El projecte europeu RUSTIK fa la primera trobada a Sant Miquel de Balenyà

Font: el 9.cat

16/03/2023 - 11:00


Una cinquantena de participants de la iniciativa es van reunir per donar el tret de sortida al programa que vol fomentar les transicions de sostenibilitat a les comunitats rurals.

L’Entitat Municipal Descentralitzada Sant Miquel de Balenyà ha aconseguit formar part com a soci del projecte impulsat per la Unió Europea (UE), Rustik (Rural Sustainability Transitions through Integration of Knowledge for improved policy processes). Traduït:  Transicions de Sostenibilitat Rural mitjançant la integració del Coneixement per millorar els processos polítics.

Una cinquantena de participants de la iniciativa es va reunir a la població per donar el tret de sortida al programa, que té l’objectiu de millorar la resiliència de les comunitats rurals. El recull de dades i indicadors destinats a l’anàlisi, es realitzarà a través dels anomenats Living Labs, uns espais d’investigació establerts a cadascun dels territoris participants. D’aquests, Sant Miquel de Balenyà és l’únic que es troba en territori català.

El projecte tindrà una duració de quatre anys i contempla celebrar diferents trobades perquè els representants de cada territori puguin conèixer la realitat de la resta de zones rurals participants. Es preveuen tres fases: revisió de la situació, experimentació de dades i aprenentatge de polítiques.

L’objectiu general del Rustik és permetre als actors de les comunitats rurals que en formen part i els seus responsables polítics dissenyar millors estratègies, iniciatives i polítiques que fomentin les transicions de sostenibilitat de les zones rurals, mitjançant una comprensió avançada de diferents funcionalitats,, característiques i escenaris futurs de les zones rurals a les quals formen part així com les seves potencialitats i reptes.

Aquest projecte europeu sobretot dona suport al Pacte Verd Europeu, l’Estratègia Digital Europea, el pilar dels Drets Socials i la visió a llarg termini de la UE per a les zones rurals de la mateixa Unió Europea.

A Rustik i participen 31 socis procedents de 10 països europeus com són Àustria, Alemanya, Eslovènia, Espanya, França, Finlàndia, Bulgària, Itàlia, Polònia i el Regne Unit. Entre ells hi conten centres d’investigació, ONG i entitats sense ànim de lucre de l’àmbit comunitari i nacional, a més d’administracions públiques i empreses de l’àmbit de la innovació i la tecnologia. A nivell català Sant Miquel de Balenyà és la única administració pública que en forma part. 

Tots els treballs i actuacions a desenvolupar entre tots els socis es duran a terme al llarg de quatre anys. Entre les diferents jornades conjuntes que es faran en diferents localitzacions europees, el proper 20 de febrer se’n farà una aquí al poble o s’espera que hi participin tots els socis. Tot plegat per investigar la diversitat rural per a les transformacions socials futures.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Al local, situat al carrer Arnald de Corcó, s'hi vendran mobles, llibres o articles de decoració, entre d'altres

Notícia

L'Ajuntament de Vic i entitats de la comarca s'han unit per impulsar accions per millorar la quantitat i qualitat d'aigua del territori

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Butlletí