Centelles proposa una comunitat energètica local

Font: Diputació de Barcelona i Ajuntament de Centelles

11/04/2023 - 11:57

La nova comunitat permetrà la participació als veïns i veïnes en dues instal·lacions en forma de pèrgoles fotovoltaiques, a la zona esportiva una i a l’Institut Pere Barnils l’altra.

Una seixantena de persones van participar en les xerrades de Medi Ambient i Rehabilitació que va organitzar l'Ajuntament de Centelles el passat 23 de març.

En una primera part, les xerrades van centrar-se en els ajuts a la Rehabilitació del Programa Barris i Next Generation. Després d’una contextualització per part de l’arquitecte Pere Juanola, que va enumerar els elements de l’edifici que poden necessitar rehabilitació, Eva Bonet Forero, arquitecta tècnica i coordinadora de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya, va fer una simulació de diferents rehabilitacions d’edificis en els quals calculava el cost de l’actuació, la subvenció i les deduccions fiscals que es donarien. Com a conclusió d’aquesta primera part es va ressaltar que els ajuts Next Generation i Programa Barris beneficien especialment els edificis plurifamiliars i, encara més, els anteriors al 1981 (any en què va haver-hi la primera normativa de construcció que contemplava la instal·lació d’aïllaments). També es va fer valdre la notable rendibilitat de la inversió que suposen els beneficis fiscals, la possibilitat d’acollir-se al finançament per tal d’aprofitar l’oportunitat dels ajuts i, finalment, la importància de fer un estudi previ amb personal qualificat per a avaluar les mesures necessàries a l’hora de fer la rehabilitació perquè impliquin la reducció de consum i de demanda d’energia necessaris.

En una segona part de la xerrada, Josep Verdaguer i Xavi Planas van presentar el projecte de Comunitats Energètiques a Centelles, una proposta de generació d’energia verda compartida. Inicialment, podran participar-hi fins a dues-centes persones abonades a l’Electra i podran sol·licitar-ho telemàticament. Es preveu que aquesta proposta sigui l’inici i que posteriorment pugui anar-se ampliant amb altres instal·lacions d’aquestes característiques. La Diputació de Barcelona, a través de la seva oficina de Canvi climàtic i Sostenibilitat, dona suport als municipis en l’impuls de les comunitats energètiques locals, com una proposta més per tal d’ajudar als municipis a complir amb els objectius dels Pactes d'alcaldies pel clima i l'energia.

Per una banda, la instal·lació de la Gavarra, que a través de la seva producció d'1.454.000 kWh generats a través d’una instal·lació de prop d'1 MWp, ajudarà a abaratir la factura de tots els contractes de l’empresa elèctrica municipal uns 21 € l’any. Per altra banda, la nova Comunitat Energètica Local a partir de les dues pèrgoles fotovoltaiques de la zona de l’institut i de la zona esportiva. L’empresa municipal busca voluntaris per formar aquesta comunitat. A través d’un pagament d’uns 60 €/any disposaran de la producció d’uns 1,2 kWp fotovoltaics (entre 2 i 3 plaques segons potència) per participant, que poden tenir una producció anual estimada per autoconsumir de 1.664 kWh/any, la qual cosa representa un estalvi aproximat de 223 €/any. Un estalvi d'emissions per participant de 0,43 t CO2eq.

Les CELs ajuden a estalviar en el rebut de la llum, reduir les emissions de GEH com el CO₂, afavorir el creixement d'una economia solidària, ajudar en el canvi de model energètic  concentrat i participar d'un projecte transparent i municipal.

Finalment, Miquel Arisa Coma, alcalde de Centelles de juny de 1995 a juny de 2019, va fer valdre que projectes com aquest es poden portar a terme a Centelles perquè és un municipi pioner en la generació d’energia, la distribució i la comercialització. Això és gràcies l’empresa municipal que té noranta-set anys de vida i que ha donat tot un pòsit cultural i professional per tal de tirar-ho endavant, així per exemple ja el 1997 va començar a instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum a la teulada de l’escola Ildefons Cerdà i posteriorment n’ha instal·lat a la piscina coberta, un equipament que necessita molta energia per a mantenir les instal·lacions d’aigua calenta i serveis de calefacció a tota hora, a la casa de Cultura, i actualment està treballant en la nova instal·lació al polígon de la Gavarra 1.002’08 kW.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

ViCoop, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat i es converteix en la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa.

Notícia

S'ha presentat el projecte per instal·lar un parc fotovoltaic i quatre instal·lacions fotovoltaiques en equipaments i aparcaments municipals a Centelles. Compta amb el suport del programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.

Notícia

 

Durant aquest juliol s'ha posat en marxa la nova instal·lació d'autogeneració elèctrica, que suposa un estalvi de despesa i d'emissions de CO2.

Butlletí