Castelló presenta el primer projecte d’horts socials com un espai d’integració

Font: Vilaweb

19/04/2018 - 08:22

L’Ajuntament de Castelló ha incorporat per primera vegada en l’agenda polític social de la ciutat un projecte d’horts socials conegut com Mas d’En  Riera en uns terrens herència de Teresa Martell i situat en les proximitats de la basílica del Lledó.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor de Benestar Social i Dependència, José Luis López, han presentat aquesta iniciativa social que compta amb una extensió similar a la superfície que ocupa camp i mitjà de futbol.

L’alcaldessa ha ressaltat que “amb aquest projecte es pretén generar un model diferent d’hort social consistent a dotar els col·lectius diferenciats d’eines socioprofessionals que els ajuden a eixir de la situació d’exclusió social en la qual es troben, així com establir eines d’inserció soci professional però també d’integració social, cultural i econòmica”.

Així mateix, ha citat que entre els objectius del projecte Mas d’En Riera destaquen que “els usuaris i usuàries d’aquest espai d’integració social treballen formant xarxes d’ajuda mútua, recuperen hàbits sociolaborals i treballen en la solució dels seus problemes”.

Marco també ha posat en relleu que “els horts socials han servit perquè famílies colpejades durament per la crisi econòmica hagen pogut obtenir aliments frescos generant un clar caràcter d’autosuficiència i sobirania alimentària que ha incrementat els valors i l’autoestima de centenars de famílies en la nostra ciutat”.

En aquest sentit, ha assegurat que “pretenem proporcionar i garantir el proveïment de productes alimentaris frescs de primera necessitat sense danyar a l’economia local castellonenca i recuperar un espai abandonat en un lloc viu que servirà com un espai d’interrelació humana”.

Com a dades més significatives, el regidor de Benestar Social ha citat que Mas d’En Riera “és un projecte d’intervenció social i dinamització social comunitària a través de l’agricultura urbana i ecològica certificada, en la superfície de la qual es realitzaran activitats dirigides a millorar la empleabilitat de les persones a través de programes formatius amb itineraris en jardineria i horticultura urbana ecològica”.

A més, López ha manifestat que “les entitats del tercer sector castellonenc, és a dir, entitats sense ànim de lucre, podran desenvolupar projectes en aqueix hort o incorporar usuaris i usuàries en aquest espai de comunicació social i humana”, i ha indicat que “la primera a fer-ho ha sigut l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de Castelló, Afdem, que ja disposa d’una parcel·la”.

Finalment, López ha explicat que Mas d’En Riera disposa de quatre tipus de parcel·les, les destinades a famílies en situació d’exclusió social, entitats i associacions, usuaris en general i d’oci, i per a visita d’escolars i educativa.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Reportatge
Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Les persones necessitem trobar vies alternatives de consum i de vida, i tenir més i millor accés al verd. Aquesta és la lliçó apresa després d’una pandèmia mundial vinculada a la globalització i la destrucció de la natura que se suma a la situació actual de crisi climàtica. Una opció interessant per donar-hi resposta des de  les ciutats són els horts urbans, espais multifuncionals que proporcionen un abastiment més sostenible alhora que obren tot un ventall de vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge.

Notícia
Barcelona reparteix collita dels horts dels terrats municipals

La instal·lació impulsa aquesta acció de solidaritat de quilòmetre zero amb el doble objectiu d’ajudar aquells rubinencs i rubinenques que més ho necessiten durant l’estat d’alarma per coronavirus i d’evitar el malbaratament dels aliments cultivats

Notícia

L’Ajuntament de Rubí ha programat un curs pràctic de jardineria i horticultura dirigit a una dotzena de joves en risc d’exclusió social. L’objectiu d’aquesta formació, que s’impartirà als horts municipals de Cova Solera entre els mesos de març i maig, és oferir recursos a les persones participants perquè els sigui més fàcil trobar feina.

Butlletí