Esplugues tanca les dutxes dels centres esportius municipals

05/02/2024 - 09:27

En resposta a l’estat d’emergència per sequera declarat per la Generalitat en 202 municipis, entre els quals es troba Esplugues, l’Ajuntament ha decidit tancar totes les dutxes dels centres esportius municipals com a part de les mesures d’estalvi d’aigua.

La mesura es començarà a aplicar aquest dilluns 5 de febrer, a excepció de la natació escolar i l’educació física escolar a partir de 5è de primària.

L’Ajuntament també ha activat, via decret de l’alcaldessa, Pilar Díaz, el pla de mesures municipal en situació de sequera en fase d’Emergència I i la constitució del comitè d’emergències corresponent. L’Ajuntament d’Esplugues també ha comunicat l’activació d’aquestes mesures al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya.

Aquestes accions exemplifiquen els esforços de l’Ajuntament d’Esplugues per gestionar la situació de sequera actual i garantir un ús responsable del recurs hídric. Des de l’Ajuntament s’incideix en la importància d’estalviar aigua en una situació molt greu de sequera: els esforços que fem avui, evitaran el tancament de l’aixeta de demà. Esplugues, com a municipi en Emergència, també ha de complir amb les següents mesures:

La reducció de la dotació mitjana d’aigua per a tota la ciutat. Si en l’escenari de preemergència era de 210 litres per habitant i dia, en la fase 1 d’emergència passa a 200 litres per habitant i dia (aquesta xifra inclou totes les activitats que es donen en una ciutat com és el consum domèstic, econòmic, comercial, agrícola…) Si bé es tracta de màxims: com menys es gasti, millor. Des de l’Ajuntament es recomana un ús màxim domèstic de 140 litres per habitant i dia.

  • La supressió del reg agrícola en un 80% i la reducció del 25% dels consums d’aigua per a usos industrials i per a usos recreatius.
  • La prohibició del reg de zones verdes i jardins, tant públics com privats (només es permet el reg públic per a la supervivència si es fa amb aigües regenerades o freàtiques).
  • La prohibició de la neteja de carrers i mobiliari urbà amb aigua potable.
  • La prohibició de la neteja de vehicles excepte en establiments comercials especialitzats que tinguin sistema de recirculació d’aigua.
  • La prohibició de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements, excepte els refugis de fauna en perill d’extinció o destinats a la recuperació d’espècies autòctones.
  • La prohibició d’actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà.
  • La prohibició de la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
  • Restriccions en el reg de camps esportius de gespa o d’altres superfícies que requereixen reg, que només es podrà fer per a la pràctica de l’esport federat i amb aigua regenerada o freàtica, aplicant mesures d’estalvi addicionals. En el cas d’Esplugues es passarà a regar els camps de futbol amb aigua freàtica els diumenges, abans de les 8 del matí. Es tancaran les dutxes.
  • La prohibició de l’ompliment total o parcial de tota mena de piscines. Només es permet reomplir parcialment les piscines cobertes inscrites en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat i les piscines descobertes per a la pràctica esportiva federada si disposen de sistemes de recirculació d’aigua, en les quantitats d’aigua indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i aplicant mesures d’estalvi addicionals. Es permet l’ompliment o reompliment parcial de piscines d’ús terapèutic i de piscines d’aigua de mar (sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament).

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

En un context de preemergència per sequera com el que està vivint tota Catalunya, aquesta instal·lació esportiva municipal ha reduït enguany el consum d’aigua gairebé un 50% · Les restriccions d’aigua a les instal·lacions esportives municipals estan ara mateix en estudi i podrien entrar en vigor en el moment en que la Generalitat de Catalunya decreti l’emergència per sequera

Notícia

La ciutat ha reduït els primers sis mesos de l’any el consum en més de 100 milions de litres d’aigua. L’Ajuntament del Prat és l’ens que ha reduït més el consum d’aigua a la ciutat, amb un estalvi de 52 milions de litres.

Article

Aquesta és una acció més de les diverses que l’Ajuntament ha anat posant en marxa des de l’entrada en emergència per sequera el passat mes de setembre.

Butlletí