El Ple rebutja la municipalització de l'aigua a Ripollet

25/06/2018 - 08:16

Amb 11 vots en contra i 10 a favor, el Ple Municipal de l'Ajuntament de Ripollet va rebutjar la gestió directa de l'abastament d'aigua a Ripollet, en la sessió plenària extraordinària celebrada el dijous, 21 de maig.

Decidim només va aconseguir sumar el suport d'ERC i de la regidora no adscrita Mònica Labora, de manera que la proposta va ser tombada pel vot contrari del PSC, Ciutadans, PP i PDECAT.

Decepció de l'equip de govern

La regidora de Serveis Municipals i Municipalització, Pilar Castillejo, va mostrar la seva decepció amb el resultat de la votació: "No estem contents amb el resultat i ens entristeix, però hem aconseguit posar el tema de les municipalitzacions a l'agenda política de la ciutat". L'alcalde José M. Osuna, també va mostrar el seu descontent: "Crec que hem perdut una excel·lent oportunitat de gestionar els nostres béns i serveis públics", deia, fent referencia a l'impacte positiu que hagués tingut la municipalització de l'aigua en la gestió directa d'altres serveis, com el de la neteja d'edificis municipals i les escoles bressol.

Osuna va definir el paper de l'equip de govern com "d'arquitectes del futur i no de bombers del passat", referint-se a l'"obligació" del govern d'anticipar-se a les necessitats de la ciutadania i "liderar models de municipi i gestió", ja que la municipalització de l'aigua no és una reivindicació ciutadana. L'alcalde també va apel·lar directament al PSC, a qui va retreure la manca de diàleg a l'hora de fer arribar les mancances que el grup municipal socialista detectava en el projecte. L'equip de govern, segons l'alcalde, havia demanat l'abstenció del PSC en aquesta aprovació inicial per guanyar temps per estudiar la municipalització dels altres serveis, als quals sí donen suport els socialistes.

Intervencions dels diferents grups 
El Ple Extraordinari va començar amb la presentació del projecte de gestió directa de l'abastament d'aigua a Ripollet per part de la regidora de Serveis Municipals i Municipalització, Pilar Castillejo. Durant la seva intervenció, on va fer un repàs històric del projecte, així com un resum de la proposta sorgida de la Comissió que ha elaborat l'informe, la regidora va destacar els avantatges econòmics, democràtics, laborals i socials i els informes i suports que aval·len el projecte: "Incorporem informes tècnics i jurídics favorables de l'AMB" i va destacar que els grup socialista metropolità sí havia estat a favor i va afegir "tenim suport explícit de molts municipis i entitats, de governs de tots els colors; tenim el treball llarg i seriós durant molts mesos d'una comissió on totes les forces polítiques han estat representades i que ha elaborat i aprovat la memòria que ara portem a consideració del Ple; tenim uns informes d'intervenció i un Pla Director que vinculen, directament, la viabilitat del projecte de municipalitzacions a l'aprovació d'avui de la gestió de l'aigua". Castillejo alertava que "qui vota en contra de l'aigua, vota en contra de la gestió pública de la neteja i de les escoles bressol". 

Mònica Laborda, que va votar a favor, va remarcar el bé comú que és l'aigua i va denunciar la privatització que patia el servei: "La privatització s'ha utilitzat com una forma conjuntural d'obtenir fons, encara que sigui en detriment d'un patrimoni tan important".

El portaveu de PDECAT, Xavier Peñarando, va titllar de "populista" el discurs del govern i va criticar el seu projecte de municipalitzacions: "No pot ser que creem serveis deficitaris i, després, crear-ne més, perquè no ho siguin". Peñarando va utilitzar l'exemple d'Arenys de Mar per fer comparatives i va qüestionar alguns dels números que es presentaven a l'informe: "És evident que les despeses de gestió augmentarien i, el que més ens preocupa, és l'augment que això significaria pels veïns que han de pagar pel subministrament de l'aigua". Peñadando justificava el seu vot en contra dient: "Creiem que el millor per a Ripollet i pels nostres veïns és que votem en contra".

