El sector del vehicle elèctric en clau d'FP

16/02/2023 - 08:13

L'estudi, que ha comptat amb la participació de més de 200 empreses del sector de la mobilitat elèctrica i més de 20 experts sectorials, té com objectiu identificar les necessitats del vehicle elèctric pel que fa als perfils professionals que requereix aquest sector en expansió.

La Biblioteca municipal de Sant Joan Despí va acollir la presentació del nou estudi sectorial de la Formació Professional "El Sector del Vehicle Elèctric en Clau d'FP" elaborat per l'Observatori de la Fundació BCN Formació Professional per encàrrec de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La presentació va comptar amb l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García; el coordinador de Polítiques Socials de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Guillem Espriu; la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; i la vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Montserrat Ballarín.

Foto. Diputació de Barcelona

La diputada Eva Menor va apuntar que el sector de l’automoció elèctrica «és estratègic per la província, per tant, des de la Diputació s’acompanyarà aquesta indústria en la seva transformació», i va afegir que l'FP hi té un paper central. Per la seva banda,  Montserrat Ballarín, va explicar que  «dins de l'aposta per l'FP, els estudis dels sectors emergents realitzats per la Fundació BCN FP són claus i estratègics per nosaltres, per la formació i per la indústria».

L'estudi destaca que les empreses assenyalen la manca de talent com un dels principals topalls pel sector. El vehicle elèctric (VE), amb una projecció econòmica i d'ocupació elevada, afronta dificultats significatives per trobar els perfils professionals necessaris per desenvolupar-se. "La diversificació i els nous perfils professionals més demandats en el sector emergent del vehicle elèctric són tècnics en programació i informàtica del VE: ciberseguretat, tècnics de manteniment i reparació, comercials especialitzats, instal·ladors elèctrics de punts de recàrrega, especialistes en gestió de xarxes intel·ligents i perfils transversals com agregadors de dades", explica el coordinador de l'observatori de l'FP de la Fundació BCN Formació Professional, Angel Tarriño.

La fotografia del mercat del vehicle elèctric assenyala un increment de la demanda, amb 11.135 matriculacions l'any 2021 a la província de Barcelona, i un augment d'un 375% respecte l'any 2017.

Així mateix, pels anys vinents es preveu la creació de 140.000 llocs de treball vinculats a la mobilitat elèctrica al conjunt de l'Estat Espanyol, 250.000 matriculacions de VE i un desplegament d'entre 80.000 i 110.000 punts de recàrrega (Gobierno de España, 2021).

L'abast d'aquesta transició en tota la cadena de valor del sector és profunda i afecta des de concessionaris i assegurances fins a tallers de manteniment, serveis de postvenda, indústria automobilística i instal·lació i manteniment de punts de càrrega.

Per això, entre les línies de treball assenyalades destaca la recomanació de desplegar oferta formativa d’especialistes d'FP en manteniment de VE o d'instal·ladors i manteniment de punts de càrrega de VE. També recomana la generació de centres d'FP integrats en el sector del Vehicle Elèctric que complementi l'oferta del Centre de Formació Professional de l'Automoció (Martorell), a més de generar i diversificar els canals d'oferta formativa per a treballadors en actiu del sector que hauran de passar necessàriament per un procés de re-skilling (tornar a capacitar a empleats en competències que la companyia necessita suplir) i up-skilling (procés de reforçar la formació en habilitats que el treballador ja tingui o que siguin similars a la seva àrea de coneixement) per tal que puguin continuar ocupats en el sector.


Podeu descarregar-vos l'estudi al següent enllaç


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

S'ampliarà la xarxa metropolitana pública actual de 10 a 102 a finals del 2024

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha donat llum verda al Pla estratègic per fomentar la mobilitat elèctrica. La previsió és que el parc de vehicles elèctrics i híbrids endollables creixi un 260% fins a l’any 2028.

Butlletí