Coronavirus: ha arribat per quedar-se?

09/05/2020 - 17:13

El 2016, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) va aixecar les alarmes sobre l'augment mundial de les epidèmies zoonòtiques. 

En les últimes dècades, les malalties zoonòtiques, aquelles transferides d'animals a humans, han guanyat atenció internacional. L'èbola, la grip aviària, la grip pel virus H1N1, la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS), la febre de la Vall del Rift, la síndrome respiratòria aguda severa (SARS), el virus de Nil Occidental, el virus del Zika i el nou COVID-19 han causat pandèmies o han amenaçat amb causar-les, i han deixat milers de morts i grans pèrdues econòmiques.

Els investigadors encara no han identificat el punt exacte en què el virus SARS-CoV-2 es va transmetre d'animals a humans i es va presentar en la forma de la COVID-19. Però una cosa està clara: aquesta no serà l'última pandèmia.

"Estem íntimament interconnectats amb la natura, ens agradi o no. Si no tenim cura de la natura, no podem tenir cura de nosaltres mateixos ", segons la directora executiva del PNUMA, Inger Andersen.

El 2016, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) va aixecar les alarmes sobre l'augment mundial de les epidèmies zoonòtiques. Específicament, ha assenyalat que el 75% de totes les malalties infeccioses emergents en humans són d'origen animal i que aquestes afeccions estan estretament relacionades amb la salut dels ecosistemes.

 

Activitat humana i ecosistemes

Segons l'informe Fronteres 2016 del PNUMA, les zoonosis són oportunistes i prosperen quan hi ha canvis en el medi ambient, en els hostes animals o humans, o en els mateixos patògens.

Al segle passat, la combinació entre el creixement de la població i la reducció dels ecosistemes i la biodiversitat va derivar en oportunitats sense precedents que van facilitar la transferència dels patògens d'animals a persones. De mitjana, una nova malaltia infecciosa emergeix en els humans cada quatre mesos, segons l'informe.

 

Canvis en el medi ambient

Les activitats humanes han resultat en alteracions importants en el medi ambient. En canviar l'ús de terra per assentaments, agricultura, la tala o les indústries i les seves infraestructures associades, s'ha fragmentat o envaït l'hàbitat dels animals. S'han destruït zones tampó naturals, que normalment separen els humans de la vida silvestre, i s'han creat ponts perquè els patògens passin dels animals a les persones.

La situació s'ha exacerbat a causa de la crisi climàtica provocada per l'augment sense precedents de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a la nostra atmosfera. Els canvis en la temperatura, la humitat i l'estacionalitat afecten directament la supervivència dels microbis en el medi ambient, i l'evidència suggereix que les epidèmies seran més freqüents a mesura que el clima segueixi transformant-se.

Les conseqüències sobtades de el canvi climàtic afecten de manera desproporcionada a les persones amb menys recursos, el que augmenta la seva vulnerabilitat i amplifica les possibilitats de propagació de les malalties zoonòtiques.

 

Canvis en els hostes dels patògens

Les activitats humanes també poden derivar en transformacions de les poblacions que serveixen com a hostes de certs patògens. Per exemple, la migració, la urbanització, les preferències dietètiques, les demandes comercials i els viatges.

En molts països en desenvolupament, el creixement econòmic i la transició de zones rurals a urbanes han estimulat la demanda de productes lactis i carnis. Això ha portat a l'expansió de les terres de cultiu ia una ramaderia més intensiva prop i al voltant de les ciutats, el que resulta en un augment de l'exposició a les malalties.

El bestiar sovint serveix com un pont epidemiològic entre la vida silvestre i els humans, com en el cas de la grip aviària. Els patògens primer van circular d'aus silvestres infectades a aus de corral, i després van passar als humans.

La proximitat a diferents espècies en mercats de producte fresc o el consum d'animals silvestres també poden facilitar la transmissió d'animal a humà. Els primers casos de SARS es van associar al contacte amb civetes engabiades en un mercat, i es creu que alguns casos d'èbola a l'Àfrica Central es van transferir d'hostes animals a humans quan es va consumir carn de goril·la infectada.

