El món local vol desplegar les renovables urgentment i decidir la transició energètica

Font: Terrassa Digital i AMEP

01/12/2022 - 21:08


L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) demana a les administracions competents mesures urgents pel desplegament de les energies renovables, que impulsin les comunitats energètiques i millorin la transparència en la gestió de les xarxes de distribució d’electricitat, les municipalitzin i en fomentin la participació del món local.

​És el contingut principal de la denominada Declaració dels municipis i entitats per l’energia pública.

Aquesta associació que agrupa 114 municipis i entitats de Catalunya treballa impulsar xarxes d’energia públiques i aconseguir una transició energètica justa, democràtica i sostenible. La declaració s’ha presentat a l’Auditori de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona, després de celebrar-se la primera assemblea extraordinària i la quarta general ordinària de l’entitat.

La Declaració dels municipis i entitats per l’energia pública de l’Amep exposa i sol·licita a les administracions competents l’adopció de mesures urgents pel desplegament de les energies renovables en l’àmbit urbà, l’impuls de les comunitats energètiques, la millora del control i la transparència en la gestió de les xarxes de distribució d’electricitat, la municipalització d’aquestes xarxes i la participació del món local en la definició i aplicació d’aquestes mesures.

A la finalització de l’assemblea, el president de l’Amep i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, i el secretari i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, han presentat la Declaració en roda de premsa, en la que els municipis demanen a les administracions competents la creació d’un grup de treball pel desplegament de les energies renovables en el sòl urbà, a més d’altres mesures.

El president de l'Amep, Carles Caballero, ha assegurat «que la declaració reivindica a les institucions competents en àmbit energètic, principalment l'Estat i, en segon terme, la Generalitat, que impulsin més mesures per avançar cap a les renovables. La lluita contra la crisi climàtica ha d'enfortir l'equitat i la democràcia i ha de posar en valor el territori i allò local".

Caballero ha criticat que "No pot ser que en aquests moments només el les empreses elèctriques, privades, tinguin coneixement sobre quin és l'estat de la xarxa de distribució del nostre país, i que només ells planifiquin quines són les inversions que fan o deixen de fer".

El secretari, Eloi Badia, afirma que «des dels municipis són conscients que alguns dels objectius que fixa la declaració signada són ambiciosos, com la titularitat pública de les xarxes de distribució energètica, però que cal posar a la agenda pública i política aquest debat, i explicar  a la ciutadania com funciona el model actual controlat per les grans empreses elèctriques».

Ha assegurat que cal denunciar i canviar «aquesta realitat, que el sector privat té pràcticament tot el control sobre un servei bàsic» i ha avançat que treballen en informes jurídics en aquest sentit.

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, l’Amep, té l’objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, de desenvolupar accions per promoure una transició energètica justa, democràtica i sostenible, i de donar suport a les entitats i municipis que tenen aquest mateix interès. Des de la seva constitució, el 23 de febrer de 2021, l'AMEP ha passat dels 78 associats fundadors a 114, que representen a quasi 3,4 milions de persones.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Article

A principis d'aquest any, des de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) es va endegar el programa del Gestor Energètic per ajudar a les empreses dels polígons del territori i els propietaris de les naus en el seu camí cap a l'eficiència energètica.

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Butlletí