Edificis públics i aparadors hauran d'apagar la il·luminació a las deu de la nit

Font: Moncloa.es i CCMA.cat

03/08/2022 - 08:00
Jesús Hellín - Europa Press

Jesús Hellín - Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei de mesures de sostenibilitat econòmica, que inclou un Pla de Xoc d'Estalvi i Gestió Energètica en Climatització per reduir el consum d'energia a edificis administratius, recintes públics i comerços i facilitar el compliment dels compromisos europeus derivats del conflicte a Ucraïna.

La refrigeració d'aquests edificis no es podrà posar per sota dels 27 graus centígrads ni la calefacció per sobre dels 19. Les portes d'accés als locals tindran tancaments automàtics i els llums dels aparadors s'apagaran a les 10 del vespre. A més, els immobles hauran de fer una revisió extraordinària de les calderes i instal·lacions tèrmiques abans del 31 de desembre de 2022, si l'última la van fer abans de l'1 de gener de 2021.

La norma també inclou mesures per substituir els combustibles fòssils per renovables. Amb aquest objectiu, s'agilitzaran les tramitacions de les xarxes i infraestructures elèctriques, es facilitarà la injecció de gasos renovables a la xarxa de gasoductes i es potenciarà l'emmagatzematge i l'autoconsum. "No ens podem permetre el luxe de perdre un sol quilowatt-hora", ha afirmat Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

D'altra banda, ha anunciat que l'Executiu ha aprovat un Reial decret llei de mesures urgents per millorar la capacitat de resposta davant d'incendis forestals durant tot l'any. La nova norma introdueix millores en aspectes com ara la prevenció, l'extinció i la restauració dels terrenys forestals afectats. Ribera ha subratllat que "hem d'estar preparats per atendre el conjunt del territori no només per a aquelles parts que siguin considerades particularment vulnerables i sensibles".

 

On s'aplicarà la limitació de temperatures?

La temperatura mínima de 27 ºC a l'estiu i la màxima de 19 ºC a l'hivern s'aplicarà a l'interior d'edificis i locals destinats als següents usos:

  • Administratiu: oficines, vestíbuls i zones d'ús públic.
  • Comercial: botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i altres espais similars.
  • Llocs de concurrència pública: centres culturals (teatres, cinemes, auditoris o sales d'exposicions); espais on es facin espectacles públics i activitats recreatives; establiments de restauració (bars, restaurants i cafeteries) i infraestructures destinades al transport de persones (estacions i aeroports).

 

Quins llocs estan exempts d'aplicar la regulació de temperatures?

El reial decret contempla diferents espais on, per condicions laborals o bé per especificitats del sector, no serà obligatori aplicar la limitació de temperatures.

Entre aquests llocs hi ha:

  • Centres de formació: escoles, universitats i llars d'infants.
  • Centres sanitaris o hospitalaris.
  • Perruqueries.
  • Bugaderies.
  • Gimnasos.
  • Mitjans de transport en si: trens, avions, vaixells...

El BOE també estableix que els "recintes que justifiquin la necessitat de mantenir condicions ambientals especials" també estaran exempts de complir amb la limitació de la temperatura, com per exemple les cuines dels restaurants o les zones de congelat dels supermercats.

 

A partir de quan s'ha de complir el límit de temperatures?

La mesura entra en vigor set dies després d'haver-se publicat al BOE, és a dir, el dimarts 9 d'agost.


Fins quan estaran vigents les mesures?

El paquet de mesures aprovat aquest dilluns pel Consell de Ministres estarà en vigor fins a l'1 de novembre del 2023.


Hi haurà sancions per a qui incompleixi la limitació de la temperatura?

Sí, les recollides en el Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques dels Edificis. Les multes són de fins a 60.000 euros per a les infraccions lleus; de fins a 6 milions per a les greus, i de fins a 100 milions d'euros per a les infraccions molt greus.


S'haurà d'informar de la limitació de la temperatura?

Als edificis on hi hagi limitació de la temperatura hauran de tenir cartells o pantalles que informin de les mesures que apliquen que contribueixen a l'estalvi energètic.

Això inclou tenir informació sobre temperatura, humitat, obertura de portes i estat de la revisió o manteniment.

Els cartells hauran de ser visibles des de l'entrada o l'accés a l'edifici. La data límit per penjar aquests cartells o pantalles és el 2 de setembre, un mes després de la publicació al BOE.

Els establiments amb limitació de la temperatura hauran de tenir termòmetres visibles pels usuaris dels edificis que indiquin la temperatura i la humitat de l'espai.


A partir de quan s'haurà d'apagar la il·luminació dels aparadors?

A partir del 30 de setembre del 2022.


A quins llocs no s'aplicarà l'apagada de la il·luminació?

L'obligació d'apagar els llums a les deu de la nit s'aplicarà exclusivament a la il·luminació d'aparadors i edificis públics que a aquella hora estiguin desocupats.

La il·luminació ornamental de monuments no s'haurà d'apagar, excepte si es tracta d'edificis públics on no hi hagi gent en aquella hora.

Els llums de Nadal no s'hauran d'apagar a les deu de la nit. Considerada il·luminació ornamental, els llums nadalencs no s'inclouen entre els espais que caldrà que estiguin apagats a partir de les deu de la nit.

 

On s'aplica l'obligació de tenir sistemes de tancament de portes?

L'obligació de disposar d'un sistema de tancament de portes adequat s'aplicarà als mateixos edificis i locals on hi hagi la limitació de la temperatura.

L'única excepció són aquells edificis o locals en què la legislació de seguretat impedeixi complir-ho.

Els locals on s'apliqui aquesta obligació hauran d'adaptar-se abans del 30 de setembre d'aquest any. La mesura no té data de finalització.

 

Caldrà que es faci una revisió als edificis climatitzats?

Els edificis que hagin fet l'última revisió de la instal·lació tèrmica abans del gener del 2021 hauran de fer una revisió extraordinària abans del 31 de desembre.

D'aquesta manera, tots els edificis amb un consum de climatització rellevant hauran superat una revisió en els darrers dos anys.

Per executar les obres de millora energètica als edificis de les administracions públiques es podran aplicar procediments de contractació d'urgència.


 

Relacionats

Butlletí