La incubació, que és el temps entre la infecció humana i el moment en el qual la persona presenta símptomes, pot durar dies o setmanes. Però cada dia milions de persones viatgen d'un país a un altre en tan sols hores. Una malaltia que s'origina en un país pot propagar ràpidament a altres, independentment de les distàncies entre ells. Això és particularment visible en la ràpida propagació de la COVID-19, que ha afectat a gairebé totes les nacions del món durant els tres mesos posteriors a el primer cas reportat.

Foto Cheng Feng/ Unsplash

 

Canvis en els patògens

Els patògens canvien genèticament (muten) a mesura que evolucionen, el que els permet explotar nous hostes i sobreviure en nous entorns. Un exemple d'això és la resistència emergent dels patògens als medicaments antimicrobians (com antibiòtics, antifúngics, antiretrovirals i antipalúdics), que sovint resulta d'l'ús indegut dels medicaments, ja sigui en persones o animals.

 

Integritat dels ecosistemes i salut humana

Els ecosistemes són inherentment resistents i adaptables i, a l'sustentar l'existència de diverses espècies, ajuden a regular les malalties. Com més biodivers és un ecosistema, més difícil és que un patogen es propagui ràpidament.

L'acció humana ha modificat les estructures de la població de vida silvestre i ha delmat la biodiversitat a un ritme sense precedents, produint condicions que afavoreixen a certs vectors i / o patògens, o un hoste en particular.

La diversitat genètica proporciona una font natural de resistència a les malalties entre les poblacions animals. Per exemple, la cria intensiva de bestiar sovint produeix similituds genètiques dins de ramats i rajades, el que augmenta la susceptibilitat d'aquests animals a la propagació de patògens provinents de la vida silvestre.

Les àrees biodiverses permeten que els vectors transmissors de malalties s'alimentin d'una gran varietat d'hostes, alguns dels quals són reservoris de patògens menys efectius. Per contra, quan els patògens es troben en àrees amb menys biodiversitat, la transmissió pot amplificar-se, com s'ha demostrat en el cas de virus de Nil occidental i la malaltia de Lyme.

"Estem íntimament interconnectats amb la natura, ens agradi o no. Si no tenim cura de la natura, no podem tenir cura de nosaltres mateixos ", va dir la directora executiva del PNUMA, Inger Andersen.

 

Què podem fer?

Abordar el sorgiment de les malalties zoonòtiques implica atendre la seva principal causa, és a dir, l'impacte de les activitats humanes en els ecosistemes.

Això significa reconèixer les estretes relacions entre la salut humana, animal i ambiental. Significa un major monitoratge de la salut humana i de la vida silvestre a paisatges que estan a l'inici d'un procés de transformació per conèixer les línies de base, millorar la comprensió i la preparació per a possibles brots i oferir informació a les activitats de desenvolupament amb el tal de minimitzar els riscos tant per als humans com per a la natura. I es requereixen esforços de col·laboració, multisectorials, transdisciplinaris i internacionals, com es resumeix en el enfocament "Una salut / One healthde l'Organització Mundial de la Salut.

Andersen emfatitza que 2020 és "un any en el qual haurem de reformar des de l'arrel la nostra relació amb la natura", quan la població global que habita el planeta s'està acostant als 10.000 milions de persones.

El PNUMA, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i centenars de socis a tot el planeta estan llançant una iniciativa per prevenir, aturar i revertir la degradació dels ecosistemes a tot el món durant els propers 10 anys . La Dècada de les Nacions Unides per a la Restauració dels Ecosistemes 2021-2030 és una resposta a la pèrdua i degradació dels hàbitats i es centrarà en la creació de voluntat política i capacitats per a restablir la relació de la humanitat amb la natura.

La Dècada és una resposta directa a la crida de la ciència, tal com s'articula en l'informe especial sobre El Canvi climàtic i la terra de el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), ia les decisions preses per tots els estats membres de l'ONU en les Convencions de Rio sobre canvi climàtic i biodiversitat i la Convenció de les Nacions Unides de lluita contra la desertificació. El PNUMA també està treballant amb els líders mundials per desenvolupar un nou i ambiciós Marc Global de Biodiversitat Post-2020 i portar els problemes emergents (com les zoonosis) a l'atenció dels prenedors de decisions.

A mesura que el món respongui i es recuperi de la pandèmia actual, es necessitarà un pla sòlid per protegir la natura, de manera que la naturalesa pugui protegir la humanitat.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Acte
23/03/2024 - 20:30

Butlletí