Els 120 equipaments participants a la IV Marató estalvien el 15% d'energia

Font: Ajuntament de Barcelona, l'Origen, Ajuntament de Granollers i Ajuntament de Malgrat de Mar

12/03/2019 - 08:57

La IV Marató de l'estalvi energètic s'ha portat a terme durant el mes de febrer a 9 municipis: Barcelona, Esplugues de Llobregat, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Palau Solità i Plegamans, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i també a 9 departaments de la Generalitat de Catalunya.  

És una iniciativa ideada i coordinada per l'empresa granollerina L'Origen.

Resultats a Granollers

La IV Marató de l'Estalvi Energètic contra la pobresa energètica que se celebra durant aquest mes de febrer a cinc equipaments municipals de Granollers (Museu de Granollers, Museu de Ciències Naturals, l’edifici de l'AISS, el Cinema Edison i l’Espai Cangur) té un programa  d'activitats paral·leles, entre les quals destaca la creació especialment per a l'ocasió de la cançó "Planta't contra el canvi climàtic". 

El tema va ser enregistrat el passat 29 de gener als Bucs de Roca Umbert, per part d'alumnes de l'Emsembla Jazz Orquestra de grau professional de l'Escola Municipal de Música-Conservatori Josep M. Ruera:  Gerard López, baix electrònic; Toni Miralles, guitarra i veu; Jaume Mollfulleda, bateria; i Roger Garcia, saxo, tots ells, membres del grup Sabana. També hi han col·laborat Martí Serrano i Adam Ballescà, saxos; Roger Mora, trompeta; i Clara Reverter, trombó. La lletra la signen Sabana i Sergi de las Muelas, i la coordinació ha anat a càrrec de Daniel Rubies, cap d'estudis de l'escola.   

Resultats a Barcelona

Durant tot el mes, els 62 edificis municipals que hi van participar van deixar de consumir un total de 407.377 kWh d’electricitat, 5.779 metres cúbics d’aigua i 815.978 kWh de gas. Aquest estalvi equival al consum de 1.630 famílies de quatre membres en un mes pel que fa a l’electricitat, el de 516 famílies pel que fa a l’aigua i el de 2.040 famílies pel gas.

L’objectiu de la Marató d’Estalvi Energètic és que les persones que fan ús dels edificis i equipaments municipals (la ciutadania i els treballadors),prenguin consciència de l’energia i l’aigua que es consumeix.

L’ús responsable de l’energia permet que amb poques accions quotidianes se’n redueixi significativament el consum: utilitzar només mig dipòsit de la cadena del vàter, pujar les escales a peu en comptes d’utilitzar l’ascensor o programar un nivell adient de la temperatura de climatització. La voluntat és que aquestes accions perdurin en el temps.

El mes de febrer és, estadísticament, el mes amb un consum energètic més elevat, ja que sol ser un dels mesos més freds de l’any i hi ha una important càrrega energètica pel consum de calefacció.

La Marató d’estalvi Energètic és un projecte que es treballa també en el marc del Programa Ajuntament + Sostenible, que té la finalitat d’estendre la cultura de la sostenibilitat entre tots els treballadors i treballadores municipals, i pretén reduir l’impacte ambiental negatiu de l’activitat municipal, fomentar l’equitat i la transformació cap a una societat més justa, impulsar una economia i una producció sostenibles i liderar el canvi amb l’exemple propi.

Resultats a Malgrat de Mar

L'Escola Mare de Déu de Montserrat i l'Escola Marià Cubí han aconseguit estalviar, cadascuna, més d'un 20% en el consum de gas durant la Marató d'Estalvi Energètic del mes de febrer. Malgrat de Mar ha participat per tercer any consecutiu en aquesta campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica. Dels edificis que han pres part en la marató han estat el de l'Ajuntament, el Centre Cívic i l'Escola Municipal d'Adults Cases dels Mestres, i les escoles Mare de Déu de Montserrat i el Marià Cubí.

La Marató d'Estalvi Energètic promou la reducció del consum energètic en les factures de llum, gas i aigua. No tots els equipaments malgratenques participants en aquesta campanya disposen dels 3 subministraments. En el cas del gas, només les tres escoles -d'Adults, Montserrat i Cubí- tenen climatització gràcies a aquest subministrament energètic. Destaca l'esforç de les dues escoles de Primària que han aconseguit més del 20% d'estalvi en la factura del gas del febrer. L'Escola Municipal d'Adults Cases dels Mestres no ha assolit l'objectiu d'arribar al 10% d'estalvi. 

Pel que fa a l'aigua, s'ha aconseguit un estalvi general dels 5 equipaments d'un 7,29%. En aquest cas, destaca l'Escola Mare de Déu de Montserrat que ha aconseguit un 74% d'estalvi. 

En el cas del rebut de la llum, s'ha obtingut una reducció del 19,80% global entre els 5 equipaments. Els edificis de l'Ajuntament i el Centre Cívic tenen climatització elèctrica. L'edifici consistorial del carrer del Carme ha assolit un 47% d'estalvi en consum de llum i de climatització. L'Escola d'Adults ha estalviat un 66% en llum. 

Ara, aquests percentatges d'estalvi es valoraran econòmicament per destinar els diners a combatre la pobresa energètica. Enguany la proposta és destinar aquests diners a fer tallers formatius per a famílies vulnerables per ajudar-los i orientar-los en relació als serveis i els consums que tenen contractats. Es considera pobresa energètica quan es destina més del 10% dels ingressos a pagar factures del subministrament d'energia.


 

Relacionats

Notícia

Les escoles El Turó, Font del Roure i Vinyes Verdes de Masquefa han editat tres vídeos sobre l’estalvi energètic.

Article


 

Quines són les energies renovables? Quina diferència hi ha amb aquelles que no ho són? Aquestes són algunes de les preguntes que s'han formulat en una de les sessions d'Aprenem el Sol.

Notícia

Amb aquesta proposta, el consistori farà un nou pas endavant en l’objectiu de construir una vila més eficient i més sostenible

Butlletí