Badia del Vallès, exemple en l'estalvi d'aigua

12/12/2023 - 09:30

Badia del Vallès és la tercera població del sistema Ter-Llobregat que menys aigua consumeix, 125 litres per persona i dia durant el mes d'octubre, un consum que és gairebé la meitat del marcat com a màxim per la Generalitat per intentar revertir els efectes de la sequera

El mes d'octubre, la dotació mensual municipal per a l'abastament de la població a Badia es va situar en 125 litres d'aigua per persona i dia, segons dades oficials de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Des de novembre de 2022, Badia sempre ha registrat un consum mensual menor als 150 litres per persona i dia, molt inferior a la mitjana de la nostra zona d'abastament, que el mes d'octubre es va situar en els 181 litres per persona i dia. També es substancialment inferior al límit fixat per l'Agència Catalana de l'Aigua per lluitar contra la sequera, A partir de la setmana que ve, quan s'activi la fase de preemergència que ha declarat aquest dimarts el govern, es podrà consumir un màxim de 210 litres d'aigua per habitant i dia. Fins ara, teníem un límit de 230 litres d'aigua per habitant i dia.

Pots consultar l'evolució del consum de l'aigua a Badia en el darrer any en el quadre adjunt.

 

Els avantatges de la ciutat compacta i del compliment dels límits en els usos de l'aigua

Els bons resultats de Badia s'expliquen per dos motius principals. Primer, que el seu model urbanístic de ciutat compacta fa que hi hagi molts menys kilòmetres de canonades d'abastament i, a més, hi ha un nombre molt més gran de consumidors per kilòmetre de canonada, fet que optimitza el rendiment de la xarxa.

El segon motiu és que, d'ençà que es van declarar els límits de consum per la sequera, Badia els ha complert, aconseguint un important estalvi d'aigua en tota la gestió d'usos d'aigua municipal. A més les noves instal·lacions i actuacions urbanístiques que es fan a la ciutat, com la renovació del Poliesportiu d'Av. del Tibidabo, s'han fet aplicant criteris de sostenibilitat ambiental per reduir el consum d'aigua.

Aquests bons resultats no serien possibles sense la conscienciació mediambiental de la població, així que, des de l'Ajuntament, agraïm la col·laboració ciutadana i insistim en la necessitat de seguir estalviant tota l'aigua possible per fer que les reserves durin fins a la finalització de l'episodi de sequera que estem patint.

L'estalvi assolit per Badia ha fet que alguns mitjans de comunicació s'interessin per conèixer les claus de Badia. Així, aquesta setmana la ràdio pública Catalunya Ràdio i la televisió pública Euskal Telebista han entrevistat l'alcaldessa, Eva Menor.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La sessió informativa celebrada a la Casa de la Vila de l'Ajuntament de Montcada i Reixac va servir per explicar les mesures que s’han aplicat per estalviar aigua als equipaments i edificis municipals. La previsió és reduir-ne el consum en un 50%, tot i que el percentatge que gasta el consistori només suposa el 4% del total.

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Notícia

Aquest estiu s'han instal·lat aparells de lectura digital i més fiables, que podran detectar fuites, alteracions en el consum o intents de manipulació.

Butlletí