, que redueix al màxim l’impacte ambiental i controla les emissions de PM10. Fa uns mesos, ja s’havia fet el desplegament de la xarxa de tubs que connecten la caldera amb les instal·lacions internes dels cinc equipaments

Amb la posada en marxa, l’Ajuntament començarà a treballar les fórmules per obtenir l’estella que ha de fer funcionar la caldera de biomassa. De moment, l’empresa instal·ladora haurà de subministrar l’estella durant els dos primers anys. “Ens dona temps per anar treballant el subministrament de la biomassa, que ha de procedir d’un radi màxim de 30 quilòmetres”, diu Camps, que entén que això és una oportunitat per “ajudar en la neteja de boscos propers” i per potenciar l’activitat forestal i l’economia circular.

Les antigues instal·lacions de gas natural que tenien els cinc equipaments fins ara es mantenen. “Has de mantenir-lo per tenir una alternativa per quan es fa el manteniment de la caldera o per si hi ha una avaria.” L’actuació ha representat una inversió d’uns 600.000 euros que han finançat el mateix Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament de Granollers ja té una altra instal·lació de biomassa forestal al Centre Cívic de Palou. Enguany, es preveu tirar endavant un tercer projecte per fer funcionar amb biomassa d’origen forestal els sistemes de calefacció de set equipaments culturals, esportius i educatius de la zona sud de Roger de Flor i de Lluís Companys.

 

Caldera a El Figaró

D’altra banda, la Diputació de Barcelona ha iniciat les obres d’instal·lació d’una caldera de biomassa per produir calor i alimentar els sistemes de calefacció i aigua calenta del centre cívic de Figaró, a la carretera de Ribes. És una obra que es finança amb fons europeus en el marc del Projecte d’instal·lació de calderes de biomassa a les comarques de Barcelona. 

Està previst que la caldera es pugui posar en marxa durant el primer trimestre d’aquest any, segons ha informat l’Ajuntament de El Figaró en un comunicat. Els treballs poden provocar algunes afectacions a l’aparcament situat al soterrani del centre cívic.

Amb aquesta instal·lació, l’Ajuntament “reforma la seva aposta per la transició energètica i la mitigació del canvi climàtic” com a municipi adherit al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, informen fonts municipals. També recorden que l’ús de la biomassa forestal permet promoure la gestió dels boscos i redueix la despesa en combustible.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El tanatori de Granollers ha estrenat recentment una instal·lació fotovoltaica a la coberta de l’equipament que cobrirà el 54% de les necessitats totals d’energia elèctrica d’aquesta instal·lació. 

Article

Ha estat en el marc de la 8a Marató RE-M de l'Energia

Article

Granollers posa en marxa el Pla d'Estalvi i Eficiència Energètica per accelerar la transició verda i ha presentat els mapes de consums energètics de la ciutat.​

Butlletí