Dos nous hotels d'insectes a parcs metropolitans

Font: AMB.cat

05/05/2017 - 14:22

Els parcs de la Fontsanta i del Turonet disposen d'aquest nou recurs educatiu i de foment de la biodiversitat. Aquest nous equipaments que s'afegeixen als ja existents als parcs de Can Solei i de Ca l'Arnús, al del Jardí Botànic i Jardí Botànic Històric, donen refugi tot l'any a insectes, aràcnids, amfibis, rèptils i algun petit mamífer.

Els parcs de la Fontsanta i del Turonet han estrenat hotel d'insectes.

L'hotel d'insectes és un lloc càlid on aquests animals troben materials que els faciliten l'estada durant l'hivern, i on les abelles i altres insectes poden fer els nius, pondre els ous, refugiar-se... En aquests espais s'hi combinen diferents tipus de materials amb forats de diferents diàmetres: canyes, branques, argila, fustes, escorces, pedres.... A més, es troben ubicats en jardins de papallones on hi ha diferents plantes aromàtiques on poden trobar aliment.

Les abelles, vespes i altres insectes tenen una funció molt important en els ecosistemes com a pol·linitzadors (dels quals en depenen moltes plantes) i control de plagues (ajuden a mantenir l'equilibri dels ecosistemes). Actualment, però, estan en regressió a causa de l'ús de pesticides en l'agricultura i de la pèrdua d'espais naturals.

A més de ser un element per fomentar la biodiversitat, els hotels d'insectes són també recursos educatius a partir dels quals s'hi poden estudiar els insectes, la seva importància per als ecosistemes, i s'hi poden desenvolupar també tasques de manteniment. Els hotels que s'han instal·lat tenen uns tubs transparents que permeten observar les postes, les larves, els nius...

A partir de la dinamització de diverses activitats, es facilita la participació d'alumnes, famílies i públic en general en aquest coneixement i vincle amb l'entorn més proper. És el cas de l'escola Collserola de Cerdanyola i el centre educatiu El Brot de Sant Joan Despí, que recentment han participat en la col·locació del material dels hotels d'insectes del parc del Turonet i del parc de la Fontsanta respectivament, i que podran dur a terme el seguiment de l'ocupació dels hotels.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Prop de 500 alumnes han pres part en 11 projectes participatius

Article

Afavorir la presència de la flora i fauna que ens envolta a través d’actuacions de seguiment i difusió. Aquest és un dels objectius principals de Pla de Millora de la Biodiversitat dels parcs i platges metropolitans que l’AMB està elaborant.

Notícia

Diumenge, 26 de maig, torna el Bioblitz metropolità a la xarxa de parcs i platges, després d'una primera edició que va superar totes les expectatives L'AMB organitza aquesta jornada de ciència ciutadana i recerca naturalista perquè la gent tingui ocasió de conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana de l'entorn.

Butlletí