Es comença ar retirar el fibrociment escampat pel tornado a Cardona

17/02/2018 - 22:01

La Diputació de Barcelona subvencionarà amb 86.550 euros a l'Ajuntament de Cardona per a la neteja i desmuntatge de les restes de fibrociment.

El vicepresident primer i responsable de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, ha visitat l'indret on ja han començat els treballs per retirar el fibrociment escampat a causa del tornado que va afectar Cardona a principis de gener. Guiteras, que ha estat acompanyat per l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch; ha anunciat que la Diputació de Barcelona donarà una subvenció del fons de contingència a l'Ajuntament de 86.550 euros per a la neteja i desmuntatge de les restes de fibrociment.

El vicepresident primer ha assegurat que «el fibrociment s'ha de treure perquè és un perill pel medi ambient i per la salut de les persones», i ha afegit que la corporació ha atès les peticions de l'alcalde perquè «era un tema delicat i hi havia molta complexitat en la retirada del fibrociment».

Guiteras també ha remarcat que «és l'Ajuntament qui ha buscat i contractat l'empresa», que ahir va començar la feina.

Els treballs que es realitzen serviran per retirar un total de 2.293 metres quadrats de fibrociment i 1.100 metres cúbics de runa provinents de teulades, mitgeres i baixants que es van trencar amb el pas de la ventada. D’aquesta manera, la zona afectada quedarà totalment neta i descontaminada.

Durant la visita, l’alcalde de Cardona també ha explicat que l’Oficina Tècnica d’Atenció a l’afectat pel tornado que es va obrir a l’Ajuntament ha sol·licitat nou ajudes —vuit de Cardona i una de Navès— a l’Estat espanyol a través del real decret que estableix aquestes subvencions per catàstrofes que tenen una afectació en habitatges. En paral·lel, també s’està tramitant la sol·licitud de declaració de zona greument afectada per emergència.

El tornado del passat 7 de gener va afectar 31 edificacions de Cardona i Navès, sis de les quals són cases de pagès. També es van malmetre granges, magatzems i coberts agrícoles. La valoració dels danys ocasionats pel tornado ascendeix a 800.000 euros.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Entrevista

Des del Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability (BCNUEJ) ja fa anys que estudien els impactes que tenen les àrees verdes i les Solucions basades en la Natura (SbN) per a resoldre els reptes de les ciutats. Es tracta d’un laboratori fundat per l’ICTA de la UAB i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, que més enllà dels beneficis que tenen aquests espais en les ciutats, posa el focus en els fenòmens que poden desencadenar, com les desigualtats socials o la gentrificació verda; i com aquests factors determinen les possibilitats de governança d’aquests espais. La Filka Sekulova n’és investigadora, amb una llarga experiència en l’estudi de la natura urbana des dels camps de la psicologia, l’economia i la justícia ambiental.

Article

Els propers mesos s’implantaran un seguit d’iniciatives per ajudar a disminuir els nivells de soroll a la ciutat com, per exemple, una nova eina per delimitar les zones més tensionades acústicament en horari nocturn. El soroll és el segon factor ambiental amb més impacte en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire. A causa de l’exposició continuada al soroll del trànsit més de 210.000 persones pateixen una afectació emocional, psicològica o social greu i més de 60.000 persones tenen un trastorn greu del son.

Notícia

El tribunal va anul·lar l'ordenança municipal que regula la ZBE per "falta d'informes determinants i per ser excessiu en l'àmbit geogràfic d'aplicació i en el tipus de vehicles exclosos".

Butlletí