Es localitzen dos nous nius de tortuga careta al delta de l'Ebre i a Malgrat de Mar

Font: Generalitat de Catalunya

26/06/2023 - 18:19

Amb aquests ja són quatre els nius de tortuga localitzats a la costa catalana aquesta temporada.

Aquest cap de setmana s’han localitzat dos nous nius de tortuga careta (Caretta caretta) a la costa catalana. Amb aquests ja són quatre els nius d’aquesta espècie en perill d’extinció que es troben a la costa catalana aquesta temporada. Els nius s’han trobat al delta de l’Ebre, on fa poc ja es va descobrir un primer niu, i a Malgrat de Mar.

El niu del delta de l’Ebre té 80 ous. Seguint el protocol d’actuació en aquests casos, un total de 14 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) per amb la incubació artificial assegurar la seva viabilitat en cas de qualsevol contingència que es pogués produir a la platja. La resta s’han deixat al niu, que s’ha traslocat a una zona dunar per evitar el risc d’inundacions.

L’avís del rastre el va donar uns pescadors la matinada del dia 24 al 25 de juny. A partir d’aquí es va organitzar l’operatiu en què van participar tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, el CRAM, el CRARC i el Cos d’Agents Rurals.

Pel que fa al niu descobert a Malgrat de Mar, l’avís l’ha donat un particular a través del 112 aquest mateix dilluns. El niu presenta 130 ous, un dels quals estava trencat. S’han mantingut 90 ous al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM i al CRARC. En l’operatiu també ha col·laborat la Policia Local i l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Per garantir la viabilitat de la cria d’aquesta espècie, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina els operatius per protegir aquests nius, en els quals també prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d’Agent Rurals, la Xarxa de Conservació de la Natura, la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona. Enguany s’han introduït millores en el protocol que se segueix quan es localitza un niu per tal de fer-lo més eficaç i millorar la presa de decisions (per exemple, si cal traslladar el niu o guardar alguns ous per incubar-los en captivitat). També s’han introduït millores en altres aspectes que tenen a veure amb la presa de mostres científiques i veterinàries o el marcatge d’exemplars, entre d’altres.

L’any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se’n van trobar cinc.

 

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés.

En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important avisar immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'animal ha estat localitzat a la nit just en el moment que iniciava la posta i s'ha activat el protocol per protegir la zona, de la mà de la Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM).

Notícia

La Fundació CRAM allibera 4 tortugues marines en un acte multitudinari a la platja, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Prat

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Butlletí