El Clúster de Biomassa de Catalunya i l’INCASÒL signen un acord marc de col·laboració

Es vol treballar conjuntament en impulsar l’ús de la biomassa a Catalunya
18/11/2019 - 08:00

El president de l’Associació Clúster de Biomassa de Catalunya, Raimón Mariné, i el director de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, Albert Civit, han signat un acord marc de col·laboració per dur a terme actuacions vinculades a l’impuls, foment, recerca i divulgació de les energies renovables a Catalunya en general, i de la biomassa en particular.

El Clúster de Biomassa de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu el foment d’un ús sostenible de l’energia de la biomassa a Catalunya, en el marc del foment de les energies renovables. Representa 58 entitats associades, tant públiques com privades, i té com objectiu dissenyar accions per respondre als reptes de generar una cultura de la gestió forestal; d’impulsar la biomassa a la indústria; de promoure campanyes de comunicació i sensibilització ciutadana envers aquesta energia renovable; d’optimitzar els models de contractació, i d’impulsar la renovació de les instal·lacions existents a partir de la innovació tecnològica i l’oferta de combustibles de qualitat.

Per la seva part, l’INCASÒL està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de  l’Agenda 2030 i amb l’Agenda Urbana de Catalunya i assumeix com a propis els reptes vinculats a la transició energètica definits en el Document de Bases del Pacte Nacional per la Transició Energètica. L’INCASÒL està interessat en la incorporació progressiva en els seus desenvolupaments urbanístics, de solucions tecnològiques que optimitzin l’eficiència energètica dels sectors promoguts. Així mateix, és propietari de sòl no urbanitzable, forestal i agrícola, en llocs òptims per l’implementació d’activitats vinculades a la gestió de la biomassa, i disposa de parcel·les de sòl per activitats econòmiques en emplaçaments que poden ser d’interès per a les activitats vinculades a la gestió de la biomassa, pròpies de les empreses i entitats vinculades al Clúster.

Aquesta coincidència d’objectius es concreta en l’acord amb el compromís d’abordar conjuntament l’anàlisi de les problemàtiques urbanístiques vinculades a les activitats del sector de la biomassa; col·laborar en projectes de recerca, d’àmbit nacional o internacional, relacionats amb la transició energètica i l’ús d’aquesta energia i col·laborar en l’organització d’actes i activitats de divulgació.

Així el Clúster es compromet a facilitar a l’INCASÒL tota la informació disponible en matèria de gestió de la biomassa, tant pel que fa a tecnologia, com pel que fa a la identificació de persones expertes en els diferents aspectes dels processos de producció, gestió i explotació. I l’INCASÒL facilitarà informació als socis del Clúster, relativa al patrimoni de sòl no urbanitzable susceptible de ser útil per activitats vinculades a la gestió de la biomassa i de la disponibilitat de sòl urbanitzat on ubicar activitats industrials o logístiques vinculades a aquesta energia.

Primeres col·laboracions

Per tal d’assolir aquests objectius, es constituirà una Comissió de seguiment paritària integrada per un total de sis membres que tindrà com a principal funció impulsar, formular i concretar els diferents projectes de col·laboració.

Entre les primeres col·laboracions, s’està organitzant la formació de tècnics de l’INCASÒL en l’estudi i possibilitats de l’ús de la biomassa en els desenvolupaments industrials i residencials i l’assessorament en la millora de la gestió forestal de les finques propietat de l’INCASÒL. A més, representants de l’INCASÒL s’incorporaran als actes organitzats pel Clúster i en les reunions de les seves Comissions de Treball.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
També avancen les obres dels projectes de biomassa a Vilassar de Dalt i Argentona

Ja ha quedat instal·lada la caldera de biomassa d’estella forestal que ha de servir per abastir equipaments municipals de Santa Margarida de Montbui, a la comarca de l’Anoia. Les obres s’han fet en el marc del projecte “Biomassa pel clima”, finançat pel fons europeu FEDER i la Diputació de Barcelona.

Notícia

El Servei comarcal de biomassa forestal al Vallès Occidental engegat ara fa dos anys, el juliol de 2018. Des de llavors el servei ha mobilitzat 3.299,44 tones de fusta i ha subministrat 1.563,80 tones d’estella que equivalen al subministrament d’aproximadament més de 5 M de kW d’energia tèrmica. Amb tot, el Centre Logístic de Biomassa es troba ja per sobre del 50% de la seva capacitat de producció i comença una nova fase d’activitat amb noves adhesions al servei i un nou acord per la mobilització de 15.000 tones anuals de fusta.

Notícia

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el CREAF signen un conveni de col·laboració per tal de promoure la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible, amb la finalitat d’aconseguir un equilibri entre l’extracció de biomassa forestal,el desenvolupament òptim i la conservació dels valors naturals de les masses forestals.

Butlletí