Avià premiat en dues categories dels Premis europeus EUSEW en sostenibilitat energètica

Josep Subirana, regidor d'Avià, ha retornat els dos premis

Font: EUSEW i Ara.cat

18/06/2019 - 14:31

El municipi d'Avià ha estat el guanyador en dues de les cinc categories dels Premis EUSEW 2019 pel seu Lideratge i en el Premi Ciutadà.

Els Premis EUSEW 2019 de la Setmana Europea de l'Energia reconeixen el paper crucial del sector privat i públic, les ONG, les autoritats nacionals i locals en treballar cap a una Europa neutra per al clima. Els premiats es divideixen en cinc categories: Compromís, Lideratge, Innovació i Joventut, a més del Premi Ciutadà 2019 que han decidit els votants de tot Europa.

El petit poble d'Avià (Berguedà) ha estat guardonat aquest dimarts amb dos dels premis de la Comissió Europea d'energia sostenible, el premi al lideratge i al de la ciutadania. El guardó l'ha recollit el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, però tan aviat com l'ha recollit l'ha retornat a la Comissió Europea, "fins que Europa no actuï seriosament contra aquesta anomalia", ha dit referint-se al fet que a Catalunya hi ha presos polítics. Subirana ha donat primer de tot les gràcies a la Comissió pel reconeixement, però ha reivindicat que "la justícia social" i la lluita contra la crisi climàtica van juntes. Quan la presentadora ha intentat evitar que continués el seu discurs, Subirana ha dit: "Sé que us estic fent sentir molt incòmodes, però nosaltres encara ho estem més". La mateixa presentadora s'ha mostrat sorpresa i després el secretari general d'Energia de la Comissió Europea ha volgut deixar clar que en aquest esdeveniment només es parlava d'energia i canvi climàtic, i no de política.  L'entrega de premis l'han feta diversos càrrecs de la Comissió Europea. En el cas de Josep Subirana, el guardó l'ha entregat una exdiputada italiana dels Verds, Monica Frassoni. 

Quan la presentadora ha tornat a anunciar el premi que Avià ha rebut per la votació ciutadana, Subirana no ha fet cap més discurs, però tampoc l'ha acceptat i l'ha retornat.

Avià només té 2.300 habitants, però ha impulsat una transició cap a un model de gestió més sostenible des del 2015, quan va començar a impulsar les energies renovables, l'eficiència energètica i la protecció del medi ambient. Han implementat un sistema de recollida porta a porta, han rebaixat les taxes dels vehicles híbrids i elèctrics, i han instal·lat carregadors públics elèctrics. Amb aquestes mesures, han estalviat  300.000 kW/hora per any, i això s'ha traduït en una rebaixa del 60% respecte al 2015 i un estalvi de 50.000 euros i ha evitat 90 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera. D'aquesta manera van assolir els objectius de sostenibilitat només en tres anys. 

Per al premi hi ha hagut 12 finalistes, i hi havia un total de sis categories, com innovació, lideratge i joventut, per exemple. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Els impulsors de Firhàbitat han presentat aquest matí, coincidint amb la inauguració de la segona edició del certamen, el Manifest d’Avià, un document que busca el compromís per la bioconstrucció i l’eficiència energètica. 

Acte
03/06/2022 - 09:00
Sala d’exposicions de l’Ateneu. Avda. Pau Casals, 22. Avià

Butlletí