ERC va votar a favor perquè "escull ser d'esquerres i progressista, defensar les classes populars i no ser còmplice de la dreta lliberal i rància", deia la portaveu republicana, Lurdes Serra. Però responsabilitzava l'equip de govern i el PSC d'haver arribat fins a aquest punt del debat: "A uns els ha faltat cintura política, mà esquerra en la negociació, i els altres, han mirat pels seus interessos polítics i electoralistes". 

El PP, en paraules del portaveu popular, Víctor Diéguez, creu que "ens trobem en aquest punt perquè el govern no ha fet la seva feina". Segons Diéguez, el procés de municipalització ha malgastat hores de funcionaris, ha estat carregat de reunions i ha servit com un instrument d'autopropaganda de l'equip de govern. Va titllar aquest procés de "nyap polític" i va destacar que el servei de l'aigua funciona i que la resposta "sensata, transparent i oportuna", si es creu que s'està pagant massa per aquest servei, "seria fer un plec de condicions que digui que l'Ajuntament de Ripollet vol aquest servei i el vol a aquest preu". El seu vot va ser en contra.

El portaveu de Ciutadans, Josep Gabarra, no només va anunciar, al principi del seu discurs, el seu vot contrari, sinó que, en el cas que s'aprovés el punt, presentaria un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Ripollet, "perquè considerem que ha estat un acte no ajustat a dret". Segons Gabarra, el canvi de gestió en règim de monopoli a través de l'empresa de mitjans propis requereix la tramitació del procediment corresponent, un tràmit que no s'ha fet, però que Castillejo, més tard, va explicar que no era necessari. El regidor també va denunciar un llistat "d'incoherències" als dos informes presentats pel govern, referents al personal, les despeses jurídiques, la inversió inicial i els fons de reposició: "És impossible valorar si serà viable o no si no tenim les dades correctes. No hi ha manera de quadrar aquests números".

El portaveu socialista, Luís Tirado, va començar la seva intervenció aclarint que la municipalització de l'aigua "és un tema d'eficiència econòmica, no d'esquerres o de dretes". Tirado va explicar que el grup socialista no està en contra de les municipalitzacions: "Ja hem ajudat a aprovar la gestió directa de la neteja d'edificis públics i ens trobaran al seu costat amb altres serveis, com les llars d'infants o d'altres que es puguin municipalitzar". Tot i això, l'abastament d'aigua no es veu amb bons ulls des del partit. Els socialistes, entre d'altres, consideren que comporta riscos de responsabilitat, que és un tema que no preocupa la població, que el servei funciona i que les despeses de la concessionària presentades del govern semblen "inflades". Segons Tirado, la municipalització de l'aigua "és un dogma que pot enfonsar les finances de Ripollet" i va assegurar que "no permetrem que Ripollet sigui el laboratori de la CUP a l'AMB". Respecte al suport del PSC a la municipalització del servei d'abastament d'aigua d'altres municipis, Tirado va respondre: "Nosaltres analitzem cas a cas, segons el municipi, si surt a compte o no, i hem vist que a Ripollet no sortia, perquè per un estalvi mínim de 17.000 €, era arriscat fer-ho". "Si s'hagués fet amb economies d'escala i amb altres municipis, potser, hauria sortit. S'hauria de calcular", afegia més tard Tirado.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La reducció de la pressió de l’aigua, però, no ha de comportar un canvi significatiu i apreciable a les llars.

Notícia

La nova tarifa de consum s’aplicarà en funció del nombre de persones empadronades en cada habitatge

Notícia

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Sant Cugat Empresarial han ofert una sessió informativa amb una quinzena d'empreses per animar-les a sumar-se al projecte d'aigües regenerades de l'AMB.

Butlletí