Dos nous hotels d'insectes a parcs metropolitans

Font: AMB.cat

05/05/2017 - 14:22

Els parcs de la Fontsanta i del Turonet disposen d'aquest nou recurs educatiu i de foment de la biodiversitat. Aquest nous equipaments que s'afegeixen als ja existents als parcs de Can Solei i de Ca l'Arnús, al del Jardí Botànic i Jardí Botànic Històric, donen refugi tot l'any a insectes, aràcnids, amfibis, rèptils i algun petit mamífer.

Els parcs de la Fontsanta i del Turonet han estrenat hotel d'insectes.

L'hotel d'insectes és un lloc càlid on aquests animals troben materials que els faciliten l'estada durant l'hivern, i on les abelles i altres insectes poden fer els nius, pondre els ous, refugiar-se... En aquests espais s'hi combinen diferents tipus de materials amb forats de diferents diàmetres: canyes, branques, argila, fustes, escorces, pedres.... A més, es troben ubicats en jardins de papallones on hi ha diferents plantes aromàtiques on poden trobar aliment.

Les abelles, vespes i altres insectes tenen una funció molt important en els ecosistemes com a pol·linitzadors (dels quals en depenen moltes plantes) i control de plagues (ajuden a mantenir l'equilibri dels ecosistemes). Actualment, però, estan en regressió a causa de l'ús de pesticides en l'agricultura i de la pèrdua d'espais naturals.

A més de ser un element per fomentar la biodiversitat, els hotels d'insectes són també recursos educatius a partir dels quals s'hi poden estudiar els insectes, la seva importància per als ecosistemes, i s'hi poden desenvolupar també tasques de manteniment. Els hotels que s'han instal·lat tenen uns tubs transparents que permeten observar les postes, les larves, els nius...

A partir de la dinamització de diverses activitats, es facilita la participació d'alumnes, famílies i públic en general en aquest coneixement i vincle amb l'entorn més proper. És el cas de l'escola Collserola de Cerdanyola i el centre educatiu El Brot de Sant Joan Despí, que recentment han participat en la col·locació del material dels hotels d'insectes del parc del Turonet i del parc de la Fontsanta respectivament, i que podran dur a terme el seguiment de l'ocupació dels hotels.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
Notícia
Cicles biològics en parcs i platges metropolitans durant el confinament

La reducció de l'activitat humana durant el confinament per la COVID-19 ha afavorit que els parcs i les platges metropolitans s'hagin convertit en refugis de natura. El resultat ha estat un augment de fauna difícilment observable en circumstàncies normals, com ara flamencs, cabirols o senglars.

Article
Jardí de papallones al parc del Bosc de Can Gorgs

Jardí de papallones al parc del Bosc de Can Gorgs

Des d'aquest mes de novembre, el parc Nou (El Prat de Llobregat) i el parc del Bosc de Can Gorgs (Barberà del Vallès) compten amb un nou jardí de papallones. Es tracta d'un recurs educatiu i participatiu dels parcs, que pretén afavorir la biodiversitat

Butlletí