Es desplega a Santa Coloma de Gramenet el projecte ‘A-porta’ per lluitar contra la pobresa energètica

11/02/2020 - 08:30

Durant el 2020, vuit picaportes visitaran un miler de llars del barri de Can Mariner per detectar situacions de vulnerabilitat.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, i la directora de clients d’Aigües de Barcelona, Núria Latorre, al Centre Cívic Can Mariner, han presentat el projecte d’empoderament veïnal i informatiu per combatre la vulnerabilitat i la pobresa energètica ’A-porta, acompanyant porta a porta”, que es desplegarà durant tot el 2020 a un miler de llars del barri de Can Mariner d’aquesta ciutat.

A l’acte també hi han assistit la directora del projecte ‘A-porta’, Alba Gómez, el coordinador del mateix a Santa Coloma de Gramenet, Celso Pérez, i les nou picaportes de l'equip d'’A-porta Can Mariner’.

L’alcaldessa Núria Parlon ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquest projecte, i ha destacat que l’Ajuntament d’aquesta ciutat té entre les seves prioritats garantir la cohesió social de la població, que és també un dels objectius del A-porta.

Aquest projecte –ha dit l’alcaldessa-, és una eina més que posem a l’abast per  lluitar contra la vulnerabilitat i la pobresa energètica a la ciutat. Es desenvoluparà inicialment al barri de Can Mariner, perquè en aquesta zona hi ha un índex alt d’envelliment de la població, el 105,4 %, i un número de llars unipersonals per sobre de la mitjana, el 26,2 %.. Hi ha moltes persones que hi viuen soles, que són grans i majoritàriament dones, a les que aquest projecte que encetem els hi permetrà crear nous vincles de relació, conèixer recursos d’utilitat i al temps estalviar en els seus subministraments”.

Des del 23 de gener, un equip de 8 picaportes (més una per a substitucions) ha començat a picar a diferents habitatges de Can Mariner per tal de detectar casos de vulnerabilitat energètica, i poder ajudar al veïnat. Les picaportes, també veïnes del barri, han rebut una formació prèvia especialitzada, i estan preparades per assessorar a les persones afectades en relació a com rebaixar les seves factures de subministraments bàsics o a com adequar la llar per a fer front al fred o a la calor, amb arranjaments de baix cost.  També estan formades per fer un acompanyament al veïnat afectat als serveis socials, en els casos de les llars més necessitades, o derivar-los al Servei de detecció i reducció de la pobresa energètica de l’Oficina Local de l’Habitatge.

El projecte ‘A-porta’

Santa Coloma de Gramenet és la quarta ciutat catalana, i Can Mariner el cinquè barri, que acull el projecte ‘A-porta’, una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la Fundació CONFAVC, que es va iniciar l’any 2016 al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona, i que posteriorment s’ha desplegat a altres barris de la zona nord (Torre Baró i Vallbona) i a Can Peguera (també Nou Barris), al barri d’Horts de Miró (Reus) i al barri de Campclar (Tarragona), arribant a gairebé 8.000 llars.

El seu objectiu és fer acompanyament i a assessorar a veïnes i veïns de barris sobre diferents problemàtiques, com la vulnerabilitat energètica, la desocupació, la recollida selectiva, la manca de recursos, l’aïllament social, etc.

El desplegament a Santa Coloma de Gramenet es du a terme gràcies a la complicitat i la bona entesa entre l’Ajuntament, l’empresa Aigües de Barcelona (AGBAR) i l’Obra Social “la Caixa”, que financen el projecte. La gestió l’ha encarregada l’Ajuntament a la CONFAVC i a la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha fet l’assessorament entorn de la viabilitat del projecte a Catalunya des que va començar al barri de Ciutat Meridiana.

 

L’equip de Picaportes

Les persones picaportes són contractades, formades i coordinades per visitar a tot el veïnat i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida. En el cas de Santa coloma, està integrat per 8 dones del barri, algunes provinents de famílies monoparentals, i amb perfil similars al que tenen els veïns i veïnes de Can Mariner, caracteritzat per la seva multiculturalitat. Entre totes, sumen 6 nacionalitats diferents.

Aquest és un dels valors del projecte A-porta, que recentment ha guanyat el premi “Desafío RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red Europea de Ciudades Interculturales (RECI), impulsada pel Consell d’Europa. Es tracta d’un reconeixement a pràctiques i iniciatives socials que han demostrat aprofitar millor l’avantatge i els aspectes positius de la diversitat.

A l’hora d’escollir a les picaportes s’ha tingut en compte que siguin persones residents al barri on es desplega, que tinguin carisma i generin confiança, que vinguin recomanades per les associacions de veïns i veïnes o d’altres entitats del barri, i que col·laborin i/o participin com a voluntàries en la vida social de la ciutat. Han rebut una formació de tres dies, dos a la CONFAV i un al Centre Cívic Can Mariner.

Una persona responsable d’àrea organitza a les picaportes, que treballen en parelles. Uns dies abans de picar a les portes d’un edifici, pengen cartells a la zona comunitària, presentant a les Picaportes perquè la coneguin per avançat, i així generar confiança i que sigui més fàcil que el veïnat els hi obri les portes.

 

Les xifres globals del projecte

Es calcula que les persones picaportes han visitat gairebé 8.000 llars de tota Catalunya (7.954), aconseguint que obrissin la porta prop de 5.800 llars i entrevistant a 4.020 famílies. En alguns barris, la xifra d’obertura de portes ha estat molt alta, com ara durant la primera fase d’actuació a Can Peguera (Nou Barris), quan es va superar el 80%.  El temps mitjà d’assessorament a cada entrevista és de més de 50 minuts, i a les llars on es troba algun tipus de problema, les persones picaportes les visiten una mitjana de 2,5 vegades.  Segons dades facilitades per la CONFAV, es calcula que l’estalvi mitjà que tenen ara els habitatges que han estat visitats als barris de la zona nord de Barcelona, dins del programa A-porta, és de més de 40 euros al mes.

En un 50% de les llars que s’han visitat, s’ha detectat algun tipus de problemàtica. A la Zona Nord de Barcelona, per exemple, s’han trobat situacions de dificultats amb les factures a 1 de cada 2 habitatges entrevistats. En aquesta mateixa zona, també s’ha detectat que entre un 15% i un 20% de les famílies són vulnerables segons l’índex Eurostat de la UE.

Des que es va començar a Ciutat Meridiana l’any 2016, han treballat en el projecte unes 40 persones com a picaportes i 4 més com a coordinadores. A aquestes s’hi sumen ara les 8 picaportes del barri de Can Mariner de Santa Coloma de Gramenet.


 

Relacionats

Article

Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.

Article

Sumem energies és una xarxa de centres educatius promoguda per Escoles + Sostenibles i l’Agència d’Energia de Barcelona que té per objectiu que l'alumnat impulsi accions d'eficiència energètica en el seu centre, mentre pren consciència sobre els impactes ambientals i socials de l’ús de l’energia.

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Butlletí