Girona i Sant Feliu acullen la cita anual de les 'ciutats comestibles' del futur

31/10/2019 - 09:00
Sant Feliu és una de les ciutas que forma part del projecte EdiCitNet / Foto: Marc Rius

Sant Feliu és una de les ciutas que forma part del projecte EdiCitNet / Foto: Marc Rius

Dijous 24 d'octubre s'ha celebrat al Casal de Joves de Sant Feliu la trobada anual del projecte EdiCitNet - Edible Cities Network ('Xarxa de Ciutats Comestibles'), una cita que aplega persones expertes en matèria de sostenibilitat i representants de diferents ciutats i universitats d'arreu d'Europa.

L'agenda d'activitats de la jornada ha contemplat entre d'altres formacions o intercanvi d'experiències entre aquelles ciutats amb projectes més avançats (dites frontrunners), i les que estan en procés de desenvolupament i creixement (que porten el nom de followers), com és el cas de Sant Feliu. La regidora de Solidaritat i Cooperació Mercè Ariza ha posat en valor en els parlaments d'inici la importància d'aquest intercanvi de coneixement entre ciutats a nivell internacional, per tal de treballar en el desenvolupament urbà en general i continuar apostant per la sostenibilitat en particular. Ariza ha defensat l'adhesió de Sant Feliu a aquest projecte com a resposta a la creixent amenaça que suposa el canvi climàtic, apuntant que "el compromís del consistori de Sant Feliu és integrar les solucions basades en la natura i les seves potencialitats, així com en la planificació urbana".

Per la seva banda el regidor de Medi Ambient Manuel Leiva ha identificat com a actuals reptes per garantir el desenvolupament en clau local la cohesió social en una població conformada per diverses onades migratòries, la regeneració econòmica postcrisi, i el tractament dels diversos problemes mediambientals. Leiva ha posat l'accent en els esforços de l'Ajuntament per fer front a aquests reptes de la mà dels santfeliuencs i santfeliuenques, afirmant que "durant els darrers anys, el govern local s'ha centrat en transformar Sant Feliu en una smart city potenciant la seva digitalització, l'emprenedoria, la innovació, i la participació de la ciutadania en processo de presa de decisions".

Després de l'intercanvi d'experiències, els i les integrants han tingut l'oportunitat de visitar projectes de referència que integren una solució natural comestible al nostre municipi. D'una banda s'han desplaçat fins al carrer del General Manso per veure in situ la tasca que es desenvolupa als horts urbans, els espais de cultiu sostenible a petita escala adreçats als i les residents a Sant Feliu amb interès per l'agricultura ecològica. Més tard han visitat els horts socials situats al Parc Agrari, on representants de l'Ajuntament han explicat aquest projecte solidari que conjuga la recuperació d'un espai per a l'agricultura, amb l'atenció a les necessitats de persones amb dificultats d'inserció laboral.

La visita dels responsables d'EdiCitNet forma part del programa d'activitats que integren la reunió anual que enguany se celebra a Girona del 19 al 25 d'octubre, i que de manera excepcional i per un dia es deslocalitza a Sant Feliu de Llobregat. El nostre municipi és l'única ciutat de l'Estat espanyol que hi participa, i que forma part de la xarxa mundial de ciutats que aposten per la implementació de solucions basades en la natura per a la producció d'aliments.

Foto: Trobada a Girona. @EdiCitNet

 

EdiCitNet, Ciutats Comestibles

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social. Sant Feliu de Llobregat s'ha compromès a desenvolupar un pla urbanístic estratègic que integri solucions naturals comestibles, juntament amb la millora de la gestió i recuperació de l'aigua, per tal de fomentar la cohesió social a través de la millora de la salut i benestar de les persones. En aquest sentit l'Ajuntament aprofitarà l'impuls del projecte per potenciar, entre altres, projectes d'agricultura urbana social, la creació d'àrees d'horts mòbils amb diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat, o la millora en la gestió i recuperació de l'aigua per irrigació.

EdiCitNet està coordinat per la Universitat Tècnica de Berlin i compta amb la participació de 35 socis, entre els que s'inclouen 13 ciutats d'arreu del món com Sant Feliu de Llobregat, Rotterdam o l'Havana. També hi col·laboren universitats o centres de recerca, com la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, i el Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental de la Universitat de Girona.


 

Relacionats

Butlletí