Caldes de Malavella aposta per l’eficiència i la sostenibilitat en l’aigua

30/01/2024 - 10:00

La xarxa de distribució d’aigua de Caldes té un nivell alt d’eficiència gràcies a les obres de millora i adaptació de les infraestructures que s’han fet en els últims anys i se segueixen fent, que permeten reduir les fuites i millorar la planificació i gestió de l’aigua.

L’Ajuntament de Caldes de Malavella, fa anys que treballa un pla de la mà de l’empresa de l’aigua Prodaisa amb l’objectiu de tenir, en aquest context de canvi climàtic i de manca d’aigua, un major control i eficiència del cicle integral de l’aigua. El pla abraça la totalitat del cicle de l’aigua, des de la captació fins al retorn al medi, i s’estructura entorn de diversos eixos d’actuació com la sectorització de tota la xarxa de Caldes, estudis de pressió del servei, nous sistemes de recerca de fuites o sistemes de valoració... tot amb l’objectiu d’aconseguir un rendiment eficient i sostenible de la xarxa.

Amb motiu d’aquestes actuacions, que fa anys que s'apliquen i que seguiran en el futur, Caldes de Malavella és un poble eficient en el servei de l’aigua i té una xarxa de subministrament eficient per tal de minimitzar les pèrdues. Avui en dia, el poble de Caldes té una xarxa telecontrolada i digitalitzada i en qualsevol moment, abans de l’avís ciutadà, es detecta qualsevol fuita a través d’unes consignes prèvies i preestablertes. L'objectiu final és aconseguir un model digital i hidràulic de la xarxa municipal per optimitzar el disseny, la planificació i la seva gestió, així com conèixer el seu estat i la seva capacitat de transport. Per tot això, recentment per tal d’augmentar l’eficiència de la gestió de l’aigua municipal s’ha portat a terme actuacions importants per adaptar les infraestructures i augmentar la seva resiliència com la reparació del Llac del Cigne o, en breu, es preveu la impermeabilització del dipòsit.

Segons l’alcalde, Salvador Balliu, “tenim una bona xarxa de distribució i en aquests moments és més important que mai que seguim invertint i avançant en la millora permanent de la gestió de l'aigua. Amb les actuacions que s'han vingut fent durant els darrers anys i les que s'estan fent en aquests moments tenim un nivell alt d'eficiència en la gestió de l'aigua potable al poble de Caldes. Hem d'estar molt satisfets per la feina feta i cal seguir treballant”.

Durant la reunió que s’ha portat a terme aquest matí, entre l’alcalde, Salvador Balliu, i l’empresa Prodaisa, s’ha aprofitat per parlar de la pèrdua diària de milers de litres d’aigua des de fa anys per la fuita d’una canonada privada de l’empresa de Rec Madral que passa per terreny municipal, i que no té res a veure amb l’empresa que presta el servei a Caldes. L’alcalde Salvador Balliu ha instat reiteradament a l’empresa Rec Madral que solucioni al més aviat possible aquest greu problema. De fet, el malbaratament es va detectar ja fa temps i des de llavors ja s’han fet multitud de reclamacions a l’empresa i a l’ACA. Davant d’aquesta situació, Balliu reclama una solució de manera urgent d’aquestes fuites. El batlle ha afegit “comprenem la dificultat tècnica i l’envergadura econòmica d’aquesta situació, però aquesta pèrdua és intolerable en l'actual context de sequera”. Per a l’alcalde, hi ha una greu contradicció quan es demana a la ciutadania, de manera raonable, que es redueixi el consum d'aigua, quan aquí, aquesta empresa, amb consentiment amb l’ACA, està perdent milers de litres cada dia.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Blanes promou l'estalvi d'aigua amb aquesta campanya de sensibilització dirigida a la ciutadania.

Notícia

Ha entrat en vigor l'Ordenança d'estalvi d'aigua d'Alella, una nova normativa que estableix mesures que caldrà aplicar a partir d'ara a les noves construccions i grans rehabilitacions per afavorir la protecció del medi ambient, el desenvolupament sostenibles i l'ús eficient i racional de l'aigua.

Notícia

L'Ajuntament de Manlleu ha aprovat l’Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera.

Butlletí